A kávézás mindennapjaink része, de a számtalan kávéfajta között nem mindig könnyű eligazodni. Az eszpresszótól a latte macchiatón át az americanóig, minden ital saját történettel és különleges elkészítési móddal rendelkezik. Ha szeretnéd jobban megérteni, hogy mitől lesz jó egy kávé, és melyik fajta passzol leginkább az ízlésedhez, akkor ez a cikk neked szól!
A kávé izének meghatározó tényezője a pörkölési mód. A világosat rövidebb, a sötétet pedig hosszabb ideig pörkölik. Az előbbi íze inkább savas, némileg kesernyés és jellemző a gyümölcsös ízjegy. A sötét pedig erősebb ízben, ugyanakkor kevesebb koffeint tartalmaz.
Sokan csak az arabika kávét ismerik, ami nem meglepő, hiszen a kávéültetvények kétharmadát ez teszi ki. A másik híres fajta a robuszta, amit a legolcsóbb előállítani. Kesernyésebb és fanyarabb, viszont kevesebb cukrot, de több koffeint tartalmaz.
Ahhoz, hogy tudjuk, jó minőségű a kávé, meg sem kell kóstolnunk! A frissen főzött presszó tetején nem hab keletkezik, hanem úgynevezett crema réteg jelenik meg. Ez minél vastagabb, annál jobb a kávé.
Az eszpresszó sötét pörkölésű kávéból készül, igen kesernyés. Csupán 25-30 milliliter, aminek fontos része a tetején lévő ízes crema réteg.
Még a presszónál is rövidebb kávét hívjuk ristrettonak, ami 15-20 milliliter. Kiváló a délutáni órákban, mert alacsonyabb a koffeintartalma. A kávézók egyre többször használják a tejes italok készítéséhez, az eszpresszó helyett.
A latte macchiato egy igazán elegáns ital, foltos kávénak is nevezik. Először habosítsunk fel 200 milliliter tejet, majd mikor a hab elvált a tejtől, jöhet rá a presszó. Egy gyönyörű kétrétegű italt kapunk, ugyanis, ha először tejet öntönk a pohárba, akkor a kávé nem keveredik össze vele.
Ha koffeinbombára vágyunk, de nem szeretjük a kávét tej nélkül, akkor igyunk flat white-ot. Dupla ristrettoból készül, amihez kerül 120 milliliter tej, majd az egész tetejére egy vékony tejhab réteg.
Ha szeretjük az édes kávét, akkor a melange-t ki kell próbálnunk! Az alap egy vagy két kanál méz ízlés szerint, amire önthetjük az eszpresszót, majd a meleg tejhabot.
Az amerikai kávénak teljesen más az íze, ugyanis nem tejjel, hanem vízzel hígítják. Az americano tulajdonképpen eszpresszóból áll, amihez 150 milliliter forró vizet töltenek.
A cappuccino a legalkalmasabb arra, hogy különböző mintákat rajzoljanak a tetejére, ugyanis az eszpresszó és a 100 milliliter tej keverékére kerül egy vastag tejhab. Kérjük fahéj vagy sóskaramella szórással.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.