Vigyázat! Ezeknek az ételeknek a fagyasztása szigorúan tilos

fagyasztás
Shutterstock - hedgehog94
tartósítás fagyasztó élelmiszerek
A fagyasztás rendkívül hasznos módszernek bizonyul az élelmiszerek tartósítására és számos előnnyel is jár. Azonban rosszul járhatunk, ha olyan élelmiszerekkel próbálkozunk, amelyek gyakorlatilag alkalmatlanok az eljárásra. Ezeknek ugyanis a jelentősen romlik az állaguk és az ízük a fagyasztás következtében, így ehetetlenné válnak a kiolvasztás után.

A fagyasztás egyik előnye, hogy az élelmiszerek fagypont alatti hőmérsékleten tartása megállítja a baktériumok szaporodását, ami jelentősen meghosszabbítja az étel összetevőinek élettartamát. Ez persze nem jelenti azt, hogy az étel korlátlan ideig megőrzi az ízét. Az élelmiszerek fagyasztása alatt a víz folyékonyból szilárd állapotba változik, ami a vízsejtek kitágulását és az élelmiszer szerkezetének tartós megváltoztatását eredményezi. Bizonyos élelmiszerek kifejezetten jól tűrik ezt a mechanizmust, más ételeknek azonban jelentősen romlik a minősége a fagyasztás során.

fagyasztás
A fagyasztás egyik előnye, hogy az élelmiszerek fagypont alatti hőmérsékleten tartása megállítja a baktériumok szaporodását
Forrás: New Africa/Shutterstock

Ezek az élelmiszerek ehetetlenné válnak a fagyasztás következtében

1. Uborka

A vizes zöldségek, mint például az uborka, jól megfagynak, de a felengedési folyamatnál bizony akad egy kis probléma. Az uborka ugyanis a fagyasztás során ernyedt és ázott lesz a kiolvasztást követően. Jobb hidegen tartani, és elfogyasztani azelőtt, mielőtt elveszíti frissességét – a fagyasztást nem az uborkának találták ki.

2. Egész tojás

A nyers tojás fagyasztása problémás: ragacsos belseje ugyanis a fagyasztás során kitágul, amitől a tojás szétreped és kiszivárog. Azon felül, hogy szennyeződést okoz a fagyasztóban, növeli a baktériumok szaporodását is. Sajnos a főtt tojás lefagyasztása sem ajánlott.

3. Lágy sajtok

Female,Hand,Holds,Glass,Box,With,Cheese,On,The,Background
A sajtot javasolt inkább hűtőszekrényben tárolni, mert a fagyasztóban mindenképpen veszítenek élvezeti értékükből
Forrás: Shutterstock

A sajt fagyasztásánál figyelembe kell vennünk a textúrát. A lágy sajtok, mint a ricotta, a krémsajt, vagy a kecskesajt szétválnak a fagyasztás – felengedés hatására – ugyanis a művelet megváltoztatja a sajtok textúráját. A keményebb sajtok akár alkalmasak lehetnek rá, hogy betegyük a mélyhűtőbe őket, azonban javasolt ezeket is inkább hűtőszekrényben tárolni, mert a fagyasztóban mindenképpen veszítenek élvezeti értékükből.

4. Zöld salátafélék

Ha a zöldsalátákat fagyasztóba tesszük, akkor a fagyasztással vizes, fonnyadt és ernyedt állagot nyernek, ráadásul a folyamat során rendkívül sok vizet veszítenek – gyakorlatilag ehetetlenné válnak.

5. Burgonya

A burgonya keményítőt tartalmaz, amely hatására a lefagyasztott burgonya szemcsés állagú lesz. A krumpli fagyasztása tehát kifejezetten rossz ötletnek bizonyul. 

6. Konzerv ételek

A konzerv ételek és italok lefagyasztása szigorúan tilos, ugyanis ha a konzerv belsejében történő folyadék megfagy, a doboza kitágul és valószínűleg felrobban a fagyasztónkban.

7. Rizs

A főtt rizs fagyasztása nem ajánlott, ugyanis állaga a fagyasztást követően élvezhetetlenné, ehetetlenné válik. A rizsszemekben lévő víz ugyanis jégkristályokká alakul, így a rizs szemcsés és száraz lesz a kiolvasztás után.

8. Puding

A puding teljesen elveszíti állagát a fagyasztás során, így nem érdemes próbálkozni vele. Jobban járunk, ha rövid időn belül elfogyasztjuk és inkább főzünk másikat, amikor újra megkívánjuk.

9. Friss paradicsom

fagyasztás
A paradicsom fagyasztása nem ajánlott
Forrás: Shutterstock

A paradicsom fagyasztása nem ajánlott, ugyanis a kiolvasztást követően nyálkás és vizes lesz, így íze teljesen élvezhetetlenné válik.

10. Főtt tészta

A főtt tészta fagyasztása nagyon rossz ötlet. Az eredmény valószínűleg annál is rosszabb lesz, mint ha túlfőznénk a tésztát – a fagyasztással ugyanis a tészta tömény tócsává változik.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.