A hagyományos japán diéta teljes értékű ételekből áll, gazdag halakban, tenger gyümölcseiben és növényi alapú ételekben, miközben minimális mennyiségben tartalmaz állati fehérjét, hozzáadott cukrokat és zsírt. Ez a diéta a hagyományos japán konyhán, az úgynevezett „washoku”-n alapul, amely egyszerű, friss és szezonális hozzávalókból készült kis fogásokat tartalmaz. Ez az étkezési minta gazdag tápanyagokban, és számos egészségügyi előnnyel járhat, többek között segíti az eredményesebb fogyást és a jobb emésztést. Ismerd meg a japán diéta előnyeit!
A hagyományos japán diéta gazdag minimálisan feldolgozott, friss, szezonális ételekben. A fogások természetes ízére helyezi a hangsúlyt. A diéta gazdag párolt rizsben, tésztákban, halakban, tofuban, algákban, valamint friss, főtt vagy savanyított gyümölcsökben és zöldségekben, miközben alacsony a hozzáadott cukrok és zsírok mennyisége. Emellett tartalmazhat némi tojást, tejterméket vagy húst, de ezek jellemzően csak kis mennyiségben szerepelnek.
A hagyományos japán diéta számos egészségügyi előnnyel hozható összefüggésbe.
A hagyományos japán diéta természetes módon gazdag tápanyagokban, beleértve a rostot, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint az A-, C- és E-vitamint. A zöldségek hozzájárulnak az étrend tápanyagtartalmához, és gyakran dashiban, egy szárított hal- és tengeri növényi alapú levesben főzik őket, ami csökkenti a térfogatukat és fokozza az ízüket, így könnyebb nagy mennyiségben fogyasztani őket. Az étrend emellett jó mennyiségben tartalmaz algát és zöld teát, amelyek mind kiváló antioxidánsforrások, védve a szervezetet a sejtkárosodás és betegségek ellen. Ezen kívül a sok hal- és algás étel hosszú láncú omega-3 zsírsavakat biztosít, amelyek előnyösek az agy, a szemek és a szív egészségére.
Az algák, szója, gyümölcsök és zöldségek természetes módon gazdagok rostban, ami elősegíti az emésztést. Az oldhatatlan rost segíti az emésztést, és növeli a széklet mennyiségét, csökkentve a székrekedés kockázatát. Az oldható rost táplálja a bélflórában található jótékony baktériumokat, és segít csökkenteni a káros baktériumok szaporodásának esélyét.
Emellett a savanyított gyümölcsök és zöldségek nagyszerű probiotikumforrást jelentenek, amelyek elősegítik a bélflóra egészségét és csökkenthetik az emésztési problémákat: jó hatással van a puffadás, székrekedés és hasmenés ellen.
A japán diéta gazdag zöldségekben, kisméretű adagokban tálalják, és természetes módon alacsony hozzáadott cukrokban és zsírokban. Ezen tényezők mind hozzájárulnak az alacsony kalóriatartalomhoz. Ezen kívül a japán kultúra arra ösztönöz, hogy csak 80%-os jóllakottságig együnk, ami segít megelőzni a túlevést, és hozzájárulhat a fogyáshoz szükséges kalóriadeficithez.
A hagyományos japán diéta segíthet megvédeni a szívbetegségektől és a 2-es típusú diabétesztől. Gazdag halakban, algákban, zöld teában, szójában, gyümölcsökben és zöldségekben, míg alacsony a hozzáadott cukor-, zsír- és állati fehérje tartalma. Mindezek a tényezők hozzájárulnak a szívbetegségek elleni védelemhez.
Japán az egyik legmagasabb élettartammal rendelkező ország, amelyet sok szakértő a hagyományos japán diétának tulajdonít.
Egy 15 éves kutatás alapján azoknál, akik szigorúan követték a hagyományos japán diétát, 15%-kal csökkent a korai halál kockázata, mint azoknál, akik nyugati típusú étrendet követtek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.