6 gyakori hiba, amit az airfryer használata közben elkövethetsz

airfryer használata
Shutterstock/Marciobnws -
konyhai eszközök airfryer használat
Kipróbáltál már pár receptet, de valahogy nem úgy sikerültek, ahogy vártad? Íme 6 hiba, amit könnyedén orvosolhatsz, hogy a legtöbbet hozd ki az airfryer sütődből.

Az airfryer, vagy olaj nélküli fritőz egyre népszerűbb konyhai eszköz, hiszen egészségesebb alternatívát kínál a hagyományos sütési módszerekkel szemben. A forrólevegős sütő egy igazán praktikus és hasznos találmány, ami rengeteg esetben megkönnyíti a sütést és lerövidíti a konyhában töltött időt. Azonban sokan hajlamosak elkövetni olyan gyakori hibákat, amelyek például csökkenthetik az airfryerben készült étel minőségét, vagy akár konyhai balesetet is okozhatnak. Kerüld el ezeket a hibákat és az airfryer az egyik legkedvesebb konyhai eszközöd lesz majd!

airfryer használata
Az airfryer használata nem bonyolult, de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartanod.
Forrás: Shutterstock/Hazal Ak

1. Airfryer sütő esetén az egyik leggyakoribb hiba, hogy nem használsz olajat a sütéshez

Az airfryer egyik nagy előnye, hogy egészségesebb alternatívát kínál a sült ételekhez. Sokan azonban úgy gondolják, hogy egyáltalán nincs szükség olajra, ezért végül száraz, élvezhetetlen ételeket kapnak. A forrólevegős sütő hasonlóan működik, mint egy légkeveréses sütő: a forró levegő mozog az étel körül, tehát nem csak alulról érkezik a hő. Az erős légáramlás miatt azonban az étel veszít a nedvességtartalmából, így elvesznek azok az ízletes, szaftos falatok, amiket a sült ételekben annyira szeretünk. 

Mindössze 1 teáskanálnyi vagy 1 evőkanálnyi olajra van szükséged minden alkalommal, amikor használod a légsütőt, hogy visszahozd az ételek ízét és nedvességét.

Mivel a különböző permetek idővel tönkretehetik a légsütődet, érdemes inkább egy olajsprayt használni. Csak töltsd fel a saját olajoddal, és már használhatod is. Felmerülhet a kérdés: miért jobb a légsütő, mint a sütő? A válasz egyszerű: a ropogós textúra. Az airfryer újrateremti azt a ropogós állagot, amit sütéskor érhetsz el, ellentétben a sütővel, ahol inkább puhább eredményt kapsz. Ráadásul feleannyi idő alatt elkészíti az ételeket, és nem melegíti fel az egész lakást. Például a légsütőben készült sárgarépákat mindössze 20 perc alatt elkészítheted, míg a sütőben ugyanez 40 percet venne igénybe és ebben még nincs benne az előmelegítési idő!

2. Nem melegíted fel újra az ételeket az airfryerben 

Megmaradt egy pizzaszelet a vacsorából? Másnapra már puhává válik, amit nem szívesen fogyasztunk el. Azonban a légsütő nagyszerű abban is, hogy a ropogós ételeket újra melegítheted benne és ezáltal azok újra ropogóssá válnak, mintha frissen készültek volna. 

Nem is kell mást tenned hozzá, mint hogy beállítod a légsütőt 175-200°C-ra, és mindössze 3-4 perc alatt olyan ropogós és friss lesz az étel, mint amilyen előző este volt. A vékonyabb ételek 200°C-on rövidebb idő alatt melegíthetők fel jól, míg a vastagabbak 175°C-on kicsit hosszabb ideig készülnek el tökéletesen.

A pizza csak egy példa volt, de a hasábburgonyát, zöldségeket, sült csirkét és még sok mást is újramelegíthetsz airfryerben. 

