Az öregedés hatása a testre: a fájdalom 45 éves kor felett szinte elkerülhetetlen

Beautiful,Sporty,Woman,In,White,Shirt,Suffering,From,Knee,Pain
Shutterstock/Copyright (c) 2020 YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock. No use without permission. - YAKOBCHUK VIACHESLAV
tanulmány öregedés fájdalom
Egy kétezer felnőtt részévtelével készült kutatásból kiderült: 45 felett ötből két ember lehajolva nem tudja megérinteni a lábujjait, és sokan érzik úgy, hogy a fájdalmak korlátozzák az aktív életben.

Egy nemrég készült tanulmány szerint tíz 40 év feletti felnőttből hét élvezi az aktív életet, de közel egyharmaduk (31 százalék) úgy érzi, hogy a fájdalmak korlátozzák őket a mozgásban. Az öregedés hatása erősen érződik bizonyos kor felett, legalábbis a megkérdezettek szerint nem múlik el nap, hogy ne fájna legalább egy testrészük. Ez vajon törvényszerű vagy tehetünk ellene? 

hátfájás, derékfájás, mozgásszervi fájdalmak, öregedés hatása
Az öregedés hatása a testre: a mozgásszervi problémák megjelenése
Forrás: Shutterstock

Az öregedés hatása: a mozgásszervi fájdalmak megjelenése

Egy 2000 életének ötödik évtizedében járó felnőtt résztvevővel végzett felmérésből kiderült, hogy 45 év felett ötből két ember nem tudja megérinteni a lábujjait lehajláskor, tízből csak hárman próbálták ki a jógát, és a térd és a hát deréktáji szakasza okozza az első kellemetlenségeket. A felnőttek jellemzően a 40-es éveik közepén vagy végén kezdik észrevenni ezeket a fájdalmakat, és majdnem kétharmaduk (64 százalék) azt állítja, hogy a problémái krónikusak. Ugyanakkor 65 százalékuk szeretne aktívabb életet élni, 59 százalékuk pedig az életkor előrehaladtával a fizikai és mentális egészségét helyezi előtérbe.

A kutatást végző cég képviselője szerint az emberek közel fele nincs tisztában a jó tartás és az egyensúly jelentőségével, pedig ez az öregedés során kulcsfontosságú az egészség fenntartásához. A megkérdezettek 28 százalék  azt állította, hogy a kellemetlenségek zavarják, de nem korlátozzák őket az aktív életmódban, amelynek fenntartása a fájdalmak ellenére (vagy épp azért) fontos lenne.

Eközben a vizsgálatban résztvevők 57 százaléka szerint a kulcs, hogy az öregedést fiatalos lendülettel kell elfogadni, amit alátámaszt az a 47 százalék is, amelyik a testi fájdalmakkal szemben a „mosolyogj és tűrj” hozzáállást vallja. Mi több, a tanulmány szerint a megkérdezettek háromnegyede úgy gondolja, hogy a kor előrehaladtát jelzi, hogy az ágyból vagy székből felkelve hangokat ad ki.

A felmérést végző cég javaslata, hogy aktuálisan bármennyire is fáj, fókuszáljunk a megfelelő tartásra és egyensúlyra, mert ez a kulcsa a teljes életnek és aktív időskornak. Ugyanakkor az is fotos, hogy megértsük, mi okozza fájdalmat, és inkább előzzük meg, hogy kialakulhasson. Az ízületek opása időskorban elkerülhetetlen, de ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, akönnyű, de rendszeres mozgásra, az ötödik-hatodik X-be lépve, jóval kevesebb fájdalommal kell együttélnünk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.