Egyszerű házi ketchup, amit otthon is könnyen elkészíthetsz - Recept

recept házilag finomság ketchup
Így készítheted el a legfinomabb házi ketchupot, amely minden boltban kapható változatnál ízletesebb. Ez a ketchup recept egyszerűen összeállítható, és a hűtőben akár egy hónapig is eláll.

Ha a családod imádja a ketchupot, és már nem győzöd újra és újra feltölteni a készleteket, érdemes otthon is kipróbálni a ketchup készítését. Ez az egyszerű házi ketchup recept valódi alapanyagokból készül, az eredmény pedig nemcsak isteni finom lesz, de teljesen a saját ízlésetekre szabhatod – legyen az édesebb vagy fűszeresebb, garantáltan olyan lesz, ahogy szeretitek!

házi ketchup, ketchup, recept
A házi ketchup könnyen elkészíthető ,sokáig eláll és isteni finom
Forrás: Shutterstock/apolonia

A házi ketchup fő összetevői

  • Hagyma, fokhagyma és gyömbér: Ezek az ízek adják a házi ketchup különlegességét. A gyömbér enyhe fűszerességet kölcsönöz, míg a hagyma édesre és puhára fő, ami segít besűríteni a szószt.
  • Őrölt szegfűbors: Egy csipet fűszer igazán meleggé és kellemessé varázsolja a szószt. Ha nem vagy biztos az adagolásban, inkább kevesebbet tegyél bele.
  • Paradicsompüré és konzerv paradicsom: Ezek teszik igazán gazdaggá a szószt. Egész konzerv paradicsomot használok, mert ezek jól lebomlanak, és sima, fényes szószt eredményeznek.
  • Barna cukor: Te magad döntheted el, mennyire legyen édes a házi ketchup. A mi családunk kedvence a 1/4 csésze (4 evőkanál) cukor.
  • Almaecet: Ez adja meg azt a kellemesen savanykás ízt, amit a bolti ketchupokban is megszoktunk.

Hozzávalók

1 evőkanál olívaolaj  

1 közepes hagyma, félhold alakúra szeletelve  

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva (kb. 1 evőkanál)  

1 hüvelykes darab gyömbér, megtisztítva és apróra vágva  

1/4 teáskanál, de akár 1/2 teáskanál összetört piros chilipehely (opcionális, ha pikáns ketchupot szeretnél)  

1/4 teáskanál őrölt szegfűbors

2 evőkanál paradicsompüré  

1 konzerv egész paradicsom lében  (~800 g)

2–5 evőkanál barna cukor, attól függően, mennyire szeretnéd édesen

1/4 csésze almaecet

Só és frissen őrölt fekete bors

Így készül a házi ketchup recept 

1. Melegítsd fel az olajat közepes lángon. Add hozzá az összevágott hagymát, és főzd, amíg meg nem puhul, édes és enyhén aranybarna nem lesz, körülbelül 8 percig. Ezután keverd hozzá a fokhagymát, friss gyömbért és az őrölt szegfűborsot (ha pikánsabb ketchupot szeretnél, adj hozzá egy csipet vagy kettő piros chili pelyhet is) és gyakran megkeverve főzd  további 2 percig.

2. Hagyd, hogy minden szépen megpiruljon a serpenyőben, ez még jobban kihozza az ízeket. Majd add hozzá a paradicsompürét, és főzd további egy percig, hogy eltűnjön a nyers paradicsom íze. Miközben a serpenyőben kevergeted további 2 percig a színe vörösből égett narancssárgára változik.

3.  Ezután mehet bele a többi hozzávaló: tedd bele a konzerv paradicsomot a levével, 2 evőkanál barna cukrot, almaecetet, egy bőséges csipet sót és az őrölt fekete borsot. Keverd össze, majd kóstold meg, hogy szükség van-e további cukorra (mi általában 3-4 evőkanál cukrot adunk hozzá).

4. Hagyd, hogy felforrjon, majd csökkentsd a hőt, és főzd alacsony hőmérsékleten, időnként megkeverve, amíg a ketchup sűrű és fényes nem lesz, körülbelül 20 percig. Közben a fakanállal kicsit nyomkodd szét kisebb darabokra a paradicsomokat. Kóstold meg, majd ízlés szerint állítsd be a végső ízét további cukorral, sóval vagy borssal.

5. Ha már szépen összeállt, turmixold simára, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd tedd a hűtőbe, ahol akár egy hónapig is eláll.

Mivel tálald a házi ketchupot?  

A házi ketchup sokoldalúan felhasználható és nagy előnye, hogy tartósítószer nélkül is hosszú hetekig eláll. Isteni finom sült krumplihoz, édesburgonya hasábokhoz és rozmaringos sült burgonyagerezdekhez. De rántott ételekhez, melegszendvicsre is tökéletes. Remekül passzol fasírtokhoz, hot doghoz és a hamburgerekhez

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.