Meglepő titkokra deríthet fényt a bélflóraelemzés

bélflóraelemzés
Shutterstock/Copyright (c) 2024 PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock. No use without permission. - PeopleImages.com - Yuri A
emésztés bélflóraelemzés egészség
Gondoltuk volna, hogy a bélmikrobáink összetétele olyan fontos információkat árul el, amelyek magyarázatot adhatnak a hajhullásra, bőrpanaszokra, elhízásra, alvászavarra, de még az állandó fülzúgásra is? A bélflóraelemzés meglepő titkokra deríthet fényt.

Amikor már túlestünk számos kivizsgáláson és még mindig nem derült ki, hogy mi okozza a panaszainkat, akkor érdemes elmennünk megnézetni a bélflóráinkat! A bélflóraelemzés segíthet!

Bélflóraelemzés
Bélflóraelemzés
Forrás: Shutterstock

Bélflóraelemzés – Egyedi, mint az ujjlenyomat

Az emberi bélrendszer több mint 8 méter hosszú. Több mint 39 trillió mikroorganizmus népesíti be. Ezek alkotják a bélmikrobiomot – más néven bélflórát. Ennek egészséges összetétele a jóllétünk alapja. Nagyrészt baktériumokból, emellett vírusokból és gombákból áll. A bélmikrobiom típusa és kiterjedése születésétől kezdve folyamatosan változik, a táplálkozásunktól és a környezetünktől függően. Következésképpen minden bélmikrobiom egy saját univerzum, amely mindannyiunknál teljesen egyedi.

Mire van hatással?

A jótékony törzsek hiánya, és a patogének – azaz kifejezetten káros törzsek – elszaporodása elégtelen felszívódáshoz és kellemetlen panaszokhoz vezethet. Számos életmódbeli tényező, mint például stressz, helytelen táplálkozás, mozgásszegény élet, alváshiány, felületes alvás, de akár egy antibiotikum kúra vagy a hormonális fogamzásgátlók használata is befolyásolhatja bélflóránk állapotát. De lássuk, mire van hatással!

Emésztés: A bélbaktériumok specifikus enzimjeikkel támogatják az emésztést, lehetővé téve az élelmiszer összetevőinek lebontását könnyen emészthető anyagokra, amelyekből a szervezetünk fel tudja használni a számára fontos anyagokat. A bélbaktériumok egyensúlyának felborulása olyan tünetekhez vezethet, mint a hasmenés, székrekedés és puffadás.

Immunrendszer: Jelentős része a bélben található, ami szoros kölcsönhatást hoz létre a bélmikrobiom és az immunrendszer között. A bélbaktériumok segítik az immunválaszokat és a kórokozók elleni védekezést. Ezért a változatos és kiegyensúlyozott bélflóra összetétel elengedhetetlen a jó immunműködéshez.

Mentális egészség: Gondoltuk volna, hogy kétirányú kapcsolat van a bél és az agy között? Ez azt jelenti, hogy bélmikrobiomja közvetlenül befolyásolhatja a hangulatot, a stresszt és a mentális jólétet. Ráadásul bizonyos bélbaktériumok képesek olyan neurotranszmittereket – ingerületátvivő anyagokat - termelni, mint a szerotonin, a GABA és a dopamin, amelyek szintén meghatározzák a hangulatunkat.

A bőr és a haj egészsége: A mikrobiomod állapota a bőrünk, körmünk és a hajunk egészségét is befolyásolja. Tanulmányok összefüggést mutatnak a bélmikrobiom és az olyan bőrbetegségek között, mint az akne, az atópiás dermatitis, a rosacea és a pikkelysömör. A hajhullás is gyakori panasz, melynek okára sok esetben nem derül fény, hiába veszünk részt számtalan méregdrága kivizsgáláson. Lehet, hogy a bélflóráink erre is tudják a választ.

Testsúly: A saját bélbaktériumaink befolyásolják a tápanyagok felszívódását, lebontását és tárolását. Bizonyos baktériumok elősegíthetik a súlygyarapodást vagy éppen a fogyást. Sőt, a bélbaktériumok által termelt anyagcseretermékek hatással lehetnek az éhséget és jóllakottságot szabályozó hormonokra is

Mozgás: A kiegyensúlyozott bélmikrobiom támogatja az energiaszintünket és elősegíti a regenerálódást, ezzel megkönnyítve a rendszeres, aktív mozgást, sportolást számunkra.

Mi derülhet ki a vizsgálatból?

A bélmikrobióm teszt meg tudja mondani, hogy milyen típusú mikrobák élnek a bélrendszerünkben, és azok milyen hatással vannak az egészségünkre. A kiegyensúlyozatlan mikrobiom akár olyan állapotokért is felelős lehet, mint a gyulladásos bélbetegség (IBD), az irritábilis bél szindróma (IBS), az elhízás és a cukorbetegség közötti kapcsolat. A bélflóráink összetételén tudunk változtatni például az étkezésünkkel, mozgással, stresszkezelési módszerek elsajátításával. Ennek köszönhetően megszabadulhatunk számos panaszunktól.

Hogyan történik pontosan?

A vizsgálathoz székletmintát használnak annak megállapítására, hogy mely mikrobák élnek a bélben. A tesztből származó információk alapján a szakértők személyre szabott étrendi és életmódbeli tanácsokat is javasolhatnak. A mintavételhez kapunk egy speciális edényt, amelybe a mintát helyezhetjük, majd azt elküldik a laboratóriumi vizsgálatra, ahol fejlett berendezések segítségével leolvassák a szükséges információkat.

Mi zajlik a beleinkben?

A bélrendszerben lévő mikrobák segítenek megemészteni az ételt, és felhasználják az élelmiszer-összetevőket saját anyagcseréjükhöz. Ez azt jelenti, hogy az elfogyasztott élelmiszerek segítenek meghatározni, hogy milyen típusú mikrobák élnek ebben a rendszerben. A rostban gazdag élelmiszerek például létfontosságúak a rostfaló baktériumok számára, amelyek az egészséges bélmikrobiómához kapcsolódnak. 
Másrészt a feldolgozott élelmiszerek ösztönözhetik a káros baktériumok növekedését, és felboríthatják a bél kényes egyensúlyát. Rövid távon a feldolgozott élelmiszerek, például a chips fogyasztása átmenetileg megemelheti a vércukorszintet, vagy akár enyhe gyomorrontást is okozhat. Hosszú távon azonban a feldolgozott ételekből álló étrend ideális feltételeket biztosít a rossz mikrobák szaporodásához. Ezek pedig jelentősen növelik az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a 2-es típusú cukorbetegség, mentális betegségek, bőr és hajproblémák, gyulladásos vagy autoimmun betegségek.

Milyen panaszok esetén érdemes bélflóra elemzésre mennünk?

Endokrin: pajzsmirigy alul- illetve túlműködés, Hashimoto, PCOS, meddőség, inzulinrezisztencia

Mentális panaszok: depresszió, hangulatingadozás, stresszkezelési nehézségek, dekoncentráció, lehangoltság

Belgyógyászat: elhízás, indokolatlan fogyás, Chron-betegség, IBS, gyakori puffadás, hasmenés, székrekedés

Bőrpanaszok: akné, ekcéma, pikkelysömör, gombás fertőzés, nehezen gyógyuló sebek, bőrviszketés, kiütés

Neurológia: fülzúgás, hallásproblémák, gyakori fejfájás, migrén, szédülés

Egyéb panaszok: Zsibbadás, ödéma, alacsony libidó, álmatlanság

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.