Így készül a baconlekvár - Édes és sós finomság, amit imádni fogsz!

különlegesség recept lekvár gasztronómia bacon
Egyszerű elkészíteni és a sikere garantált. A baconlekvár annyira különleges, hogy a jövőben biztosan a konyhád állandó darabja lesz.

Ha eddig azt gondoltad, hogy lekvárt csak idénygyümölcsökből lehet készíteni, akkor eljött az ideje, hogy megismerkedj a bacon lekvárral, ami egy édes és sós ízvilágot kínál, és tökéletes kiegészítője lehet különféle ételeknek. Csodásan illik például sajtokhoz és tényleg szinte mindenhez. Nagyon könnyen elkészítheted otthon, mutatjuk, hogyan.

bacon lekvár
A bacon lekvár tökéletes hamburgerekbe, vagy sajtálakhoz, kekszekhez. 
Forrás: Shutterstock/Axel Mel

Hogyan készül a baconlekvár?  

Hozzávalók 

45 dkg bacon, 2,5 cm-es darabokra vágva
1 fej hagyma, finomra vágva
4 salotta, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
12,5 dkg barna cukor
6 cl juharszirup
8 cl almaecet
1 teáskanál chili por

A recept fő hozzávalója természetesen a bacon szalonna: A bacont érdemes  2,5 cm-es darabokra felvágni, mielőtt elkezdenéd sütni, így gyorsabban átsül. 
Hagyma és salotta: Nyugodtan használhatsz bármilyen hagymát, ami éppen kéznél van. A hagymát és a salottát nagyon finomra kell összevágni, hogy gyorsan megpuhuljanak és karamellizálódjanak a serpenyőben.  
Fokhagyma: A fokhagyma mindent jobbá tesz. A fokhagymát csak akkor add hozzá a bacon lekvárhoz, miután a hagymák és salották már karamellizálódtak, hogy ne égjenek meg.

Barna cukor és juharszirup: A barna cukor és a juharszirup biztosítja azt a szükséges édességet, amely kontrasztot ad a füstös bacon ízének.  
Almaecet: Az almaecet egy kis savanyúságot ad ehhez a bacon lekvárhoz. Az ecet típusát nyugodtan változtathatod; ha fehérborecetet, balzsamecetet, fehér balzsamecetet vagy sherryecetet választasz, ügyelj arra, hogy az édességet megfelelően állítsd be.  
Chili por: Egy kis chili por pikantériát ad, ami megakadályozza, hogy a bacon lekvár túl édes legyen. Ha szereted a csípősebb ízeket, nyugodtan adhatsz hozzá többet, de akár el is hagyhatod.

Baconlekvár készítése

  • Miután a bacont 2,5 cm-es darabokra vágtad, tedd egy  közepes méretű lábasba, és közepes lángon kezdd el sütni. Addig süsd, amíg ropogós nem lesz, de ne vidd túlzásba. A túlságosan megpirult bacon égett, keserű ízűvé teheti a lekvárt. Amikor elkészült, tedd a bacont egy papírtörlővel bélelt tányérra. 
  • Csökkentsd a hőmérsékletet közepes alacsonyra, és tedd a felaprított hagymát és a salottát abba a serpenyőbe, amiben a bacont sütötted. Ne töröld ki a serpenyőt! A hagymák és a salották a bacon zsírjában való főzése kulcsfontosságú a fenséges bacon lekvár ízéhez. Folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg a hagyma karamellizálódik ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. 
  • Ezután add hozzá a zúzott fokhagymát, a barna cukrot, a juharszirupot, az ecetet, a chili port és a sült bacont. Főzd addig, amíg a keverék fel nem forr, majd vedd alacsonyra a hőfokot. Főzd addig tovább, amíg a keverék sűrű, ízletes lekvár állagú nem lesz, körülbelül 7-10 percig.
  • Miután a keverék lekvár állagúra sűrűsödött, kapcsold le a hőt, és hagyd kihűlni. Ha már kihűlt, tedd át egy steril és jól záródó üvegbe. Innentől kezdve tálalhatod, ahogy csak szeretnéd! Klasszikus választás, ha hamburgerre vagy sajttálra teszed.

A baconlekvár tárolása 

Hagyd teljesen kihűlni a lekvárt a főzés után, majd tedd át egy üvegbe, és tárold a hűtőben. Bár a bacon zsír hozzájárulhat a lekvár eltarthatóságához, érdemes 5-7 napon belül fogyaszd el. Ne tévesszen meg a név. Bár lekvárnak nevezzük, a savas élelmiszerek konzerválása rendkívül kockázatos, és kerülendő. Annyira finom, hogy amúgy sem fogod tudni sokáig eltartani. Ha szereted melegen, csak a lekvár egy részét melegítsd újra egyszer, miután elkészült.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.