Nem hiszed el, mit használtak a nők menstruáció idején az ókorban!

Slim,Woman,Dressed,In,White,Panties,,Holding,A,Pink,Flower
Shutterstock/ECOSY -
menstruáció történelem ciklus
A menstruáció története hosszú időre nyúlik vissza, és számos kulturális, vallási és társadalmi megítélésen ment keresztül az évszázadok során. A menstruáció megítélése idővel sokat változott, ráadásul a női test működésének megértése jelentős hatással volt a nők társadalmi szerepére és jogaira is.

Az ősi kultúrákban a menstruációt gyakran misztikus jelenségként kezelték. Sok helyen a nőket menstruációjuk idején különválasztották a közösségtől, mivel úgy gondolták, hogy a menstruációs vér erős, akár veszélyes spirituális erővel bír. Például az ókori görögök és rómaiak úgy hitték, hogy a menstruációs vér képes megmérgezni a növényeket és a borokat. Az egyiptomiak viszont gyógyító és mágikus tulajdonságokat tulajdonítottak neki, például sebgyógyításra használták. Mi nők manapság el vagyunk kényeztetve, hiszen számtalan kényelmes és praktikus megoldás áll rendelkezésünkre a menstruáció idején, de ez csak a modern kor vívmánya, ha megtekerjük az időgép kerekét, akkor bizony szembejön néhány furcsa, megdöbbentő megoldás.

Menstruáció
Menstruáció: mítoszok és félelmek
Forrás: Shutterstock

Menstruáció: félelem és tabu

A kőkorszaki asszonyok sokkal hamarabb menstruáltak, mint a mai nők: a paleolitikumban akár már hétévesen is mensturálhatott egy lány. 

A nehéz napokon bőrből, vagy lenvászonból készült, homokkal vagy mohával töltött csomagot használtak betétként. Az egyiptomiak már ismerték a tampon fogalmát: papiruszból, fűből és gyapotból készült eszközöket használtak, ehhez a nők a menstruáció idején ágyékkötőt használtak. Hasonlóan az afrikai asszonyoknak is megvoltak a maguk módszerei: az Egyenlítő környékén élő törzsek asszonyai  mini fűszőnyeget használtak betétként. 

A középkorban Európában a nők menstruációs ciklusát gyakran a bűn és a tisztátalanság jelének tekintették. A menstruáló nőket gyakran kizárták a vallási szertartásokból, és a menstruációt szégyenletes dologként kezelték. A középkori keresztény egyház különösen szigorú előírásokat fogalmazott meg a menstruáló nőkkel szemben, akiknek sok esetben megtiltották a templomba lépést, pedig a kor női mohából, vagy szövetből készült puha betéteket használtak a vér felfogására. 

A felvilágosodás kora

Később megjelentek a pamut és flanel betétek, amik még mindig eléggé kezdetleges megoldást jelentettek a vér összegyűjtésére, de közben az orvostudományt már elkezdte érdekelni a menstruáció témája. 

A XVIII. század felvilágosodása során vizsgálni kezdték a menstruáció biológiai hátterét. Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette, hogy jobban megértsék a női reproduktív rendszert, bár a menstruációval kapcsolatos ismeretek sokáig hiányosak és pontatlanok voltak. Azonban ez az időszak is ambivalens volt: míg az orvostudományban hatalmas előrelépések történtek, a társadalomban a menstruációval kapcsolatos tabuk továbbra is erősek maradtak.

A XIX. században bevezették a fehérneműhöz köthető gumikötényeket. A megoldás nem csak kényelmetlen volt, de kellemetlen szagú is, úgyhogy az illatszerpiacon speciális holmik jelentek meg, szerecsendió és fahéj illatú kozmetikumokkal próbálták elfedni a kellemetlen szagokat. A gumikötény maga volt a luxus, de ezt csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Az alsóbb osztály tagjai vagy fehérneműjükbe menstruáltak, vagy egyszerűen nem húztak alsóneműt a vérzés idején, szabad utat adva a vér távozásának. 

Csak a század vége felé jelentek meg az első kifejezetten menstruációs célra szánt termékek, az ápolónők figyeltek fel arra, hogy a kötszerek jól szívják a vért, így azok mintájára készültek az első betétek. Nem sokkal később, az 1930-as években szintén a kötszerek mintájára megjelentek a tamponok, és bármilyen meglepő, a menstruációs kelyhek és csészék is- ezek manapság egyre népszerűbbek. 

Modern kor: felvilágosítás és reformok

A XX. században jelentős változások történtek a menstruáció megítélésében. Az 1920-as években megjelentek az első modern menstruációs higiéniai termékek, például az eldobható betétek és a tamponok. Az iskolai oktatásban is egyre nagyobb figyelmet kaptak a menstruációval kapcsolatos ismeretek, bár a menstruációról nyíltan beszélni még mindig sok helyen tabunak számított.

A második világháború után a nők egyre nagyobb szerepet kaptak a munkaerő-piacon, ami növelte a higiéniai termékek iránti keresletet. Az 1970-es évek feminista mozgalmai pedig hangsúlyozták a menstruációval kapcsolatos tabuk felszámolásának fontosságát, és felhívták a figyelmet arra, hogy a menstruáció természetes folyamat, amelynek nincs helye a szégyenérzetnek.

A XXI. század: tabudöntögetés

A XXI. században a menstruáció körüli beszéd és kutatás folyamatosan fejlődik. Az aktivisták és a közösségi média platformok segítségével egyre több figyelem irányul a menstruációval kapcsolatos kérdésekre, mint például a menstruációs szegénység, és a menstruációval kapcsolatos egészségügyi problémák. Hiába van ugyanis egyre nagyobb kínálat menstruációs termékekből, sokan anyagi helyzetük miatt nem jutnak hozzá.  Az oktatási programok is egyre inkább integrálják a menstruációval kapcsolatos ismereteket, hogy a fiatal lányok és fiúk is megértsék, hogy ez egy normális és egészséges testi folyamat.

Összességében a menstruáció története jól példázza azt, hogyan változtak az idők folyamán a női test és a női egészség megítélésével kapcsolatos társadalmi normák. A mai napig tartó küzdelem a menstruációval kapcsolatos stigmatizáció megszüntetéséért és a nők egészségének normalizálásáért a modern társadalom fontos kihívása marad.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.