December elsején egy versenyre invitáltunk benneteket, felhívásunkban a legfinomabb karácsonyi süti receptjét, no meg a fotóját kerestük.
Ezúton is köszönjük minden jelentkezőnek a remek pályázatokat, sokat hezitáltunk, de végül kiválasztottuk a hat döntőst. Most már csak rajtatok áll, melyik nyeri el a 2015 legínycsiklandozóbb sütije címet. A szavazatokat december 22-ig adhatjátok le.
Olvasd el a recepteket, nézd meg a fotókat, és szavazz!
Hozzávalók:
Forralt bor receptje:
A 0,75 dl jó minőségű száraz vörösbort egy edényben melegítem. Nem szabad forrnia, mert különben elpárolog az alkohol. (És ugye úgy nem lenne az igazi!) Eközben beleteszem a fűszereket: (kb.) 2 egész fahéjrúd, 8-10 szem szegfűszeg, 4-5 szem szegfűbors, 3-4 szem zöld kardamom, fél narancs felszeletelve, 100 g cukor vagy méz.
Muffin elkészítése:
A sütőt előmelegítem (a gázsütőmön 8 fokozat van, én mindig a 6-os erősségűn sütöm).
Külön összekeverem a száraz és külön a nedves hozzávalókat. Majd egy tálban egyneműsítem őket. Nem szabad túlkeverni, mert akkor nem jön fel szépen a muffin. Belekanalazok a muffinpapírokkal kibélelt formákba először kis adagokat, erre helyezem a narancsos (vagy bármilyen) csokikockákat. Mehet rá a többi tészta, de csak a 3/4-éig, különben kifolyik a tészta. Én 18-20 percig sütöm (ne süssük túl, mert száraz és élvezhetetlen lesz), a lényeg, hogy akkor van kész a süti, ha egy beleszúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá semmi.
Hagyom picit hűlni, és mehet rá a cukormáz, illetve bármilyen díszítőelem. (Cukormáz: a tojásfehérjét kemény habbá verem annyi porcukorral, amennyit felvesz.)
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a krémhez:
Elkészítés:
A tésztához való hozzávalókat összedolgozzuk, és egy tepsi aljára nyújtjuk. A tejet felfőzzük a pudinggal, majd hagyjuk kihűlni. A Ramát a porcukorral simára keverjük, és a hideg pudinghoz adjuk.
Az így kapott krém felét a gesztenyés massza tetejére kenjük. Majd a tejbe forgatott babapiskótákat egyenként a krémre fektetjük. Akkor jöhet a piskótára a krém másik fele. Végül a tetejére a zselatinnal kikevert habot rétegezzük. Tetszés szerint díszítjük csokidarával, gesztenyével, kakaóporral. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Hozzávalók:
A tésztához:
A mák borításhoz:
A krémhez:
A cukorsziruphoz:
A sütéshez:
A díszítéshez:
Előkészítés:
Tészta:
2 evőkanál langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, 5 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le, és hagyjuk kelni 30 percet. Az eredmény egy kissé megkelt alaptészta lesz, amihez adjuk hozzá a maradék tejet, a tojásokat, 1-1 csipet cukrot és sót, a maradék lisztet és a lágy vajat. Gyúrjuk mindaddig, míg nem ragad a kezünkre, miközben a tetejét és a tészta alatti felületet is többször enyhén belisztezzük. Nyitott, max. 50 fokra melegített sütő elé rakjuk nedves ruhával letakarva 45 percre, szépen megdagad. Most gyúrjuk át újra, és mivel a kelés ideje elég a mák borítás előkészítésére, kezdődhet az összeállítás.
Mákborítás:
Keverjük össze az összetevőket. Először a száraz összetevőket, majd bele a tejet.
Krém:
A tojás sárgáit fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a pudingport és 1 dl tejjel simára keverjük. A cukrot és a maradék tejet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingporos masszát. Addig kevergetjük közepes lángon, míg besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.
Cukorszirup:
A vizet és a cukrot összeforraljuk, és 10 percig főzzük gyöngyöző forrással. Hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük hozzá a rumot.
