különlegesség Banán gyümölcs
Hallottál már a Blue Java banánról? A fagylaltbanán néven is ismert trópusi gyümölcsről készült fotók futótűzként terjedtek a közösségi médiában. Vajon valódi? Íme minden, amit tudnod kell a blue bananaról.

A banán az egyik legnépszerűbb gyümölcsök közé tartozik világszerte, hiszen finom, zamatos és édes. Olyannyira közkedvelt, hogy több mint 150 országban évente közel 105 millió tonnát termesztenek belőle. A legtöbben ismerjük a boltokban kapható jellegzetes sárga banánokat, azonban a blue banana még nem biztos, hogy szembejött velünk a gyümölcsös standnál. Tehát teljesen érthető, hogy sokan még csak nem is hallottunk róla. A blue banana, vagyis kék banán, vagy fagylaltbanán főként Délkelet-Ázsiában terem és nagyon népszerű Hawaii-on is. Éretlen állapotban különleges kékeszöld színű, de halványsárgára érik, hámozva maga a gyümölcs fehér színű, mint a hagyományos banáné, krémes állagú, édes és puha.

blue banana
A blue banana egy strapabíró, hidegtűrő banánfajta, amely édes, aromás gyümölcséről ismert
Forrás: Shutterstock

A blue banana valóban kék színű? 

A blue java banán, más néven "fagylalt banánnak", hawaii banánnak, Ney Mannan-nak, Krie-nek vagy Cenzio-nak is hívják. Ez a fajta banán kissé tömzsibb, és akár 18 cm hosszúra is megnőhet. 

Héja foltos, ezüstösen kék színű, míg a gyümölcshúsa krémes fehér. Mielőtt teljesen beérne, a kék banán világoskék-zöld árnyalatú, de ahogy érik, hajlamos sárgává válni. 

A kék banán egy strapabíró, hidegtűrő banánfajta, amely édes, aromás gyümölcséről ismert. Állagát gyakran hasonlítják a fagylalthoz, íze pedig vaníliára emlékeztet. Ez a hibrid fajta az ABB csoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy egy kromoszómakészletét a Musa acuminata, kettőt pedig a Musa balbisiana fajok adták. Éretlen állapotban jellegzetes ezüstös-kék színűek, míg teljesen megérve halványsárgává válnak. Bár a blue java banán nyersen, érett állapotban is fogyasztható, azonban sok helyen inkább sütve vagy főzve fogyasztják, hasonlóan a főzőbanánhoz. A blue java banán akár 4,5-6 méter magasra is megnőhet. Ez a trópusi gyümölcsfa hideg- és szélálló, erős gyökérzete miatt a hűvösebb éghajlatokon is megél. Gyorsan növekszik és hamar, akár 9 hónapon belül terem rajta gyümölcs

A blue java banán hangulatjavító hatása

A banán egy trópusi gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek hozzájárulnak az általános jó közérzethez és segítenek fenntartani a szervezet egészségét. A banán tápanyagtartalma rendkívül gazdag; különösen magas a kálium, a C-vitamin, a B6-vitamin és a rosttartalma, amelyek mindegyike elengedhetetlen a szív- és érrendszeri egészség, valamint az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából. Nemcsak a külcsín miatt érdemes kék banánt fogyasztani, a cavendish banánhoz hasonlóan a blue java banán is számos hasonló jótékony hatással rendelkezik. Jelentős mennyiségű rostot és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert. Gazdag B6- és C-vitaminban, emellett bővelkedik káliumban, magnéziumban, rézben, mangánban és fehérjében is. 

A blue java banán jeletős B6-vitamin forrás, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet saját szerotonint termeljen, ami a boldogsághormonként ismert. Felnőttek számára az ajánlott napi B6-vitamin bevitel 1,3 milligramm. Egy közepes méretű banán körülbelül 0,4 mg B6-vitamint tartalmaz, így ha turmixot vagy ízletes banánfagyit készítesz 2-3 blue java banánból, a napi ajánlott mennyiség több mint 75%-át beviheted. Nem rossz hangulatjavító, igaz?
 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.