Gusztustalan dolog történik a szervezeteddel, ha nem sütöd át alaposan a húst

Raw,Pork,Meat,Cube,For,Roast
Shutterstock - Andrey Starostin
sertéshús nyers hús fertőzés
Egy hátborzongató kép rávilágít arra, milyen következményekkel járhat, ha valaki féregfertőzést kap nyers hús fogyasztása miatt. A nem megfelelően átsült sertéshús fogyasztása súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat.

Egy nemrégiben megosztott CT-felvétel drámai képet festett a nyers sertéshús fogyasztásának következményeiről. Dr. Sam Ghali sürgősségi orvos megosztott egy felvételt egy beteg lábizmáról, amely tele van parazita fertőzéssel. Az eset oka a Taenia solium nevű parazita, közismertebb nevén a sertés galandféreg. Ez a parazitózis, amit orvosi nevén cysticercosisnak hívnak, akkor alakul ki, amikor a galandféreg lárvái az emberi szövetekbe kerülnek.

sertéshús
Ez történik a szervezeteddel, ha nyers sertéshúst fogyasztasz
Forrás: Shutterstock

Ez történik a szervezeteddel, ha nyers sertéshúst fogyasztasz

A cysticercosis akkor fordul elő, amikor valaki lenyeli a lárvákat, amelyek leggyakrabban nyers vagy nem megfelelően átsütött sertéshúsban találhatók. Ezek a lárvák kikelnek a szervezetben, áthatolnak a bélfalon, és bejutnak a véráramba. Ezután a test különböző részein cisztákat képeznek, amelyek kemény, kalcifikált csomóként érzékelhetők a bőr alatt. Bár a parazita jelenléte félelmetes, a legtöbb esetben az emberi immunrendszer képes elpusztítani a cisztákat.

Súlyos szövődmények

A legsúlyosabb következmény akkor lép fel, ha a lárvák az agyba kerülnek, és ott cisztákat képeznek. Ezt az állapotot neurocysticercosisnak nevezik, amely súlyos neurológiai problémákhoz, például fejfájáshoz, zavartsághoz, görcsrohamokhoz vezethet. Bár az ilyen esetek ritkák, súlyos egészségkárosodást okozhatnak, és akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Hogyan kerülhető el a fertőzés?

A fertőzés elkerülése érdekében rendkívül fontos a higiénia betartása, különösen az étkezés előtti kézmosás. A Taenia solium petéi főként az emberi ürülékből származnak, és ha ezek a peték az élelmiszerbe vagy vízbe kerülnek, tovább terjedhetnek. Ezért nagyon fontos a személyes higiénia.

A World Health Organization (WHO) szerint évente világszerte körülbelül 50 millió ember fertőződik meg cysticercosisszal, amely körülbelül 50 ezer halálesetet okoz évente. Különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban, például Ázsiában, Dél-Amerikában és Kelet-Európában elterjedt a fertőzés, ahol az emberek gyakran élnek közvetlen közelében a sertéseknek. Ezeken a területeken az epilepsziás esetek akár 70 százalékáért is felelős lehet a fertőzés.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.