Idared, Starking, vagy Golden alma? - Hogyan válasszuk ki a tökéleteset?

alma, almák, almafajta
Shutterstock/Dusan Petkovic -
alma Golden idared ősz
Hivatalosan is itt az ősz, ami egyet jelent azzal, hogy elérkezett az alma szezonja. Ezek a szakértői tippek segítenek abban, hogy a legfinomabb almákat válaszd ki nassoláshoz vagy sütéshez.

Az alma klasszikus őszi gyümölcs, de senki sem szeretne otthonra nyomott, íztelen vagy éretlen almákat. Bár több ezer különböző almafajta létezik a világon, van néhány közös jelzés, amivel megállapíthatjuk a minőségüket. Egyeseket, mint például a mag színe vagy az alma íze, nem tudod ellenőrizni vásárlás előtt, de más trükkök segítségével könnyen felmérheted az almák állapotát, mielőtt hazavinnéd őket a boltból. Szerencsére léteznek jól bevált módszerek, amelyekkel garantáltan megtalálhatod a tökéletes gyümölcsöt.

alma, almák, almafajta
Az alma klasszikus őszi gyümölcs és számtalan fajtája létezik.
Forrás: Shutterstock/James Kirkikis

A jó alma kiválasztásának szempontjai

Vizsgáld meg az alma héjának színét  

Getty Stewart étkezési szakértő TikTok videójában elmagyarázza, hogy ha tudod, milyen színűnek kell lennie egy érett almafajtának, könnyen összehasonlíthatod a többi almával. Például egy többnyire piros alma, amelyen zöld és/vagy sárga csíkok vannak, nem feltétlenül éretlen. Még a teljesen érett almák is mutathatnak ilyen színkombinációkat attól függően, hogy a héja mennyi napfényt kapott (a pirosas területek), illetve hol nőtt árnyékban (a zöldes-sárgás részek).

Válassz hibátlan almákat

Az almák a növekedés hónapjai alatt számos hibát szerezhetnek: foltosodást, ütődéseket, kukaclyukakat, sérüléseket és hasonlókat. Ezek mind felgyorsíthatják az alma rothadását, mivel a hibák révén a belseje levegővel, baktériumokkal, kártevőkkel és egyéb veszélyekkel érintkezik. Mielőtt kiválasztod, alaposan vizsgáld meg az alma teljes külső felületét, különös figyelmet fordítva az aljára és a szár körüli részre, hogy nincsenek-e rajta hibák. Az alma héja legyen sima, feszes, egyenletesen kemény, és ne engedjen a kezed gyengéd nyomásának.

@gettystewart Are your apples ready to pick? There will always be apples that drop before the tree is ready to be picked. Be sure apples are truly ripe by checking these four things. 1. Base color 2. Separation from tree- how easy do apples come off 3. Seed color 4. Flavour Save for picking time and share with apple tree owners. Need more details, tips on storing and preserving apples or just a ton of recipes? Get the Apple Cookbook at www.gettystewart.com #apples #pickingapples #applesripe #whenareapplesready #appleharvest #aremyapplesripe #applecookbook #gettystewart #applepicking #harvestingapples ♬ Positive Vibes - Soundbeaver

A legjobb alma sütéshez, főzéshez és nassoláshoz

A jó hír az, hogy sok népszerű almafajta szinte bármilyen célra alkalmas. Azonban néha a sütéshez legjobban használható almák nem feltétlenül a legjobbak nyersen fogyasztva és fordítva. Itt van néhány tipp arra, hogyan használhatod a különböző almafajtákat. Számos almafajta kiválóan használható többféle célra, legyen szó pitesütésről, almaszósz készítéséről, vagy akár egészben, illetve salátákban történő fogyasztásról. 

Braeburn alma

A Braeburn alma, amely eredetileg Új-Zélandról származik, az az almafajta, ami eszedbe jut, amikor az ősz illatát idézed fel. Húsa édes és savanykás, szerecsendió és fahéj finom utóízével. Ez a fajta bár a legfinomabb frissen, az ágról leszedve, sütőben is jól megállja a helyét. Próbáld ki a Braeburn almát almáspitéhez receptben, vagy készíts belőle almás tortát.

Golden Delicious alma

Ízvilágát tekintve egyszerű: enyhén édes, de sokkal sokoldalúbb, mint piros rokona. A Golden Delicious almát nyersen is haraphatod, vagy salátába is dobhatod. Mivel főzés közben kevés levet ereszt, remekül elkészíthető sütőben vagy serpenyőben is.

Fuji alma

A Fuji alma Japánból származik, és két amerikai almafajta, a Red Delicious és a Ralls Janet keresztezéséből született. Rendkívül ropogós, és az egyik legédesebb almafajtának számít, ami remek kiegészítője lehet salátáknak és süteményeknek. Széles körben termesztik, és szilárdsága miatt tartós és hosszú élettartamú. 

Granny Smith alma

A Granny Smith alma az egyik legnépszerűbb főzőalma, zöld színe és savanykás, ropogós íze miatt tökéletes választás desszertekhez. Ez a fajta kiválóan alkalmas almás pitéhez. Azok számára, akik szeretik a nagyon savanyú nassolnivalókat, a Granny Smith almák remekül párosíthatók például mogyoróvajjal.

Pink Lady alma

A Pink Lady alma ropogós hússal rendelkezik, az első harapás savanykás, míg az utóíze édes. Fogyaszthatod nyersen, a Pink Lady almák remekül illenek bármilyen sajttálhoz is. 

Starking alma

A Starking alma mélyvörös színű, édes, enyhén csípős ízéről és ropogós textúrájáról ismert. Ideális friss fogyasztásra és gyümölcspréselésre, de sokoldalúan használható friss ételekhez és desszertekhez egyaránt.

Gála alma

II. Erzsébet királynő is kedvelte ezt az új-zélandi almafajtát, nem életlenül. Aranysárga húsa rózsaszín és narancs árnyalatokkal tarkított, rendkívül édes és ropogós. A Gála almákból a legtöbbet úgy nyerheted ki, ha nyersen fogyasztod őket, levet préselsz belőlük, vagy hozzáadod ez ízletes őszi salátához.

Idared alma

Fő jellemzője a rendkívül hosszú tárolási potenciálja, akár egy otthoni hűtőben is könnyedén eláll 6 hónapig. Ennek köszönhetően hazánkban is igen népszerűvé vált, még akkor is, ha íze csak átlagosnak számít. Édes, savanykás, lédús, kiváló szószokhoz, főzéshez, sütéshez és pitékhez. Jól fogyasztható nyersen, salátákban és fagyasztásra is alkalmas.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.