Gyakran hallani, hogy mivel „sok” benne a kalória, a fogyókúrázók nem fogyaszthatnak banánt. Ám ez egy súlyos tévhit: igenis ehetik, ha ügyelnek a mennyiségére és a napszakra! A banán energiatartalma a legtöbb gyümölcshöz képest valóban magasnak számít, ám reggelente 1 db banán könnyedén beilleszthető a súlyvesztést megcélzó étrendbe!
A receptek 1 személyre szólnak!
Reggeli: Banános túrókrém
Villával pépesíts 1 db banánt, és keverd ki 100 g sovány túróval. Édesítsd pár csepp mézzel, valamint ízlés szerint adj hozzá pár csepp citromlét. (Kb. 255 kcal)
Ebéd: zöldséges tésztasaláta fetamártással
Vágj apróra ½ fej fokhagymát, és nyomkodja össze 1 csipet sóval. Morzsoljunk el 20 g feta sajtot, és tedd félre. További 20 g fetát dolgozz össze 40 ml tejjel, a fokhagymapasztával, egy kevés kakukkfűvel, 1-1 tk olívaolajjal és citromlével, majd sózd, borsozd meg. (Vigyázat, a feta alapból elég sós!) Főzz ki 60 g durumlisztből készült pennét forró, sós vízben. Vágj kis darabokra ½ db kígyóuborkát, 1 db kápiapaprikát, 1 db paradicsomot és ½ fej lila hagymát. Öblíts le 10 g rukolát. A leszűrt tésztát forgasd össze a zöldségekkel, a félretett fetával, majd a sajtos öntettel. Ízlés szerint sózd, borsozd meg, és tálald 20 g olajbogyóval megszórva. (Kb. 380 kcal)
Vacsora: csupa zöld zöldségleves
Moss és tisztíts meg, majd vágj kis darabokra ½ fej karalábét, 100 g kelkáposztát és 80 g burgonyát. Apríts fel ½ fej vöröshagymát, és dinsztelj meg egy kevés olajon. Add hozzá a karalábét és a krumplit, sózd, borsozd meg, öntsd fel ½ liter forró vízzel, és főzd 5 percig. Utána szórd bele a kelkáposztát, 40 g borsót, és főzd további 6-8 percig. Adj a leveshez 1 marék apróra vágott petrezselyemzöldet és 30 g tejfölt, majd tedd pikánsabbá néhány csepp citromlével. Fogyassz el mellé 1 szelet korpás kenyeret. (Kb. 360 kcal)
Reggeli: Banános szendvics
Vékonyan kenj meg light margarinnal 2 szelet Graham-toastkenyeret, majd ossz el rajtuk 1 db felkarikázott banánt. Csepegtesd meg 1 tk mézzel. (Kb. 320 kcal)
Ebéd: Pulykás rizssaláta
Főzz ki 40 g hosszú szemű riszt. Tisztíts meg és szeletelj fel 1 db répát. Forró, sós vízben főzd meg 4-5 perc alatt 40 g mirelit zöldborsót. Vágj hasábokra ¼ db meghámozott avokádót. Keverj ki 50 g natúr joghurtot, 25 ml tejet, 1 tk curryport és egy kevés őrölt fehér borsot. A főtt rizst keverd össze a répával, a borsóval, a currys szósszal. Ízesítsd egy kevés őrölt szerecsendióval. Vágj kis kockákra 70 g pulykamellfilét, sózd, borsozd meg, majd egy kevés olívaolajon pár perc alatt pirítsd meg. Szórd a rizssalátára.
Vacsora: joghurtos paradicsomleves
Ízesíts sóval, borssal, szárított bazsalikommal 400 g hámozott-darabolt konzervparadicsomot, majd egy kevés zöldségleves-alaplével felöntve lassú tűzön párold meg. Keverd simára 2 ek natúr joghurttal, ízlés szerint újra sózd, borsozd meg, pürésítsd, majd szórd meg 50 g kis kockákra vágott sovány sonkával. (Kb. 320 kcal)
Reggeli: banános müzli
Olvassz ki 50 g mélyhűtött málnát. Száraz serpenyőben piríts meg 1 ek diót, és egy kicsit törd össze. Darabolj fel 1 db almát és 1 db banánt, csepegtesd meg citromlével, majd forgasd össze 20 g zabpehellyel, a dióval, a málnával, 50 g natúr joghurttal és 1 tk mézzel. (Kb. 280 kcal)
Ebéd: fűszeres burgonyasaláta retekkel
Hámozz meg 300 g krumplit, vágd kis kockákra, és sós vízben főzd meg kb. 20 perc alatt. Karikáz fel ½ csokor zöldhagymát, és dinszteld 2 percig 2 ek olajon. Utána öntsd fel 50 ml almaecettel, 60 ml zöldségleves-alaplével, és forrald fel. Sózd, borsozd meg, és keverj hozzá 1 tk mustárt. A főtt burgonyát forgasd össze a hagymás-mustáros dresszinggel, és hagyd állni 60 percig. Közben párolj meg 70 g mirelit zöldborsót, és szeletelj fel ½ csomó retket. Ezeket add a burgonyához, és szórd meg egy kevés snidlinggel. (Kb. 370 kcal)
Vacsora: lazac zöldségekkel
Vágj kis darabokra 200 g lazacfilét, 150 g cukkinit és 150 g piros színű paprikát. Pirítsd meg 1 ek olajon kb. 5 perc alatt, és ízesítsd sóval, borssal, citromlével, kaporral. (Kb. 370 kcal)
Nasik tízóraira: 20 g natúr mandula vagy 2-3 szem korpás keksz
Nasik uzsonnára: 1 db gyümölcsös müzliszelet vagy 1 db kis Túró Rudi
1. Mézes gyümölcssaláta
Hámozz meg 1-1 db kivit és mandarint, majd vágd darabokra 1 db almával együtt. Ízesítsd pár csepp mézzel és narancslével, őrölt fahéjjal ½ pohár natúr joghurtot, majd forgasd össze a gyümölcsökkel.
2. Csirkefalatok narancsmártással
Tisztíts meg, darabolj fel 100 g csirkemellfilét, ízesítsd sóval, borssal, és süsd ki 1 ek olajon. Hámozd meg, hártyázd le 1 db nagyobb narancsot, egy kevés vízben párold puhára, pürésítsd, és 1 tk mézzel főzd sűrűre. Ízesítsd egy kevés csiliszósszal és balzsamecettel, majd melegítsd össze a csirkefalatokkal.
3. Ananászos banánkrém
Turmixold krémesre ½ db ananász húsát ½ db banánnal és kb. 2 ek görög joghurttal. Ízlés szerint adhatsz hozzá egy kevés frissen facsart narancslét vagy folyékony édesítőszert is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.