Ha eddig azt gondoltad, hogy lekvárt csak idénygyümölcsökből lehet készíteni, akkor eljött az ideje, hogy megismerkedj a bacon lekvárral, ami egy édes és sós ízvilágot kínál, és tökéletes kiegészítője lehet különféle ételeknek. Csodásan illik például sajtokhoz és tényleg szinte mindenhez. Nagyon könnyen elkészítheted otthon, mutatjuk, hogyan.
45 dkg bacon, 2,5 cm-es darabokra vágva
1 fej hagyma, finomra vágva
4 salotta, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
12,5 dkg barna cukor
6 cl juharszirup
8 cl almaecet
1 teáskanál chili por
A recept fő hozzávalója természetesen a bacon szalonna: A bacont érdemes 2,5 cm-es darabokra felvágni, mielőtt elkezdenéd sütni, így gyorsabban átsül.
Hagyma és salotta: Nyugodtan használhatsz bármilyen hagymát, ami éppen kéznél van. A hagymát és a salottát nagyon finomra kell összevágni, hogy gyorsan megpuhuljanak és karamellizálódjanak a serpenyőben.
Fokhagyma: A fokhagyma mindent jobbá tesz. A fokhagymát csak akkor add hozzá a bacon lekvárhoz, miután a hagymák és salották már karamellizálódtak, hogy ne égjenek meg.
Barna cukor és juharszirup: A barna cukor és a juharszirup biztosítja azt a szükséges édességet, amely kontrasztot ad a füstös bacon ízének.
Almaecet: Az almaecet egy kis savanyúságot ad ehhez a bacon lekvárhoz. Az ecet típusát nyugodtan változtathatod; ha fehérborecetet, balzsamecetet, fehér balzsamecetet vagy sherryecetet választasz, ügyelj arra, hogy az édességet megfelelően állítsd be.
Chili por: Egy kis chili por pikantériát ad, ami megakadályozza, hogy a bacon lekvár túl édes legyen. Ha szereted a csípősebb ízeket, nyugodtan adhatsz hozzá többet, de akár el is hagyhatod.
Hagyd teljesen kihűlni a lekvárt a főzés után, majd tedd át egy üvegbe, és tárold a hűtőben. Bár a bacon zsír hozzájárulhat a lekvár eltarthatóságához, érdemes 5-7 napon belül fogyaszd el. Ne tévesszen meg a név. Bár lekvárnak nevezzük, a savas élelmiszerek konzerválása rendkívül kockázatos, és kerülendő. Annyira finom, hogy amúgy sem fogod tudni sokáig eltartani. Ha szereted melegen, csak a lekvár egy részét melegítsd újra egyszer, miután elkészült.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.