A Harvard kutatói 133 000 felnőttet vizsgáltak négy évtizeden keresztül, és azt értékelték, hogy átlagosan mennyi feldolgozott és feldolgozatlan vörös húst fogyasztottak naponta. A kutatás eredményei szerint napi egy adag feldolgozott vörös hús – körülbelül két szelet szalonna vagy egy darab kolbász – 13%-kal növeli a demencia kockázatát.
A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy 28%-kal csökkentheti a demencia kockázatát, ha napi egy adag feldolgozott vörös húst halra cserélünk. A kutatócsoport másik megállapítása pedig az volt, hogy ha valaki legalább egy adag feldolgozatlan húst – például egy szelet szűzpecsenyét, darált húst vagy bárányt – fogyaszt, az 16%-kal növeli a kognitív hanyatlás esélyét, amely a demencia előjele.
Köztudott, hogy a túlzott mértékben fogyasztott feldolgozott vörös hús a benne lévő tartósítószerek vagy a főzés során keletkező vegyi anyagok miatt vastagbélrákot okozhat. A Mass General Brigham kutatócsoportja azonban azt állítja, hogy van olyan bizonyíték, miszerint a túl sok feldolgozott vörös hús fogyasztása a demenciához is hozzájárulhat.
A feldolgozott vörös hús nitriteket tartalmaz, melyeket tartósítószerként adnak hozzá, hogy megakadályozzák a romlást. Ezek a nitritek szabad gyökök keletkezését idézhetik elő, amelyek károsíthatják az agyat. Az olyan ételek magas sótartalma, mint a szalonna, magas vérnyomást okozhat, ami károsíthatja az ereket, csökkentheti az agy vérkeringését, és érszűkületes demenciához vezethet.
A vörös hús emésztése során egy trimetilamin-N-oxid (TMAO) nevű anyag keletkezik a szervezetben, amelyről egyes tudósok úgy vélik, hogy hozzájárulhat a demenciában megfigyelhető fehérjék felhalmozódásához az agyban. (Ez azonban csupán állatokkal végzett kutatásokon alapul, nem embereken.)
A Triggernometry podcast egyik nemrégiben sugárzott epizódjában Dr. Peter Attia, sebész és az Early Medical alapítója, arra hívta fel a figyelmet, hogy a vörös hús és a demencia, valamint a vastagbélrák közötti negatív összefüggéseket vizsgáló kutatások sok esetben hibásak lehetnek. Rámutatott, hogy azok, akik több vörös húst fogyasztanak, valószínűleg több feldolgozott húst is esznek, mint például szárított marhahúst vagy szalonnát. Ezzel szemben azok, akik elkerülik a vörös húst, nagyobb valószínűséggel mozognak többet, leszoknak a dohányzásról, és több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.
Fentiek alapján a legújabb feldolgozatlan vörös hússal kapcsolatos kutatások eredményeit érdemes óvatosan kezelni, mivel nem veszik figyelembe a más életmódbeli tényezőket, és a korábbi kutatások nem mindig mutattak ki összefüggést a vörös hús fogyasztása és a demencia között.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.