Az egészséges emberek titka: erről nem feledkeznek meg soha a vásárlásnál

Akár hetente végzed a bevásárlást, akár 2-3 naponta, egy biztos: tervezz előre. Ha éppen az életmódváltás előtt állsz és szeretnél egészségesebben étkezni, akkor megmutatjuk, hogy hogyan csinálják ezt az egészséges emberek. Nem kell megijedned a vásárlástól, mert ezekkel a tippekkel megkönnyítjük az életed, ráadásul még spórolni is tudsz majd, ha jól odafigyelsz. Ezek az egészséges ember tudatos vásárlásának szabályai.
Ha csak úgy fel-alá járkálsz a polcok között, anélkül, hogy lenne egy vásárlási listád, az költséges és időigényes lehet. Egy lista segít elkerülni a felesleges vásárlást, leszámol a pazarlással, és segít meghatározni, hogy melyik ételt tudod többször is felhasználni, különösen, ha csak magadnak vásárolsz. Ráadásul hatékonyabb leszel, miközben vásárolsz és étkezést tervezel a hétre. Ha nem szeretsz listát készíteni, próbálj ki egy alkalmazást, ami elvégzi helyetted a munkát.
A testünk természetesen vágyik a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre, és fontos tiszteletben tartani ezt. Az idényeket követő étkezés segít a test igényeinek kielégítésében, ízletesebb, tápanyagban gazdagabb és költséghatékony. Ha a helyi termelői piacon vásárolsz a nagyáruházak helyett, biztosra veheted, hogy helyi és fenntartható termékeket találsz. Még ha a helyi nagyáruházban vásárolsz is, válassz organikus, szezonális termékeket, mivel ezek valószínűleg nem messziről érkeztek. Nézz utána, hogy minek van éppen szezonja, és válogass azok közül a zöldségek és gyümölcsök közül.
Minden nap ugyanaz a saláta vagy smoothie? Ez nem annyira egészséges, mint gondolnád. Ahelyett, hogy ugyanazokat a szezonális zöldségeket vásárolnád hétről hétre, tűzd ki célul, hogy legalább 30 különböző növényt fogyassz el minden héten. A különböző növényekből készült étrend segít abban, hogy széleskörű mikrotápanyagokat és rostokat fogyassz, amelyek szükségesek az általános egészséghez és az optimális bélműködéshez (minél nagyobb a változatosság, annál több baktériumfajta lesz jelen a beleidben, és annál jobb lesz a bélflórád). Emellett természetesen kevesebb feldolgozott ételt fogyassz, amelyek egyesek szerint gyulladást okoznak.
Nem minden állatot kezelnek és etetnek ugyanúgy; fontos gondosan választani az állati eredetű termékeket. A hagyományos húsok és tejtermékek, mint a szalonna és a tej, tartalmazhatnak hozzáadott hormonokat és tartósítószereket, amelyek zavarhatják a bélflórát. Ezzel szemben a réten tartott csirkéből, fűvel táplált marhából, vadon fogott halból és más organikus forrásokból származó állati fehérjék több tápanyagot tartalmaznak, és nem okoznak gyulladást. Igen, drágább az organikus termékeket venni, de a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy megéri rákölteni.
De ne a kalóriákat nézd, hanem az étel minőségét figyeld. Még ha egy terméket olyan hagyományosan "egészséges" jelzőkkel is reklámoznak, mint a "természetes", "gluténmentes" vagy "cukormentes", még akkor is lehetnek benne olyan nem túl jótékony összetevők, mint a hozzáadott cukrok vagy vegyi anyagok.
Nézd meg az összetevők listáját. Az összetevőket mennyiség szerint sorolják fel, a legnagyobb mennyiségtől kezdve, így az első összetevő az, amit a gyártó a legnagyobb mennyiségben használt. Ha finomított gabonát, valamilyen cukrot vagy hidrogénezett olajokat tartalmaz, akkor biztos lehetsz benne, hogy a termék nem annyira tápláló, mint gondolnád.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.