Fagyasztáshoz mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket válassz, amelyeknek éppen szezonja van. Kár lenne veszni hagyni a nagyszerű ízű, értékes finomságokat. Kedvezőbb áruk miatt érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni, és az év hátralévő részére lefagyasztani a terméseket. Mutatjuk hogyan!
Az áfonya, málna, szeder és az eper tartozik ebbe a kategóriába. Fagyasztásuk előtt alaposan mossuk, szárítsuk meg a gyümölcsöket, és mindenképp egyben helyezzük őket a mélyhűtőbe. A nagyobb epreket célszerű feldarabolni, a málnát cukrosan lefagyasztani. Az így eltett gyümölcsöket használhatjuk később süteményekhez, öntetnek fagylalthoz, hűsítő jégkockaként italainkhoz.
A rohanós hétköznapokon és a lusta hétvégéken életmentő lehet egy-egy fagyasztóból elővett finomság. A cukkini, a brokkoli vagy a sárgarépa tökéletes köretként hal vagy húsétel mellé, de akkor is jó megoldás a lefagyasztott zöldség és gyümölcs, ha egyszerűen csak egy könnyű és gyorsan elkészíthető ételre fáj a fogad.
A csonthéjas gyümölcsöket, mint a cseresznyét, szilvát, barackot, mindig ki kell magozni, meg kell pucolni fagyasztás előtt. A legtöbb gyümölcsöt fagyasztás után már nehéz tudjuk meghámozni, szétválogatni. A jégre tett terméseket tehetjük süteményekhez, turmixhoz, levesekhez, de akár önmagában is elfogyaszthatjuk őket.
Fontos, hogy az egyes zöldségeket és gyümölcsöket mindig jól záródó csomagolásban fagyaszd le. Így elkerülheted, hogy az eltett élelmiszerek átvegyék egymás szagát. Valamint később sem kell majd attól tartanod, hogy a kiolvadó nedvesség szennyeződéseket okoz.
Zöldségek
A gazdag nyári választéknak köszönhetően mindig marad bizonyos mennyiség, amit nem használunk fel azonnal. Ilyenkor jól jön a hűtőszekrény mélyhűtő rekesze. Ide bátran tehetünk gombát, zöldborsót, zöldbabot, kukoricát, tököt, spenótot, répát, karfiolt, brokkolit és spárgát - és ezek felengedve is zamatosak maradnak. A legjobb, ha főzelékekbe, levesekbe, pörköltekbe, illetve főtt rizs és sült húsok mellé teszünk belőlük.
A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás. Egy dologra kell figyelni, mindig tegyük jól zárható dobozba, különben a többi étel könnyen átveszi az illatukat. A legjobb, ha aprítva, vízzel, olajjal vagy zöldségalaplével felöntve, jégkockatartóban fagyasztjuk le. A téli időszakra nyugodtan eltehetünk petrezselymet, kaprot, mentát és zellerzöldet is. Olvasztás után belerakhatjuk levesekbe, mártásokba.
Tudtad?
A fagyasztás technikáját az amerikai Clarence Birdseye, feltalálónak köszönhetjük. A legideálisabb hőmérséklet az élelmiszerek mélyhűtésére a -18 fok.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.