Összeállítás:
A sütőformát kivajazzuk. Az alját kibéleljük a bekevert, fűszeres mákkal (ügyeljünk arra, hogy lehetőleg mindenhol azonos vastagságú legyen). Mivel a koszorúforma közepén lyuk van, a lyukba is teszünk egy adag mákot (ez lesz a közepe díszítése). A koszorúformában található mákrétegre finoman rányomkodjuk a tésztát, amit szintén megpróbálunk egyenletes vastagságban elteríteni a középső lyuk körül. Visszatesszük a betöltött formát a langyos sütő elé, és nedves ruhával letakarva másfél órát kelesztjük. Most bőven van idő a krém és a cukorszirup elkészítésére.
Sütés:
Előmelegítés 180 fokra (vagy 200, ha nem légkeveréses), és sütés 30 perc.
Átitatás:
Kivesszük a megsült süteményt a sütőből, és még úgy melegen, a formában hagyva alaposan átitatjuk a rumos cukorsziruppal. Hagyjunk egy kis adag szirupot, mert az átitatott süteményt most kifordítjuk a formából, és a mákkal borított tetejét, is belocsoljuk vele. A forma közepén lévő lyukban sütött kerek mákdugót szépen körbevágjuk.
Díszítés:
A sütemény közepén lévő lyukat megtöltjük a krémmel, és ráhelyezzük a mákdugót. A még meleg süteményt mindenhol beecseteljük baracklekvárral, ettől szép fényes lesz, majd körbedíszítjük a kandírozott gyümölcshéjakkal.
Alap:
Krém:
Tetejére:
A kekszet morzsásra daráljuk, majd összegyúrjuk a gesztenyével és a vajjal, ezt tortaformába nyomkodjuk. A pudingot és a cukrot elkeverjük 2 dl hideg tejjel. A maradék tejet felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a pudingporos tejet és 1 percig forraljuk. Mikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és simára keverjük a krémet. A krém felét a gesztenyés alapra öntjük, majd a babapiskótát egyesével, pár másodpercre belemártjuk a kakaóba, és a krémre rakosgatjuk. Óvatosan befedjük a maradék krémmel, és 3-4 órára hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is).
Tálalás előtt a tejszínből habot verünk, amikor már kezd keményedni, hozzáadjuk a porcukrot is. (Ha cukrozott habtejszínt veszünk, akkor abba nem kell porcukor). A torta tetejére tesszük, díszítjük.
A margarint kikeverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, aztán a habbá vert fehérjét, végül a narancslevet és -héjat. Fokozatosan, kis adagokban belevegyítjük a csipetnyi sóval elkevert sütőporos lisztet, majd beleszórjuk az áfonyát. Kivajazott-lisztezett kuglófformában 180 fokon 50-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A tetejét porcukorral meghintjük, vagy olvasztott csokival díszítjük.
Sütemény alap: meggyes, csokoládés muffintészta
Hozzávalók az alaphoz:
A díszítéshez:
Elkészítés
A tojást a cukorral jó habosra keverjük. Ez elektromos habverővel maximális fokozaton 2-3 perc. Először az olajat, majd a tejszínt adjuk hozzá. A lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóporral, a csokoládéreszelékkel és a lereszelt tonkababbal összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk.
A kimagozott meggyet vagy meggybefőttet félbevágjuk, a tésztába keverjük. A Télapó-fej formát margarinnal kikenjük, és megtöltjük a masszával. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fokon) 18-20 percig sütjük.
Díszítés
A saját Télapó-sütijét mindenki ízlése szerint díszíti, én a következőképpen csináltam:
A rózsaszín és piros részekhez mascarponét kevertem össze vaníliás cukorral, majd piros ételszínezéket adtam hozzá. Először csak keveset, hogy világosabb színt kapjak az arcához, majd ezt sötétítettem kicsit a pöttyökhöz. A sapkájához sötétpiros színt kevertem ki. A fehér részeket keményre vert tejszínnel díszítettem. Nálam a szeme csokibonbon, az orra pedig piros pasztilla.
Szavazz!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.