Roberto konyhája: Kandírozott gyümölcsös kuglóf

Forrás: Roberto konyhája -
karácsony Roberto konyhája advent recept sütemény gyümölcs kuglóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétvégi nagytakarítás során előkerült a szekrény mélyéről egy kuglófforma. Talán karácsonyi ajándék volt? Már nem emlékszem. A lényeg, hogy kedvet kaptam egy kis cukros varázsláshoz.

Úgyis imádom, ha extra meleget ad a sütő, és lehetetlen elrontani a receptet, mert annyira könnyű. Ha neked is porosodik a forma, tégy egy próbát, hidd el, nagyon megéri!

Hozzávalók

  • 4 db tojás
  • 1 dl meleg víz ( a legmelegebb ami a csapból kijön)
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg kandírozott citrom
  • 10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
Forrás: Roberto konyhája

Díszítés

  • 4 dkg porcukor
  • 250 g mascarpone sajt
  • a maradék kandírozott gyümölcs

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét 2 dkg porcukorral (egy púpozott evőkanál) kemény habbá verjük a robotgéppel. A sárgáját felverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Miközben verjük, adjuk hozzá a meleg vizet, és lassan adagoljuk hozzá az olajat. Nem sok mennyiség, így hamar végzünk.

Keverjük a rétesliszthez a sütőport, a kandírozott vegyes gyümölcsöt és a citromot. (Ha nem kapnánk citromot, narancs is jó, de lehet dupla mennyiségű vegyes gyümölcs.) Adjuk az egészet a tojássárgás masszához, alaposan keverjük össze, majd nagy mozdulatokkal keverjük bele a felvert tojásfehérjét. Kenjük ki alaposan vajjal a kuglófformát, és lisztezzük ki. Öntsük bele az elkészített kuglóftésztánkat és rakjuk a sütőbe.

Forrás: Roberto konyhája

A sütő alsó harmadába, a második szintre helyezzük a rácsot és arra rakjuk a kuglófot.( Ahová a rácsot becsúsztatjuk, ne a legalsóra!) Fontos, hogy az alsó hő, jobban érje a forma felületét, mert a tészta sűrű és nehéz, így fontos, hogy alulról kezdjen el sülni, főleg az első 15 percben.
Sütési idő összesen 45 perc, alsó-felső sütési funkción. Abból 15 perc 200°C-on és 30 perc 175C°-on.

A megsült kuglófforma tetejére tegyünk egy vágódeszkát vagy sütőrácsot, és óvatosan fordítsuk meg. Nem is kell erőlködni, azonnal kijön!

A mascarpone sajtot keverjük össze a porcukorral, és töltsük habzsákba. A habzsák csillag formájú fejével díszítsük a kuglóf tetejét, diónyi nagyságú puffokat nyomva, és a maradék krémet nyomjuk tálalásnál a tányérra.

Forrás: Roberto konyhája
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.