Három napot töltöttünk ezen a csodálatos helyen és őszintén szólva nem mindennapi élményekben volt részem. Eddig mindig csak elképzeltem, milyen lehet elefánton ,,lovagolni", azaz „elefántogolni", de most személyesen is megélhettem. Nagyon élveztük ezt a programot, aminek a végén egy 10 kilós gyümölcskosárral jutalmaztam Shaun-t, az elefántot. 1 perc alatt el is fogyasztotta az ajándékát...
Mint minden utazásomon, itt Bangkokban is kihagyhatatlan program volt a ''piacozás", ez esetben a Floating Market (úszó piac) látogatása.
Minden reggel több száz csónak indul el a folyón azért, hogy a friss gyümölcsöket, a zöldségeket, a kész ételeket és a frissen sütött helyi különlegességeket eladják a kereskedők a szintén csónakkal érkező látogatóknak. Volt itt minden: bikavérbe áztatott sült csótány, pad thai, különleges gyümölcsök, zöldségek, festményárus és még sok-sok érdekesség. Képzeljétek, lehetőségem nyílt egy nagyon édes kis állatkával is megismerkedni, mégpedig egy lajhármakival, aki olyan jól érezte magát a kezemben, hogy ott szunyókált legalább fél órát.
Így még egy picit elidőztünk, én a alvó kismajommal, a férjem pedig fényképezőgéppel a kezében fotózta az izgalmasabbnál-izgalmasabb piaci látnivalókat.
A maki időközben szerencsére felébredt és folytattuk a nézelődést a finomságok között. Még sosem éreztem ennyire közel magam a természethez piaclátogatás közben. Fantasztikus! Nem tudom hallottatok-e már a durián nevű gyümölcsről?! Én eddig csak hallomásból ismertem, de elérkezett a pillanat, hogy itt, a piacon, megkóstoljam.
Felülmúlta a várakozásaimat minden tekintetben, ugyanis valóban nagyon kellemetlen a szaga (és akkor még finoman fogalmaztam), ezért repülőgépen, tömegközlekedésen nem lehet szállítani, sőt a szállodákból is kitiltották, ám ennek ellenére az íze rendkívül édes és semmihez sem hasonlítható.
Kétféle formában kóstoltam, chipsként és nyersen, de számtalan felhasználási módja van ennek az egzotikus afrodiziákumnak, ráadásul a népi gyógyászatban is előkelő helyet kap az ázsiaiak körében.
Kipróbáltunk rengetek dolgot, de nem hagyhattuk ki a helyi éttermek kínálatát sem. Előételnek chilis-szezámos rántott fasírtot kóstoltam, ami sertés húsból készült és nagyon hasonlít egyébként a magyar fasírthoz annyi különbséggel, hogy ázsiai fűszerekkel készítik. Főételnek ropogósra sült fokhagymás tengeri sügérre esett a választásom, amit nagyon sok friss zöldfűszerrel tálaltak, legnagyobb örömömre. Imádom az ázsiai ételeket és ugyan nem vagyok nagy desszert fogyasztó, de itt nem hagyhattam ki a kókusztejes ragacsos rizst - mézédes mangóval.
A három napba ennyi program fért, de gasztrokalandozásom itt még nem ért véget. Sőt! A java most kezdődött. Ugyanis innen átrepültünk Koh Samui szigetére, ahol egy helyi séf megosztotta velem nagymamája titkos receptjeit. Erről azonban a következő részben mesélek...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.