A túlzott tisztaság csapdája: a hüvelyi higiénia és a bakteriális vaginózis

intim higiénia, fürdő, mosdás
Shutterstock
szponzorált tartalom higiénia intim
Mi, nők általában szem előtt tartjuk az intimhigiéniát. Mint sok más dologban, itt is fennáll azonban annak a veszélye, hogy túlzásba esünk. A hüvely túlzott tisztítása, mint például a gyakori mosakodás vagy az erős illatú szappanok használata károsíthatja a hüvely természetes flóráját, és növelheti a bakteriális vaginózis kialakulásának kockázatát.

A modern társadalmunkban a tisztaság alapvető érték, különösen az intimhigiénia terén. Ám sokan nem is sejtik, hogy ha túlzásba viszik, az káros hatással lehet a hüvely természetes mikrobiológiai egyensúlyára. A gyakori mosakodás vagy az erős illatú szappanok használata megzavarhatja a hüvelyflórát, és növelheti a bakteriális vaginózis kialakulásának kockázatát. 

Forrás: Hirdetés

A hüvelyflóra és annak szerepe

A hüvely természetes flórája egy komplex ökoszisztéma, amely főként Lactobacillus baktériumokból áll. Ezek a jótékony baktériumok tejsavat termelnek, amely savas környezetet teremt, és segít abban, hogy a hüvely pH-értéke 3,8 és 4,2 között maradjon. Ez a savas közeg akadályozza a kórokozók szaporodását, és így védi a hüvelyt a fertőzésektől.

A túlzott tisztálkodás hatása a hüvelyflórára

A túlzott hüvelyi higiénia, például az extrém gyakori intimmosakodás, a hüvelyi irrigáció és az erős illatú szappanok használata megzavarhatja a hüvely természetes flóráját. A gyakori mosakodás és az irrigáció eltávolíthatja a jótékony baktériumokat, míg az illatosított termékek irritálhatják a hüvelyhámot, és megváltoztathatják a pH-értéket, ami növelheti a bakteriális vaginózis kialakulásának esélyét.

fürdő, fürdés, intim higiénia
Forrás: Shutterstock

A hüvelyflóra sérülése

  • Gyakori mosakodás: a túl gyakori mosakodás megzavarhatja a hüvely természetes nedvességét, és eltávolíthatja a jótékony baktériumokat, ami lehetővé teszi a káros baktériumok elszaporodását.
  • Illatosított termékek használata: az illatosított szappanok és tusfürdők irritálhatják a hüvely hámját, és megzavarhatják a természetes pH-értéket, ami szintén kedvez a kórokozóknak.
  • Hüvelyi irrigáció: a hüvelyi irrigáció nemcsak a jótékony baktériumokat távolítja el, hanem megváltoztathatja a hüvely savas pH-ját is, ami fertőzésekhez vezethet.

A bakteriális vaginózis és tünetei

A bakteriális vaginózis akkor alakul ki, amikor a hüvely természetes flórája felborul, és a káros baktériumok elszaporodnak. Ez a leggyakoribb hüvelyi fertőzés a fogamzóképes korú nők körében.

A bakteriális vaginózis tünetei:

  • szokatlanul bőséges, híg, tejszerű folyás,
  • kellemetlen, gyakran halra emlékeztető szag,
  • enyhe irritáció (nem minden esetben) vagy hüvelyi diszkomfort.

Így tisztítsd az intimterületed

  • Az alábbi higiénés szokások segítenek fenntartani a hüvely egészségét és megakadályozni a fertőzések kialakulását.
  • Kerüld a túl gyakori mosakodást: naponta egyszeri tisztálkodás elegendő, hogy megőrizd a hüvely természetes egyensúlyát.
  • Használj pH-semleges, illatmentes termékeket: az illatmentes, pH-semleges intimmosakodók segítenek fenntartani a hüvely természetes savasságát.
  • Kerüld a hüvelyi irrigációt: az indokolatlan hüvelyöblítés megzavarhatja a hüvelyflórát.
  • Viselj légáteresztő fehérneműt: a pamut fehérnemű elősegíti a megfelelő szellőzést, ami kedvezőtlen környezetet teremt a kórokozók számára.
  • Cseréld gyakran a menstruációs termékeket: kerüld a tamponok és betétek hosszú ideig történő használatát, hogy csökkentsd a fertőzés kockázatát.

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható prebiotikum tartalmú gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.