5+1 hihetetlenül különleges virág a világ minden tájáról

Behold,The,Majestic,Rafflesia,Arnoldi,,The,World's,Largest,Flower,,Blooming
Shutterstock - anjeliazola
Természet kincsei különleges virágok furcsa
A virágok általában finom illatukkal és a színek kavalkádjával varázsolnak el bennünket. Ez a néhány különleges virág azonban igazán szokatlan megjelenésű, de mégis megvan a helyük és szerepük a természetben.

Ha azt hitted, hogy a rózsa vagy a napraforgó különleges virág, akkor itt az ideje, hogy megismerj 5+1 virágot a világ legkülönlegesebb virágai közül. Bár a legtöbb virágot élénk színei, finom és egyedi formái miatt szeretik, vannak olyanok, amelyek furcsák, mégis elbűvölőek. 

különleges virág
Repülő kacsa orchidea, ami egy igazán különleges virág, hiszen formája valóban olyan, mintha egy repülő kacsa lenne.
Forrás: Ken Griffiths/Shutterstock

Íme 5+1 különleges virág

1. Hullavirág

Ez az indonéz dzsungelek mélyén rejtőző, csak néhány napig nyíló különlegesség nemcsak a világ legnagyobb virága, hanem az egyik legszokatlanabb is. A Rafflesia arnoldii virágja akár egy méter átmérőjűre is megnőhet, és súlya elérheti a 10 kilogrammot. Bár a virág méretei és élénk vörös szirmai lenyűgözőek, az illata korántsem vonzó. 

Hullavirág
A virág méretei és élénk vörös szirmai lenyűgözőek, az illata korántsem vonzó
Forrás: Shutterstock

A virág a bomló hús szagát árasztja, hogy magához csalogassa azokat a rovarokat, amelyek segítenek a beporzásában. 

Nem véletlen, hogy hulla virágnak is nevezik. Parazita életmódot folytat, hiszen nincsen saját levele és gyökerei, a tápanyagokat másik növényekből vonja ki.

2. Voodoo liliom

Hasonlóan a hullavirághoz, a voodoo liliom is egyszerre lenyűgöző, mégis meghökkentő. Az Amorphophallus titanum, vagy egyszerűbben Titan Arum szintén a természet egyik sötét csodája, a legnagyobb virágok egyike, igazi botanikai különlegesség. Akár 7-10 év is eltelhet két virágzás között.

Voodoo liliom
A voodoo liliom is egyszerre lenyűgöző, mégis meghökkentő
Forrás: Shutterstock

A voodoo liliom akár három méter magasra is megnőhet, így a legnagyobb nem elágazó virágzatot alkotja a növényvilágban. Óriási, tölcsér alakú virága közepén egy hatalmas, bordó színű, gyertyára emlékeztető spadix található, ami kísérteties hangulatot áraszt, mintha egy horrorfilm díszletébe csöppentünk volna.

Ha a látványa nem lenne elég, az illata garantáltan felejthetetlen. A Titan Arum olyan szagot áraszt, ami a bomló hús szagára emlékeztet, és ez nem véletlen: célja, hogy a beporzásához szükséges rovarokat magához vonzza. Ez a szag annyira intenzív, hogy kilométerekre is érezhető. 

3. Homárköröm virág

A Homárköröm virág, vagy tudományos nevén Heliconia rostrata, egy olyan növény, ami minden tekintetet magára vonz. Neve a virágok alakjára utal, amelyek a homár ollójára emlékeztetnek. A szirmok élénk vörösek, míg a széleik zöldessárgák. A Homárköröm virág akár három és fél láb magasra is megnőhet, és évente többször is virágzik. Annak ellenére, hogy egzotikus növényről van szó, a Heliconia rostrata viszonylag könnyen gondozható. 

Homárköröm virág
Neve a virágok alakjára utal, amelyek a homár ollójára emlékeztetnek
Forrás:  Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock

A magával ragadó vöröses virágszerű fellevelek valójában elrejtik a növény valódi virágait, amelyek beporzásához speciális csőrrel rendelkező madarakra van szükség. Ez a növény nektárral csalogatja magához a kolibriféléket. 

4. Repülő kacsa orchidea

Remarkable,Orchid,Flower,Of,Caleana,Major,,The,Large,Flying,Duck
Az orchidea szirmai és lepellevelei olyan formát öltenek, mintha egy apró kacsa szárnyra kapott volna
Forrás: Shutterstock

A Caleana major egy apró orchidea fajta, egy egy igazi kis ékszer a növényvilágban. Tényleg úgy néz ki, mint egy kacsa, hiszen virágai hihetetlenül hasonlítanak egy repülő kacsára, ami egyszerre aranyos és lenyűgöző. Az orchidea szirmai és lepellevelei olyan formát öltenek, mintha egy apró kacsa szárnyra kapott volna. Ez a különleges forma nemcsak látványos, hanem praktikus is: segít a beporzóknak, hogy megtalálják a virágot. Ez a különleges védett növény az ausztrál eukaliptuszerdők mélyén él. Bár a Caleana major mindössze 50 centiméter magasra nő, virágai igazi különlegességek, színe a bordótól a sötétliláig terjedhet, ami még inkább kiemeli a szokatlan formáját.

5. Tűpárna virág

Ha rajongsz az egzotikus és szemet gyönyörködtető virágokért, akkor a Leucospermum catherinae, ez a dél-afrikai szépség garantáltan elnyeri a tetszésedet. Az élénk narancs, sárga és vöröses árnyalatokkal tündöklő virágszirmok spirál alakban helyezkednek el, ami egyedi megjelenést kölcsönöz ennek a különleges növénynek. Érdekes módon ennek a virágnak különleges kapcsolata van a tűzzel. 

Close-up,Of,Leucospermum,Cordifolium,Flowers,(pin,Cushion,South,African,Protea)
Ha rajongsz az egzotikus és szemet gyönyörködtető virágokért, akkor ez a dél-afrikai szépség garantáltan elnyeri a tetszésedet
Forrás: Iv-olga/Shutterstock

A vadonban ezek a virágok jól alkalmazkodtak a zord éghajlathoz, és a proteák virágzásának legideálisabb időpontja éppen a tűz utáni időszak. 

Ezek a „szélkerekek” gyümölcsöt is teremnek, amit a hangyák gyűjtenek össze és fogyasztanak el. Azonban a magokat nem eszik meg, így azok a föld alatt maradnak egészen a következő tűzig, amely kiváltja a csírázást.

+1 Ördög keze virág

Mexican,Hand,Tree,,Devil's,Hand,,Monkey,Hand
Az ősi aztékok nagy vallási tiszteletben tartották, szent növényként tartották számon
Forrás:  Michael Warwick/Shutterstock

Ez a virág igazi ritkaság, amely a természet különleges csodáinak egyike. A Chiranthodendron pentadactylon, ez a misztikus és különleges növény Mexikóban őshonos, és az ősi aztékok nagy vallási tiszteletben tartották, szent növényként tartották számon. A virág különleges alakja miatt úgy hitték, hogy kapcsolatban áll az istenekkel, és varázserőt tulajdonítottak neki. A virágzó növény nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem korán érő gyümölcsöt is hoz, amelyet az orvoslásban szívbetegségek kezelésére használtak. A Chiranthodendron pentadactylon virágai első pillantásra is meghökkentőek: vöröses színű, ujjszerű szirmok nyúlnak ki belőlük, amelyek kísértetiesen emlékeztetnek egy kéz ujjaira. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.