Tuba tanya privát séf gasztrokultúra gasztro Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Edvinnel pár hónappal ezelőtt egy fotózáson vettünk részt, Budapesttől 3 órányira, egy meseszép tanyán. Nem csodálkoztam, hogy erre a helyre esett a magazin választása, hiszen a helyszín egy igazi gyöngyszem a Hortobágyi-puszta szélén. Most a gyermekeinkkel tértünk vissza, és természetesen nem bántuk meg.

Autentikus parasztházak, búbos kemence, szürke marhák, kiskecskék, tyúkok, meg persze háztáji finomságok egész garmadája várt minket. Nagyon jólesett magunk mögött hagyni a várost, és belecsöppenni az igazi vidéki hangulatba.

Mikor megérkeztünk az éttermükbe, éppen akkor készült el a friss, tepertős pogácsa, aminek az íze semmihez sem volt fogható. Ezután felszolgálták a friss, ropogós kacsacombokat házi, párolt lilakáposztával, egy kis náluk készült szilvalekvárral.

Kacsacomb párolt lilakáposztával és frissen sütött tepertős pogácsa Forrás: Marton Adrienn

Szeretem azokat a helyeket, ahol a kevesebb-több elve érvényesül, és nem 100-féle étel közül lehet válogatni az étlapról, hanem kevés, szezonális fogás szerepel csak rajta. Ezek mind-mind minőségi fogások, nagy odafigyeléssel készülnek kizárólag háztáji alapanyagokból.

Ebéd után a fiúk elmentek állatokat etetni, ahol a gazda megmutatta nekik, hogyan is kell kukoricát morzsolni a tyúkoknak. Meglátogatták a négynapos újszülött bárányt is, és lenyűgöző közelségből láthatták a híres szürke marhákat is, akik hatalmas, méltóságteljes kinézetükkel egyszerűen bámulatba ejtettek engem is. A fiaim kedvence Blanka, a szamár lett, aki nagyon barátságos és kedves természetével levette őket a lábukról.

A gazda megmutatta a fiúknak, hogyan kell kukoricát morzsolni a tyúkoknak Forrás: Marton Adrienn

Helyi sajátos ételeik közül még megkóstoltuk a slambucot, vagy más néven öhönt is.

A hortobágyi slambuc három alapösszetevője a burgonya, a füstölt szalonna és a házi lebbencstészta, amiket paprikával, sóval és borssal fűszereznek. Nagyon finom volt, és ehhez hasonlót még egyikünk sem evett. Döbbenetes volt a varázsa az itteni ételeknek, ami annak köszönhető, hogy a hagyományokhoz méltóan, bográcsban és kizárólag házi készítésű alapanyagokból főzik őket.
Desszert gyanánt a tulaj nagyszüleinek receptje alapján készülő kelt kalácsokat kóstolhattuk meg, a szezonnak megfelelő lekvárokkal. Mondanom sem kell, hogy a fiúk teljesen odáig voltak érte.

A táj, az emberek, a hangulat, az ételek csupa-csupa pozitív érzést hagytak bennünk, és nagyon örülünk, hogy visszatértünk ide a gyerekekkel együtt. Jó érzés volt megmutatni nekik a szokásokat, a helyi kultúrát, és jólesett egy ilyen természetközeli helyen tölteni a hétvégénket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.