Receptvariációk egészséges fánkra

Forrás: Thinkstock -
farsang életmódváltáséve2017 recept egészség fánk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A farsangi szezont sem kell teli hassal és bűntudattal zárni. Próbáld ki a klasszikus fánkok egészségesebb verzióit!

Tönkölylisztes verzió

  • 40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. nyírfacukor vagy eritrit
Tönkölylisztes fánk Forrás: Thinkstock

A lisztben elkeverjük az édesítőszert, elmorzsoljuk benne a vajat, majd egy kis lyukat vájunk a lisztbe. Oda mehet az élesztő, majd a langyos tej és a két felvert tojás. Ha szépen összeállt, jöhet a dagasztás és a tészta pihentetése. A tésztát tedd egy jól belisztezett deszkára, majd nyújtsd ki másfél centi vastagságúra, és egy pohárral vágj belőle szép kis köröket. A zsírban sütést elkerülendő egy sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztasd fel őket. Ha már nincs kedved vagy időd pihentetni a tésztát, akkor rakd be a hideg sütőbe 190 fokra. Így miközben felmelegszik a sütő, addig az alacsonyabb hőmérsékleten kel még egy kicsit a tészta.

Almafánk

  • 1 kg alma
  • 8 dkg nyírfacukor vagy eritrit
  • 4 db tojás
  • 30 dkg zabliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 kk. fahéj
Almás-fahéjas fánk Forrás: Thinkstock

Az almát megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük. A tojást kikeverjük az édesítőszerrel, majd hozzákeverjük a lereszelt almát. Közben a száraz alapanyagokat, a lisztet, a sütőport és a fahéjat is összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az almához, és alaposan összekeverjük. Ha szeretnénk elkerülni az olajban való kisütést, márpedig a fánk attól lesz még egészséges az alapanyagokon túl, akkor érdemes beszerezni egy fánkos szilikonos tepsiformát, amibe bele tudjuk szépen tenni a tésztát, és az eredmény biztosan fánk formájú lesz, és nem folyik el ez a sűrű, palacsinta állagú tészta. Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, akkor se a bő olajban sütést válasszuk, hanem egy kevés kókuszzsírban süssük ki a kis fánkokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.