Így készül a házi leveskocka – Imádni fogod!

Close,Up,Of,Fresh,Organic,Vegetables,And,Fruits,In,Wicker
Shutterstock/Copyright (c) 2024 12 Studio/Shutterstock. No use without permission. - 12 Studio
trükk praktika konyha
Csak előkapod a fagyasztóból, és pár perc alatt kész a finom, ízletes és persze egészséges házi leves. Az apró ízbomba minden finomságot tartalmaz, amit a család szeret, ráadásul elkészítése kreatív folyamat, hiszen a leveskocka összetevőit saját ízlésed szerint változtathatod.

A leveskocka az egyik leggyorsabb módja annak, hogy ízt adjunk a levesekhez, mártásokhoz vagy bármilyen főtt ételhez. Azonban a bolti leveskockák esetenként tele vannak tartósítószerekkel, ízfokozókkal és mesterséges összetevőkkel. Ha szeretnéd elkerülni ezeket, és valóban természetes ízesítőt használni, érdemes elkészíteni otthon a saját házi leveskockádat. Az elkészítése egyszerű, és az eredmény garantáltan ízletes és egészségesebb lesz.

házi leveskocka
Házi leveskocka
Forrás: Shutterstock

Házi leveskocka: egészséges ízbomba a fagyasztóból

A házi leveskocka alapja a friss zöldségek és fűszernövények, de ízlés szerint változtatható. Az alábbiakban egy alapreceptet találsz, amit könnyen alakíthatsz a saját ízlésednek megfelelően.

Hozzávalók:

    •    2 db sárgarépa

    •    1 db fehérrépa

    •    1 kisebb zellergumó

    •    1 kisebb vöröshagyma

    •    2 gerezd fokhagyma

    •    Friss petrezselyem és zellerzöld (kb. egy maréknyi)

    •    Só (ízlés szerint, kb. 1-2 evőkanál)

    •    1-2 evőkanál olívaolaj

    •    Fűszerek ízlés szerint: például bors, kakukkfű, babérlevél, rozmaring (kb. 1 teáskanál mindenből)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Zöldségek előkészítése

    •    Moss meg és hámozz meg minden zöldséget.

    •    Kockázd fel őket kisebb darabokra, hogy gyorsabban megfőjenek és könnyebben turmixolhatóak legyenek.

2. Zöldségek pirítása

    •    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevíts fel 1-2 evőkanál olívaolajat.

    •    Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd pár percig pirítsd őket, amíg üvegesek lesznek.

    •    Add hozzá a többi zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, zeller), és pár percig pirítsd, hogy az ízek jobban kiemelkedjenek. A pirítás fokozza a leveskocka ízét és tartósságát is.

3. Fűszerezés és főzés

    •    Adj hozzá egy kevés vizet (csak annyit, hogy éppen ellepje a zöldségeket), majd ízlés szerint fűszerezd sóval és a választott fűszernövényekkel.

    •    Főzd a zöldségeket alacsony hőfokon, fedő alatt kb. 30-40 percig, amíg teljesen megpuhulnak és az ízek összeérnek.

4. Pürésítés

    •    Amikor a zöldségek puhák, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ezután turmixold le az egészet sima pürévé. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vizet, de törekedj arra, hogy a keverék sűrű legyen, hiszen ez a sűrű massza adja majd a leveskocka alapját.

5. Formázás és fagyasztás

    •    A kész pürét kanalazd jégkockatartókba vagy szilikon formákba. Tedd be a fagyasztóba, és hagyd megfagyni legalább 3-4 órán át, amíg teljesen kemények lesznek.

    •    Ha a leveskockák megfagytak, vedd ki őket a formákból, és helyezd egy jól zárható műanyag vagy üveg dobozba. Így egyszerűen tárolhatod őket a fagyasztóban akár több hónapig.

6. Felhasználás

    •    Ha ízesíteni szeretnél egy levest vagy egyéb ételt, csak dobd bele az egyik házi leveskockádat. Egy kocka általában 250-300 ml folyadékhoz elegendő, de ez függ az ízek intenzitásától és az adott étel típusától is. Ha szükséges, adj hozzá egy kis sót vagy extra fűszert a főzés során.

Tippek és variációk

    •    Húsos változat: Ha húsos leveskockát szeretnél, adj hozzá a főzéskor csirkehúst, marhahúst vagy csontot, majd főzd a zöldségekkel együtt. Ezután pürésítés előtt távolítsd el a csontokat.

    •    Ízesítési variációk: Készíthetsz különféle változatokat például gombával, paprikával, paradicsommal vagy más zöldségekkel. A fűszerezésnél is bátran használhatsz különböző kombinációkat: például ázsiai leveskockához adj gyömbért és koriandert, mediterránhoz pedig oregánót és bazsalikomot.

    •    Sómentes változat: Ha diétázol, vagy szeretnél teljesen sómentes változatot készíteni, egyszerűen hagyd ki a sót. A házi leveskocka így is ízletes lesz, és a sót később, főzéskor is hozzáadhatod.

Ezért érdemes házi leveskockát készíteni

    1.    Egészségesebb összetevők: A házi leveskocka mentes minden mesterséges tartósítószertől és ízfokozótól. Teljes mértékben természetes alapanyagokat használhatsz, így pontosan tudod, mi kerül az ételbe.

    2.    Jobb íz: Az otthon készült leveskocka íze sokkal gazdagabb és összetettebb, mivel friss alapanyagokból készül. Az ízek harmonikusak és természetesek.

    3.    Költséghatékony: Ha rendszeresen főzöl, a házi leveskocka elkészítése hosszú távon pénzt takaríthat meg, hiszen saját készletet hozol létre, ami több hónapig elég.

    4.    Környezetbarát: A házi leveskocka készítése csökkenti a csomagolási hulladékot, mivel nem vásárolsz külön csomagolt terméket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.