Baja a halászlé fővárosa, hiszen itt mindig is nagy jelentősége volt a halászatnak, halkereskedelemnek, ebből adódóan pedig az ebből készült finomságoknak is. Az itteniek annyira szeretik a halat, hogy évente akár 66 kg-ot is megesznek belőle fejenként. Ezzel szemben a hazai átlag kb. 5 kg/fő/év. A halászlé története több évszázadra nyúlik vissza, ahogyan a Bajai Halfőző Fesztiválé is. Ilyenkor több ezren utaznak Bajára, hogy megmutassák, mit is tudnak, vagy egyszerűen csak azért, hogy egy jót egyenek!
Egy másik hagyomány szerint a kulturális örökség, a „Jánoska-eresztés" is kapcsolódik a halászléhez. Nepomuki Szent János - a vízen járók szentjének - ünnepét a halászok, vízi molnárok eltűnésével, megfogyatkozásával már szinte az egész város ünnepli. Több évtizede ezen a napon tartják a bajai halászléfőző versenyt. 2012. április 17-én megalakult a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja.
A történelmi emlékek szerint a bajaiak régen is szerették a halat, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szabadságharc bukása után a kormány Orsovánál elásta a koronát, amit csak 1855-ben találtak meg, s egy hadigőzösön szállítottak Bécs felé. A hajó elhaladt Baja mellett is, amit annak rendje és módja szerint meg kellett ünnepelni, természetesen halászlével.
Az elkészítésben sem ismernek tréfát. Pontyból készítik, ha mégis vegyesen főzik, akkor is háromnegyed része ponty kell hogy legyen. A bajai halászlé keményfából rakott tűzön bográcsban készül, erős, lobogó tűz kell hozzá, csak akkor lesz jó, ha végig forr. Gyufatésztával kínálják: a tányérba szedett tésztára a bográcsból merítik a lét. A hagyomány szerint először a levet eszik meg, utána a halhúst. A bajaiak azt is egyenesen a bográcsból merik, lapos szedőkanállal.
Elképesztően finom és igazi kulturális gasztroélmény. Ha Baján jártok, mindenképpen kóstoljátok meg!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.