Bálmostól a vajaljáig: ételek, amikről sohasem hallottál

ételek
Shutterstock - Depiction Images
finomság otthon konyha
Hidd el, mindig van új a nap alatt, a fazékfedő alatt meg pláne. Nem is egy olyan finomságról tudunk, amiről még biztosan nem hallottál, szóval készítsd a hasad, olyan mennyei ételeket mutatunk, amelyeket életed végéig imádni fogsz.

Nyisd ki a kamraajtót, ha van otthon vajad, liszted, száraztésztád, szalonnád és sajtod, máris kipróbálhatsz néhányat ezekből a különleges ételekből. A hagyományos vidéki konyha remekei táplálóak és laktatóak. Ha végigböngésszük a recepteket, egyértelmű, hogy az éppen otthon lévő alapanyagokat próbálták minél változatosabban felhasználni, így például a vajalja szinte minden háztartásban előfordult. Az ételek alapanyagai között olyanok is feltűnnek, amelyeket ma már ritkábban használunk, például a kukoricadara, de pont ezektől érdekesek az ismeretlen ízek. Ezeket a fogásokat kisebb tájegységek konyháiban készítik, tehát érthető, hogy neveiket szinte alig ismerik az emberek, ízük pedig újdonságként fog hatni annak, aki megkóstolja. 

ételek
Ételek, amelyekről sohasem hallottál
Forrás: Shutterstock

Ismeretlen tájjellegű ételek az édestől a sósig

1. Bálmos

A bálmos az igazi erdélyi reggeli. Édes tej föléből, kukoricadarával készülő egytálétel, amit ahány ház, annyi szokás alapon mindenki másképp készít el. Egy biztos, a bálmost egyre többen készítik és szeretik, szóval érdemes kipróbálni. 

 

2. Vajalja

Az alföldi tanyavilág finomsága szinte teljesen eltűnt a konyhákból. Piacokon, a tejárusoknál még néha lehet kapni vajalját, ami tulajdonképpen sózott vajon megsütött liszt és kenyérfeltétként ették paradicsommal, paprikával. Az olcsó és kiadós finomság otthon is elkészíthető, semmi más nem kell hozzá, mint vaj, liszt és só. 

3. Öhöm

A gombótából, vagyis száraztésztából készülő étel a matyók finomsága. Zsíradékon hagymát pirítanak, rádobják a száraztésztát, amit szintén lepirítanak egy kicsit, majd felöntik vízzel, és kockára vágott krumplival és szalonnával gazdagítják. 

4. Hebedunda

A kiskunhalasi pásztorok kedvenc étele a hebedunda volt. A száraztésztát krumplival, apróra kockázott töpörtyűvel összefőzték, hagymával, sóval és paprikával ízesítették. Ez az egytálétel tápláló és laktató egyaránt, érdemes bográcsban készíteni. 

5. Kattancs

Utazzunk el a Kisalföldre, ahol aratás idején isteni foszlós paprikás kalácsot sütnek. Igen, paprikást! A recept pont úgy kezdődik, mint bármelyik kalács leírása, de a felületét paprikás-sós olajjal kenik meg, így a végeredmény fűszeres, és lágy lesz. A kattancsot gazdag, húsos levesekhez szokták kínálni.  

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.