A túlzott cukorfogyasztás hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, és a fogszuvasodás csak néhány azok közül az egészségügyi kockázatok közül, amelyeket a mértéktelen cukorbevitel okozhat. Érdemes tehát megfontolnunk, hogy mennyi cukrot fogyasztunk nap mint nap, hiszen a túlzásba vitt cukorfogyasztás nemcsak az alakunkra, hanem az egészségünkre is káros hatással lehet. Ha odafigyelünk a cukorbevitelre, nemcsak egészségesebb életet élhetünk, de energikusabbak és kiegyensúlyozottabbak is lehetünk.
A szervezet általában mindenféle cukrot hasonló módon dolgoz fel – néhány kivételtől eltekintve. Az olyan teljes értékű élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák, különféle keményítőket tartalmaznak, beleértve a komplex szénhidrátokat és a rostokat. Ezzel szemben az asztali cukor és más édesítők egyszerű szénhidrátok.
A komplex szénhidrátok három vagy többféle cukrot tartalmaznak, emellett olyan tápanyagokat is biztosítanak, mint a rostok. Ennek köszönhetően lassabban emésztődnek meg, ami segít elkerülni a vércukorszint hirtelen emelkedését. Emellett a szervezet rövid szénláncú zsírsavakat (SCFA) is termel a komplex szénhidrátok rostjainak lebontásához. Ezek a zsírsavak segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát, és támogatják a "jó" baktériumok szaporodását, ezáltal hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.
Elsősorban tehát, ha a cukorfogyasztás csökkentése a cél, helyezzük a hangsúlyt a hozzáadott cukrokra.
A hozzáadott cukor leggyakoribb forrásai az üdítőitalok, a cukrozott gyümölcsitalok, sportitalok, valamint az ízesített kávék és teák. Ezek az italok az ajánlott napi hozzáadott cukorbevitel körülbelül 50%-át teszik ki.
A cukorkák, csokoládék, desszertek és édes nassolnivalók egyértelműen ugyanebbe a csoportba tartoznak, de vannak olyan élelmiszerek is, amelyek magas cukortartalma meglephet minket.
Nincsenek pontos ajánlások arra vonatkozóan, hogy mennyi természetes cukrot érdemes elfogyasztanunk egy nap, de a hozzáadott cukor fogyasztására irányuló iránymutatások a következők:
Az Amerikai Táplálkozási Útmutatók azt javasolják, hogy a felnőttek korlátozzák a hozzáadott cukrok fogyasztását a napi teljes kalóriabevitelük legfeljebb 10%-ára. Ez azt jelenti, hogy ha napi 2000 kalóriát fogyasztasz, akkor a hozzáadott cukor napi bevitele ne haladja meg a 12 teáskanálnyit (50 gramm).
Az Amerikai Szív Társaság (AHA) ennél szigorúbb ajánlásokat tesz. Azt javasolják, hogy a felnőttek a hozzáadott cukrot korlátozzák a napi kalóriabevitelük legfeljebb 6%-ára. Ez napi 6-9 teáskanálnak, vagyis körülbelül 30 gramm cukornak felel meg, ha valaki 2000 kalóriás étrendet követ.
A gyermekek számára alacsonyabbak az ajánlások. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a 2 év alatti csecsemőknek nem ajánlott hozzáadott cukrot fogyasztaniuk. A 2 év feletti gyermekeknek és tinédzsereknek pedig nem szabad napi 6 teáskanálnál (25 gramm) többet fogyasztaniuk.
A hozzáadott cukorbevitel csökkentése nemcsak az egészségünk megőrzéséhez járul hozzá, hanem segíti a testsúly kontrollálását, és javítja az általános közérzetet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.