Umami: érdekességek, amiket nem biztos, hogy tudtál az ötödik alapízről

Chef,Cooking,,Steak,Wrapped,In,Prosciutto
Shutterstock - monofaction
alapízek finomságok umami
Az umami, amelyet gyakran monoszodium-glutamát néven is ismernek, az öt alapíz közé tartozik az édes, savanyú, keserű és sós ízek mellett. A japán umami kifejezés „a finomság esszenciáját” jelenti, és gazdag, pikáns íz jellemzi, amely fokozza és elmélyíti az ételek ízprofilját.

Az umami, az ötödik alapíz felfedezése óta új dimenziókat ad a gasztronómiához. Az umami íz nem csupán a hagyományosan ismert alapízek kiegészítője. Fokozza az ételek ízét és komplexitását, így még finomabbá téve azokat.

umami
 A japán umami kifejezés „a finomság esszenciáját” jelenti
Forrás: Shutterstock

1. 2002-ben azonosították az umami ízreceptorokat az emberi nyelven  

Az umamit először azonban Dr. Kikunae Ikeda japán tudós azonosította. Miközben egy tál kombu dashi nevű tengeri algalevest fogyasztott, észrevette, hogy íze különbözik, valamiben eltér a négy alapíztől. Ezt az új ízt umaminak nevezte el, ami japánul annyit jelent, hogy a finomság esszenciája. Dr. Ikeda végül rájött, hogy az umami íze a glutamátnak tulajdonítható. Az umami egy természetes, alap íz, amelyet mindenki élvezhet.

2. Az umaminak 3 fő tulajdonsága van:

  • Az egész nyelven eloszlik
  • Hosszabb ideig tart, mint a többi alapíz
  • Ínycsiklandó érzést nyújt 

3. Számos hétköznapi ételben megtalálható

Az umami a glutamát íze, egy aminosav, amely a fehérje egyik építőköve. Természetes módon megtalálható az emberi szervezetben és számos ízletes, hétköznapi ételben, amelyet nap mint nap fogyasztunk. Például érlelt sajtokban, pácolt húsokban, paradicsomban, gombában, lazacban, és a zöld teában, de ez a lista még hosszasan folytatható. Az umami hatékonyan fokoz más ízeket, különösen a sósakat és édeseket.

4. Az umami íz könnyen elérhető

Akár szándékosan, akár akaratlanul, gyakran adunk umami ízt az ételeinkhez, ha úgy érezzük, hogy valami hiányzik belőlük. A glutamátban gazdag összetevőkkel való főzés bármely étel ízét kiegészíti. Az umami fokozó, mint például a ketchup, a miso, vagy a szójaszósz segítenek teljesebbé tenni az ízeket.  Az olyan fehérjék, mint a sertéshús, a marhahús, a hal és a kagylók erős umami-alapanyagokat alkotnak, és az olyan zöldségek, mint a paradicsom, a gomba és a tengeri algák szintén magas glutamát (umami) tartalmúak és hozzájárulnak az ízek elmélyítéséhez. Bármilyen kombinációban használva ezeket a glutamátban gazdag hozzávalókat, igazi umami ízbombát készíthetsz!

Assortment,Of,Umami,-,Rich,Foods,On,The,White,Background
Akár szándékosan, akár akaratlanul, gyakran adunk umami ízt az ételeinkhez,
Forrás: Shutterstock

5. Umami ízesítés és nátriumcsökkentés MSG-vel

Ha MSG-t (monoszódium-glutamát) használunk az umami ízének fokozására, az alacsonyabb nátriumtartalmú ételeket eredményez, amelyek még mindig ízletesek maradnak. Az MSG körülbelül kétharmad annyi nátriumot tartalmaz, mint az asztali só, így segít csökkenteni az ételek nátriumtartalmát. Kis mennyiségű hozzáadott glutamát is elegendő az umami ízének optimalizálásához. Több is használható, de ettől az ételek íze nem feltétlenül javul, és hasonlóan a sóhoz, a túlzott használat nem mindig kedvező.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.