3. Nem használod ki teljesen az airfryer recept potenciálját

Akárcsak a sütőben készült ételekhez, az airfryerhez is találhatsz fantasztikus recepteket, amelyek segítenek a változatos és ízletes ételek elkészítésében. Több ezernyi remek ötlet vár az Interneten, vagy a speciális airfryerhez készült szakácskönyvekben, ami rengeteg lehetőséget ad a légsütőd kihasználására. Ha eszedbe jut egy új étel, vagy a kedvenc fogásodat készítenéd el, érdemes először szétnézned, de ismerősöktől is szuper és bevált recepteket gyűjthetsz. 

4. Túl sok ételt teszel bele egyszerre

Ez az a hiba, amit szinte mindenki elkövet a forrólevegős sütő első használata során. Tele töltjük például hasábburgonyával, bízva abban, hogy egyenletesen elkészülnek. A végeredmény pedig az lesz, hogy a krumpli fele félig megég, félig nyers marad, és ezután persze, hogy csalódottak leszünk a végeredménnyel. Fontos szabály tehát, hogy soha ne töltsd meg a légsütőt a felénél többel, sőt még közel sem érdemes elérned ezt a szintet. Ez ugyanis megzavarja a légáramlást, és ennek következtében egyes hasábburgonyák nem kapnak elegendő hőt. 

Ha kisebb térfogatú légsütőd van, inkább készítsd el az ételeket adagonként. Ez azt jelenti, hogy csak kis mennyiséget süss benne egyszerre. Így minden étel egyenletesen fog megsülni, és elérheted a várt ropogósságot.

Ha nagy családnak főzöl, érdemes egy nagyobb légsütőt választani, amivel egyszerre több ételt készíthetsz el.

5. Nem nézed meg az ételeket sütés közben

A receptek nem mindig tökéletesek. Minden sütő, főzőlap és airfryer is különböző. Csak azért, mert egy recept azt mondja, hogy 15 percig süsd, még nem jelenti azt, hogy hagyd ott anélkül, hogy ránéznél. Ez különösen igaz az airfryer esetében. 

Az airfryerek úgy vannak tervezve, hogy könnyedén kinyithasd őket, megnézhesd az ételt, és megforgathasd a kosarat anélkül, hogy hőt veszítenél. Érdemes legalább egyszer megkavarni a kosarat a sütés alatt.

Ez segít abban, hogy az étel egyenletesen süljön, és biztosítja, hogy megfelelően készüljön el, elkerülve a megégést. Ha észreveszed, hogy az ételed gyorsabban sül, mint ahogy azt vártad, csökkentsd egy kicsit a hőmérsékletet, hogy alaposan átsüljön. Ha éppen ellenkezőleg, sokkal lassabban készül, akkor emeld meg a hőmérsékletet.

6. Nem használod biztonságosan a készüléket

Használat után soha ne hagyd az airfryert bedugva! Mindig húzd ki az airfryert, hogy elkerüld az esetleges baleseteket, ha véletlenül bekapcsolva hagytad.

Egyes modellek nem adnak ki hangot, amikor kinyitod őket, így könnyen elfelejtheted, hogy nem kapcsoltad ki. Az airfryerek, mint bármely más készülék, áramot fogyasztanak, amikor bedugva vannak. Bizonyos konyhapult anyagok túl sok hő hatására pedig tönkremehetnek. Helyezd az airfryert a lehető legtávolabb a faltól és a konnektortól. Bár ezek a gépek általában kicsik, akár 400 fokra is felmelegedhetnek és gőzt vagy felesleges hőt bocsáthatnak ki. Ha túl közel helyezed el a falhoz vagy a konnektorhoz, az megolvaszthat bármit a közelében. Az is fontos, hogy hová helyezed az airfryert. A tűzhelyre például soha ne tedd, mert a tűzhely égője véletlenül bekapcsolva maradhat, vagy ha még nem hűlt ki teljesen, akkor az elegendő plusz hő ahhoz, hogy az airfryer olyan módon melegedjen fel, ami tüzet okozhat, vagy akár a készülék felrobbanásához is vezethet. Sütés előtt helyezz alá egy hőálló csempe vagy egy hőálló vágódeszkát, hogy elkerüld a fölösleges hőt a pulton.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.