Amikor megérkeztünk Rodosz repterére, a fiaim első gondolata a strandolás körül forgott, Edvin pedig a szállodába érkezve rögtön a wifikódot kérdezte. Én viszont nem tudtam másra gondolni, csak hogy minél hamarabb megismerhessem a görög autentikus ételeket. Azt már tudtam, hogy nem szeretném csak éttermekben tölteni az időm nagy részét, hanem az igazi görög életérzést kerestem, amit az utcai árusoknál, halászokkal beszélgetve meg is találtam.
Sokak számára a görög ételek kimerülnek a pitával felszolgált giroszban és a görög salátában fetasajttal megbolondítva, ami valóban nagyon finom, ám sokkal több érdekességet tartogat az itteni gasztronómia.
Általánosságban elmondható, hogy a húsételek bárány-, marha- és birkahúsból készülnek, amit közkedvelt fűszereikkel kombinálva - mint a bazsalikom, a koriander, az oregánó, a fahéj, az ánizs és a kapor - tesznek igazán izgalmassá. A környezeti adottságoknak köszönhetően mennyei olajbogyó-választékkal rendelkeznek, amelynek olaját, az olívaolajat használják a sütéshez-főzéshez. Természetesen nálunk sem maradhatott el a híres görög tzatziki mártás a húsételek mellé, ami, bevallom, gyerekkorom egyik kedvence, és a mai napig előszeretettel fogyasztom és készítem el otthon én magam is.
Népszerű ételek a pastitsio (béchamel mártás darált hússal és makarónival), horiatiki (juhsajtsaláta) és a muszaka (paradicsomos, padlizsános húsétel). De mint minden tengerpart menti országban, Rodoszon is az étkezések jelentős részét képezik a friss halak és a tenger gyümölcsei, mint a rák, a kagyló és a polip. Nagyon tetszett, hogy bárhol jártunk, én választhattam ki, melyik halat szeretném, hogy megsüssék nekem.
Meglepő volt azonban, hogy míg mi otthon a fahéjat inkább desszertek fűszerezéséhez használjuk, a görögök sós ételeket is ízesítenek vele.
A gyerekek szerettek volna megkóstolni egy desszertet is, ami jól jött, mert magamtól biztosan nem rendeltem volna, hisz nem vagyok édesszájú. Így találkoztam életemben először a cérnametéltre emlékeztető diós, cukros, kataifi nevű desszerttel, ami nagyon hasonló a törököknél jól ismert baklavához.
Az biztos, hogy aki szereti a különleges ízeket és az egyszerű tálalást, annak nagyon fog tetszeni a görög gasztronómia. Aki teheti, látogasson el valamelyik görög szigetre, és próbálja ki ezeket az ételeket. Mi nem bántuk meg!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.