3 étel, amit soha ne egyél alkoholfogyasztás előtt és közben

másnaposság alkohol ételek
Ha tudjuk, hogy este pár pohár italt biztosan elfogyasztunk, jól gondoljuk át, mit eszünk előtte. Van néhány étel, amit a szakemberek egyáltalán nem javasolnak alkoholfogyasztás előtt és közben sem.

Az alkoholfogyasztás előtt és közben még a szokásosnál is jobban oda kell figyelni arra, mit eszünk. Bizonyos ételek fogyasztása ugyanis ronthat a másnaposság tünetein, vagy fokozhatja az alkohol hatását. A megfelelő étkezés (természetesen a mértéktartás mellett) segíthet minimalizálni az ivás kellemetlen következményeket, például a fejfájást és az émelygést. Íme néhány étel, amit érdemes elkerülni, mielőtt alkoholt fogyasztanánk, de iszogatás mellé sem jó választások. 

3 étel, amit soha ne egyél alkoholfogyasztás előtt és közben
3 étel, amit soha ne egyél alkoholfogyasztás előtt és közben
Forrás: Shutterstock

Az alábbi ételeket kerüld alkoholfogyasztás előtt vagy közben 

1. Sós ételek

A sós harapnivalók, mint a chips, a perec és a pattogatott kukorica csábító nasik lehetnek, de a közhiedelemmel ellentétben kerülendők, ha alkoholt fogyasztunk. A só ugyanis - akárcsak az alkohol - vizet von el a szervezettől. A kiszáradás pedig köztudottan súlyosbítja a másnaposság tüneteit, a túl sok só fogyasztása puffadáshoz és folyadékvisszatartáshoz is vezethet.

2. Cukros ételek

A cukros ételek szintén kerülendők, ha alkoholt fogyasztunk. Ezek az ételek gyors vércukorszint-emelkedést, majd hirtelen csökkenést okoznak. Ez az ingadozás felerősítheti az alkohol hatását és fáradtságot, szédülést idézhet elő.

3. Tejtermékek

A tejtermékek szintén nem ajánlottak alkoholfogyasztás előtt. A tejtermékek lelassítják az emésztést, így az alkohol hosszabb ideig marad a gyomorban, ami irritálhatja azt, valamint hányingert vagy puffadást okozhat. A tejtermékekben lévő zsírok és fehérjék lassítják az alkohol felszívódását, ami késlelteti a másnaposság tüneteinek megjelenését, de intenzívebbé is teheti azokat.

Arról, hogy mit fogyassz, ha mégis beüt a másnaposság, itt írtunk

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.