Ez az 5 rossz szokás borzasztóan öregít

Sokszor olyasmi öregít, amire nem is gondolnánk.
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Prostock-studio/Shutterstock. No use without permission. - Prostock-studio
arcbőr egészség dohányzás
Kozmetikai szerekkel és helyes bőrápolással rengeteget tehetünk azért, hogy fiatalosak maradjunk, de emellett érdemes a szokásainkat is átgondolni. Ugyanis sokszor olyasmi öregít bennünket, amire nem is gondolunk...

Bár mindenki tudja, hogy az öregedést nem lehet megállítani, a legtöbben igyekszünk tenni azért, hogy fiatalos maradjon a külsőnk. De hiába minden igyekezet, ha a mindennapokban olyasmit teszünk, ami öregít. Az arcbőr rugalmassága, a szellemi-testi fittségünk ugyanis attól is nagyban függ, hogy milyen általános állapotban van a szervezetünk. Összegyűjtöttük az öt legkárosabb szokást, melyek mindegyike hamar nyomot hagy rajtunk.

Sokszor olyasmi öregít, amire nem is gondolnánk.
Fényvédelem nélkül a napozás is öregít.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Ground Picture/Shutterstock.

1. Öregít az alváshiány

Hajlamosak vagyunk legyinteni arra, ha egy-két éjszaka túl sokáig fent vagyunk, és másnap egész nap álmosan ülünk az irodában. Egyszer-kétszer nem tragédia, de ha túl gyakran alszunk kevesebbet az ajánlott hét óránál, a kialvatlanság hatására szervezetünk stresszhormont, kortizolt kezd termelni, aminek hatására a bőrünk kevesebb kollagént termel. Utóbbi a bőr rugalmasságáért, feszességéért felel, így a rendszeres kialvatlanság hatására hamarabb megjelenhetnek a ráncok.

2. Kívül-belül pusztít a dohányzás

A rossz szokások közül ez a legártalmasabb, nem véletlenül javasolják az orvosok, hogy minél előbb hagyja abba, aki rászokott. Túl azon, hogy halálos betegségeket okozhat, a dohányzás csúcssebességgel öregíti a bőrt, ugyanis a dohányzás hatására kevesebb oxigén jut a sejteknek.

3. Mélyülnek a ráncok a túlzásba vitt napozástól

Mindenki szeretne szépen lebarnulni, és ezzel nincs is baj, sőt, szükségünk van a napfényre a D-vitamin miatt. Azonban ha valaki túlzásba viszi a napozást, az UV-sugarak roncsolhatják a kollagént, a bőr pedig túl sok elasztint kezd termelni. Így az arcbőr idővel vastagabb lesz, a ráncok elmélyülnek. Ha sokat kell a napon tartózkodnod, gondoskodj a fényvédelemről, és érdemes napszemüveget is hordani.

4. Ellustul az agy az egészségtelen étrend miatt

Az öregedés nemcsak a külsőnkön jelentkezhet, de lelassulhat a gondolkodásunk, kedvetlenebbé, lustábbá válhatunk. Ilyenkor érdemes arra is gondolni, vajon az étrendünk megfelelő-e, hiszen a testi-lelki egészség a jó táplálkozással kezdődik. Érdemes kipróbálni a mediterrán diétát, kevesebb vörös húst és szénhidrátot fogyasztani, valamint minél több zöldséget, gyümölcsöt beiktatni az étrendbe.

5. A mozgásszegény életmód energiátlanná tesz

Ha szeretnél fiatalos maradni, akkor muszáj lesz rendszeresen mozogni, hiszen ez erősíti az izmokat, ad energiát, és még a kedved is jobb lesz. Sőt, a mozgás hatására az eszünk is gyorsabban vág, és elkerülhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések. Nem kell egyből az edzőterembe rohanni, napi fél óra kertészkedés, séta is tökéletes. A teljes mozgáshiány azonban nagyon gyorsan öregít.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.