Tudtad? Így segítenek a növényi hormonok!

növényi hormonok
Shutterstock - Tatevosian Yana
növény egészség szervezet hormonok
Azt tudjuk, hogy egészségünk érdekében érdemes minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, arról viszont talán még nem hallottunk, hogy a növényekben található hormonok is nagy hatással lehetnek a szervezetünkre. Ezért fontosak a szerveztünk számára a növényi hormonok.

A növények által termelt hormonok feladata, hogy szabályozzák a növekedésüket, fejlődésüket és a vízfelvételüket. Nemrégiben tudósok arról számoltak be, hogy bélmikrobáink és sejtjeink reagálhatnak ezekre a hormonokra, sőt, termelhetnek is hasonló molekulákat. Összegyűjtöttük, miért fontosak számunkra a növényi hormonok.

növényi hormonok
A növényi hormonok jótékony hatásai a szervezetre
Forrás: Shutterstock

Növényi hormonok fontossága

Azt már korábban bizonyították, hogy a bélmikrobáinknak fontos szerepük van a betegségek – például a gyulladásos bélbetegségek – kialakulásában, jelentősen befolyásolják az immunrendszerünk működését, és hogy ezek a mikrobák képesek a növényi hormonokat átalakítani hatékony fitoösztrogénekké. Nemrégiben a kutatók azt is megállapították, hogy az abszcizinsav (ABA) nevű növényi hormon, amelyet a növények azért szintetizálnak, hogy figyelmeztessék őket a szárazságra, a mi szervezetünkben súlyosbíthatja a gyulladást, míg egy másik növényi hormoncsoport, a gibberellinsavak (GA-k) csökkenthetik a gyulladást. A tudósok ezért azt feltételezik, hogy ezeknek a hormonoknak a bélmikrobák általi szintézise lehet felelős a gyulladásos betegségekre gyakorolt bonyolult és ellentmondásos hatásukért. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a gibberellinsavakban gazdag étrend – például a gabonafélék és a spenót –, elősegíthetné a gyulladásos betegségek leküzdését.

Eredményesek a gyógyításban

Ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen eddig is a mikroorganizmusokhoz fordultunk, hogy egészségesebbek legyünk, például amikor probiotikumokat szedtünk. Ha viszont ezeket növényi hormonok szabályozzák, akkor a magokban és zöldségekben lévő hormonok bevitele ugyanezt az eredményt hozhatja. Egy másik példa a növényi hormonok egészségünkre gyakorolt hatására az abszcizinsav (ABA) által serkentett fokozott glükózfelvétel. Ebből a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ABA-ban gazdag gyümölcsök és zöldségek, például a sárgabarack, az alma, a sárgarépa és az édesburgonya fogyasztása segíthet a cukorbetegség enyhítésében. Egy másik növényi hormon, az indol-ecetsav (IAA) pedig képes lehet elpusztítani a rákos sejteket. A kutatók hozzáteszik, hogy bizonyos növényi hormonokat, köztük az IAA-t is, tovább kell vizsgálni daganatellenes hatásuk szempontjából, hiszen a későbbiekben ez akár hatalmas áttörést jelenthet a daganatos betegségek gyógyításában.

Hasonlóak vagyunk

A legvalószínűbb oka annak, hogy miért hasznosak számunkra a növényi hormonok, az, hogy ezek szerkezetileg rokonok az állatok és az emberek egyes anyagcseretermékeivel. A másik lehetséges magyarázat, hogy például az aszpirin molekulája nagyon hasonlít a szalicilsav molekulájára, amely rendkívül fontos hormon a növények számára. Mi pedig aszpirint szedünk, hogy csökkentsük a fájdalmat és a gyulladást. 

Az is biztos, hogy a szervezetünkben jelen vannak a növényi hormonok, mint az IAA és ABA, és még ha pontosan nem is tudjuk, honnan származnak. 

Természetesen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, a növényi hormonok milyen hatásokkal lehetnek még a szervezetünkre, valamint azt is vizsgálják még, hogy az emésztési folyamatok korlátozzák-e a növényi hormonok hasznosulását, működését. Abban azonban már biztosak, hogy ezek átformálhatják a táplálkozásról való gondolkodásunkat. A gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék tápértékének másfajta értékeléséről beszélünk azáltal, hogy a növényi hormonokat is számításba vesszük.

Nagy segítség változókorban

Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban a nők régóta használnak különböző növényeket a változó kor kellemetlenségeinek leküzdésére. Ennek oka – ha nem is feltétlen tudatosan –, hogy sok növény tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek bizonyos női nemi hormonokhoz hasonlítanak. A menopauza időszakában komoly szenvedést okoznak a hőhullámok, az éjszakai izzadás. A növények viszont a női nemi hormonokhoz, az ösztrogénekhez kémiailag hasonló anyagokat tartalmaznak. Ezek a növényi ösztrogének, a fitoösztrogének sokféle növényben megtalálhatók, legfőképp a lenmagban, a szójában és a legtöbb babfélében. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.