Egy orvos árulta el a tutit: így lehet hagymát szeletelni sírás nélkül

zöldség, zöldség mosás, hagyma
Shutterstock/carlos castilla -
konyha trükk egészség
A hagymaszeletelés közben jelentkező könnyezés egy teljesen természetes folyamat. Azonban egy egyszerű trükkel megszüntetheted ezt a kellemetlenséget, és nem kell hozzá búvárszemüveg sem.

A hagyma az egyik legnépszerűbb alapanyag a konyhában, de sokak számára a szeletelése könnyfakasztó élmény. Miért van ez így? Mi történik a hagymával, amikor felvágjuk, és hogyan csökkenthetjük a könnyezést? 

hagyma, mosás
hagyma
Forrás: Shutterstock

 

Miért sírunk a hagyma szeletelése közben?

A hagyma vágása során egy természetes kémiai folyamat indul el. A zöldség sejtjeiben található egy alliináz nevű enzim, amely a sejtek sérülésekor reakcióba lép a kénvegyületekkel. Ennek eredményeként szulfén-sav keletkezik, amely azonnal instabillá válik, és egy irritáló vegyületté alakul át, amit szin-propanetial-S-oxidnak hívnak. Ez a vegyület gáz formájában szabadul fel, és amikor a szemünkkel érintkezik, irritálja a nyálkahártyát. A szem védekezésképpen könnyeket termel, ezért kezdünk el "sírni".

Minden hagyma egyformán irritál?

Nem. Egyes hagymafajták több ként tartalmaznak, ezért erősebben irritálják a szemet. A vöröshagyma például általában több ilyen vegyületet tartalmaz, mint a gyengédebb ízű salotta vagy a gyöngyhagyma. Az újhagyma és a zöldhagyma szinte egyáltalán nem okoz könnyezést, mivel alacsonyabb a kéntartalmuk.

Végy egy nedves törlőkendőt

Dr. Joe Wittington kidolgozta a tuti módszert arra, hogy megelőzhető legyen a könnyezés hagymaszeletelés közben. 

Nedves törlőkendőt kell tenni a hagyma közelébe, ami mágnesként szívja magába a hagymából felszabaduló irritáló gázokat. 

Ez persze csak egy a sok módszer közül, amit már nagyanyáink is használtak a konyhában. Ha gyakran vágsz hagymát, a következő módszerek segíthetnek minimalizálni a könnyezést:

1. Hűtsd le a hagymát

A hideg lassítja az enzimreakciókat, így kevesebb irritáló vegyület szabadul fel. Tedd a hagymát a hűtőbe 30 percre, vagy néhány percre a fagyasztóba szeletelés előtt.

2. Használj éles kést

Az éles kés kevesebb sejtet zúz össze, így kevesebb irritáló gáz keletkezik. A tompa kés több sérülést okoz a hagyma szöveteiben, ami fokozza a reakciót.

3. Szeleteld víz alatt vagy közel vízhez

A víz segíthet megkötni a felszabaduló gázokat. Tölts meg egy tálat vízzel, és próbáld meg alatta vágni a hagymát (bár ez ügyességet igényel). Egy másik lehetőség, hogy folyó víz mellett dolgozol, ami eloszlathatja a gázokat.

4. Használj ventillátort

Egy ventilátor segíthet elfújni a szin-propanetial-S-oxid gázát, mielőtt elérné a szemedet. Egy egyszerű asztali ventilátor már sokat segíthet.

5. Szeletelj egy gyertyafény mellett

A gyertya lángja elnyelheti az irritáló gáz egy részét. Gyújts meg egy gyertyát a vágódeszka közelében, hogy csökkentsd a könnyezést.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.