Legjobb téli saláta receptek: 3 egészséges ötlet, ha valami friss és vitamindús fogásra vágysz

téli saláta recept
Shutterstock/Josep Suria -
egészséges vitamin recept saláta tél
Télen is egészséges salátát enni, mert ezek a ropogós, friss szezonális hozzávalókból készül fogások ezekben a hónapokban extra vitaminadaggal látják el a szervezetünket. Íme 3 tuti téli saláta recept, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Több szezonális alapanyagot szeretnél fogyasztani? Ez télen sem lehetetlen! Hiszen például a kelbimbó, cékla, káposzta, madársaláta vagy lencse olyan alapanyagok, amiknek télen van a szezonja és szuper egészséges saláta készíthető a felhasználásukkal. Ráadásul a téli vitamin pótlás különösen fontos, hogy az immunrendszer erős maradjon. Akár életmódváltás a cél, akár csak egészségesebben étkeznél, készítsd el te is a legjobb téli saláta recepteket.

téli saláta recept
Egy téli saláta recept sok szezonális alapanyagot tartalmaz,
Forrás: Shutterstock/PV productions

3 téli saláta recept, amit akár már ma elkészíthetsz

Az ünnepi bőséges étkezések után mindannyian friss, könnyű ételekre vágyunk. Ezek a saláták tökéletesek erre, hiszen a legtöbbjük kevesebb mint 500 kalóriát tartalmaz adagonként, tehát igazi alakkímélő fogások. Ráadásul ezek a téli saláta ötletek kevesebb, mint fél óra alatt elkészíthetők, némelyik mindössze 20 perc alatt. 

1. Kelbimbó és quinoa tál madársalátával és tojással

Hozzávalók 2 adaghoz

60 gramm quinoa
250 gramm kelbimbó
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál szójaszósz
só, bors
1 tojás
20 gramm pekándió
100 gramm madársaláta
4 ág friss fűszer, vagy ennek megfelelő szárított űszerkeverék
1 teáskanál vörösáfonya (üveges)
2 evőkanál vörösborecet

Elkészítés

  • A quinoát szűrőn átmossuk, majd 120 ml vízzel egy lábasban felforraljuk. Alacsony-közepes hőmérsékleten, lefedve 15 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és 5 percig pihentetjük.
  • Közben a kelbimbót megtisztítjuk, mérettől függően félbe vagy negyedbe vágjuk. 1 evőkanál olajat hevítünk egy serpenyőben, majd a kelbimbót közepes hőmérsékleten 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a szójaszószt, és még 2 percig pirítjuk. Sóval és borssal ízesítjük.
  • A tojást forrásban lévő vízben 5-7 percig főzzük, amíg lágy tojássá válik. Szűrőlapáttal kivesszük, hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk és félbe vágjuk. A pekándiót durvára vágjuk. A madársalátát átválogatjuk, leöblítjük és szárazra rázogatjuk.
  • A fűszernövényeket leöblítjük, lecsepegtetjük, a leveleket leválasztjuk a szárakról, és finomra vágjuk. A vörösáfonyával, 2 evőkanál olajjal és vörösborecettel összekeverjük, majd sóval és borssal ízesítjük. 
  • A quinoát a kelbimbóval, a tojásfelekkel, pekándióval és madársalátával tálaljuk, meglocsoljuk a dresszinggel, és tálaljuk.

2. Lencse saláta gránátalma maggal

Hozávalók 4 főre

200 gramm beluga lencse

1 uborka

4 zeller szár

1 gránátalma

1 csokor menta

A vinaigrettehez:

4 evőkanál málnaecet

2 tk mustár (édes)

2 evőkanál méz

4 evőkanál olaj

1 darab friss torma

só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  • A salátához a lencsét bő vízben megfőzzük a csomagoláson található utasítás szerint. Öntsük szitába, öblítsük le hideg vízzel, és jól csepegtessük le.
  • Ha szükséges, hámozzuk meg az uborkát, vágjuk hosszában félbe, és kaparjuk ki a magokat. A húst vágjuk apró darabokra.
  • Öblítsük le a zellert és vágjuk vékony szeletekre. Vágjuk fel a gránátalmát, és távolítsuk el a magokat. Keverjük össze a lencsét, az uborkadarabokat, a zellerszeleteket és a gránátalmamagokat egy tálban.
  • A vinaigrette-hez habverővel keverjük össze az ecetet, a sót, a borsot, a mustárt és a mézet. Keverjük bele az olajat, és ha szükséges, ízesítsük még sóval, borssal és mézzel. Keverjük össze a salátával, és hagyjuk legalább 20 percig pácolódni.
  • Öblítsük le a mentát, egy tiszta rongy segítségével töröljük szárazra, majd vágjuk durvára a leveleket, és keverjük a salátához. A tormát pucoljuk meg és egy hámozó segítségével vágjunk ostyavékony szeleteket, amiket közvetlenül tálalás előtt szórjunk a salátára.

3. Vörös káposzta saláta fügével és dióval

Hozzávalók 4 főre

400 gramm vörös káposzta

100 gramm sárgarépa

2  újhagyma

2 evőkanál fehérborecet

50 gramm szárított lágy füge

3 evőkanál dióolaj (pl. dió- vagy mogyoróolaj)

1 teáskanál juharszirup

2 evőkanál dió

Frissen őrölt bors

só ízlés szerint

Elkészítés

  • Tisztítsuk meg a vörös káposztát, sárgarépát és az újhagymát. 
  • Vágjuk fel az összes zöldséget nagyon finom csíkokra, és keverjük jól össze 1 teáskanál sóval és ecettel. Alaposan keverjük össze a kezünkkel jó 3 percig, majd hagyjuk állni kb. 30 percig.
  • A fügét apróra kockázzuk. Majd keverjük össze az olajat, a juharszirupot, a sót és a borsot, majd a fügét és a keveréket is adjuk hozzá a vöröskáposzta salátához.
  • A diót durvára vágjuk, és olaj nélkül pirítsuk meg egy serpenyőben. Ha szükséges, ízesítsük a salátát sóval, borssal és juharsziruppal ízlés szerint. Tálaláskor pedig szórjuk meg a pirított dióval.

Tipp: Készítsük el a salátát előző nap, és hagyjuk állni a hűtőben egy éjszakán át. Baguette vagy ciabatta mellé jól illik.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.