Egy orvos árulta el a tutit: így lehet hagymát szeletelni sírás nélkül

zöldség, zöldség mosás, hagyma
Shutterstock/carlos castilla -
konyha trükk egészség
A hagymaszeletelés közben jelentkező könnyezés egy teljesen természetes folyamat. Azonban egy egyszerű trükkel megszüntetheted ezt a kellemetlenséget, és nem kell hozzá búvárszemüveg sem.

A hagyma az egyik legnépszerűbb alapanyag a konyhában, de sokak számára a szeletelése könnyfakasztó élmény. Miért van ez így? Mi történik a hagymával, amikor felvágjuk, és hogyan csökkenthetjük a könnyezést? 

hagyma, mosás
hagyma
Forrás: Shutterstock

 

Miért sírunk a hagyma szeletelése közben?

A hagyma vágása során egy természetes kémiai folyamat indul el. A zöldség sejtjeiben található egy alliináz nevű enzim, amely a sejtek sérülésekor reakcióba lép a kénvegyületekkel. Ennek eredményeként szulfén-sav keletkezik, amely azonnal instabillá válik, és egy irritáló vegyületté alakul át, amit szin-propanetial-S-oxidnak hívnak. Ez a vegyület gáz formájában szabadul fel, és amikor a szemünkkel érintkezik, irritálja a nyálkahártyát. A szem védekezésképpen könnyeket termel, ezért kezdünk el "sírni".

Minden hagyma egyformán irritál?

Nem. Egyes hagymafajták több ként tartalmaznak, ezért erősebben irritálják a szemet. A vöröshagyma például általában több ilyen vegyületet tartalmaz, mint a gyengédebb ízű salotta vagy a gyöngyhagyma. Az újhagyma és a zöldhagyma szinte egyáltalán nem okoz könnyezést, mivel alacsonyabb a kéntartalmuk.

Végy egy nedves törlőkendőt

Dr. Joe Wittington kidolgozta a tuti módszert arra, hogy megelőzhető legyen a könnyezés hagymaszeletelés közben. 

Nedves törlőkendőt kell tenni a hagyma közelébe, ami mágnesként szívja magába a hagymából felszabaduló irritáló gázokat. 

Ez persze csak egy a sok módszer közül, amit már nagyanyáink is használtak a konyhában. Ha gyakran vágsz hagymát, a következő módszerek segíthetnek minimalizálni a könnyezést:

1. Hűtsd le a hagymát

A hideg lassítja az enzimreakciókat, így kevesebb irritáló vegyület szabadul fel. Tedd a hagymát a hűtőbe 30 percre, vagy néhány percre a fagyasztóba szeletelés előtt.

2. Használj éles kést

Az éles kés kevesebb sejtet zúz össze, így kevesebb irritáló gáz keletkezik. A tompa kés több sérülést okoz a hagyma szöveteiben, ami fokozza a reakciót.

3. Szeleteld víz alatt vagy közel vízhez

A víz segíthet megkötni a felszabaduló gázokat. Tölts meg egy tálat vízzel, és próbáld meg alatta vágni a hagymát (bár ez ügyességet igényel). Egy másik lehetőség, hogy folyó víz mellett dolgozol, ami eloszlathatja a gázokat.

4. Használj ventillátort

Egy ventilátor segíthet elfújni a szin-propanetial-S-oxid gázát, mielőtt elérné a szemedet. Egy egyszerű asztali ventilátor már sokat segíthet.

5. Szeletelj egy gyertyafény mellett

A gyertya lángja elnyelheti az irritáló gáz egy részét. Gyújts meg egy gyertyát a vágódeszka közelében, hogy csökkentsd a könnyezést.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.