A TikTok használata okoz kisujj-deformációt: egyre több áldozata van a phone pinky szindrómának

The,Concept,Is,To,Deform,The,Bone,By,Supporting,The
Shutterstock/Copyright (c) 2021 umaruchan4678/Shutterstock. No use without permission. - umaruchan4678
Z generáció TikTok-trend kockázat
A Z generáció tagjait sújtja a leginkább egy új betegség, a phone pinky szindróma. Erre a korosztályra a legjellemzőbb a TikTok használata, és így a kisujj deformációja is, amit a mobiltelefon tartása okoz.

A Z generáció tagjai a mobiltelefonjaikra mutogatnak, mint egy új ortopédiai betegség okozójára, amely az áldozatok szerint eltorzítja a kisujjukat. A phone pinky, magyarul „telefonos kisujj” néven emlegetett szindróma a telefon súlya miatt kialakuló hajlatra, dudorra vagy horpadásra utal, amikor az okostelefon hosszabb ideig az ötödik ujjra támaszkodik. A deformáció azért tartozik elsősorban a Z generáció problémái közé, mert az esetükben a TikTok használata jóval több időt vesz el a napból, mint az idősebb vagy fiatalabb korosztályok esetében. 

pinky phone-tól, a TikTok használata
Elsősorban a Z generáció szenved a pinky phone-tól, a TikTok használata miatt, de bárkinek eltorzulhat a kisujja, ha azon tartja a telefont
Forrás: Shutterstock

A TikTok használata a képernyőidő korlátozása nélkül különösen nagy kockázat

Az állapotról készült, a közösségi média oldalaira feltöltött videók az elmúlt hetekben robbantak be, amikor a TikTok-on a görbült ujjú influencerek elkezdték megosztani és összehasonlítani a kisujjaikat, ezzel elindítva a vírusként terjedő trendet, amelyről eddig több mint 163 millió poszt született. 

„Attól tartok, nekem van a legrosszabb iPhone kisujjam” — siránkozott júliusban a TikToker kendall.rene a követőinek, összehasonlítva mindkét kezét, és megmutatva, hogy a telefonja tökéletesen elfér a deformált ujja hajlatában. 

„Azt hiszem, megnyertem ezt a trendet” — posztolta a TikToker girlboss4lyfe, megmutatva erősen elgörbült kisujját, amely messze kilógott a többi ujja közül. Videója 1,4 millió megtekintést kapott.

A videója láttán több felhasználó valóban megijedt. „Nagyon gyorsan kivettem a kisujjamat a telefonom alól” — kommentálta egyikük a videót.

A szakértők azonban azt állítják, hogy a jelenségre nincs hivatalos diagnózis.

„Az is lehetséges, hogy azok, akik azt hiszik, hogy okostelefonos kisujjuk van, valamilyen alapbetegségben szenvednek”hívta fel a figyelmet a jelenség egyéb okaira egy neves kórház ortopéd sebésze. Szerinte a telefon kisujjra támasztása összenyomhat egy ideget, és zsibbadást vagy bizsergést okozhat, a túlzott mobiltelefon-használat pedig számos ízületi problémát, akár ízületi gyulladást is okozhat, többek között a könyökben és a hüvelykujjban.

A Cleveland Clinic szerint a sok megosztott kép nem feltétlenül világít rá a problémára. Az állapot olyan, mint egykor a „Blackberry Thumb” volt,  amely a 2000-es évek elején nagy népszerűségnek örvendő készülékek használatából eredő hüvelykujjfájdalmat és motoros problémákat okozott.

Tippek jobb kisujj fájdalom, kisujj deformáció és hasonló problémák ellen

Változtass a telefon tartásán, használj telefonállványt, de már kapható ujjtartó telefonra, ami szintén megkönnyíti a fogást. De a legjobb megoldás a képernyőidő csökkentése lenne. Minél kevesebbet görgetsz, annál kevesebbet kell a kezedben tartanod a telefont, és minél kevesebbet van a kezedben a készülék, annál inkább fellélegezhet a kisujjad.
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.