karácsony 2024 vegán recept karácsonyi sütemény desszert karácsonyi vacsora
Ki mondta, hogy egy karácsonyi sütemény nem lehet egyszerre vegán, egészséges és szuper finom? Ráadásul karácsonykor még egy vegán süteménybe is csempészhetünk némi alkoholt – nevezetesen rumot – így igazán fenséges fogást varázsolhatunk az ünnepi asztalra.

A karácsonyi gyümölcskenyér igen népszerű desszert. Nem csoda, hiszen viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nagyon finom és kitűnően passzol az ünnepi hangulathoz. Ez a vegán karácsonyi torta kísértetiesen hasonlít a jól megszokott, sokak által kedvelt gyümölcskenyérhez, csupán a tojás helyett chia magot használunk, és nem teszünk bele tejet. A rum kicsit megbolondítja és fenségessé varázsolja a torta ízvilágát, és a fűszerekkel sem kell spórolnunk, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a szerecsendió egy csapásra karácsonyi hangulatba hoz mindenkit az asztal körül – meglátod, az is megnyalja majd mind a tíz ujját, aki nem vegán.

karácsonyi vegán torta
A karácsonyi gyümölcskenyér igen népszerű desszert
Forrás: Shutterstock

A vegán karácsonyi torta elkészítése

Hozzávalók

  • 1 kg vegyes aszalt gyümölcs (mazsola, cseresznye, áfonya, aszalt szilva, aszalt füge ízlés szerint)
  • 1 narancs héja és leve
  • 1 citrom héja és leve (bio citrom legyen)
  • 150 ml rum
  • 250 g kókuszolaj
  • 200 g világos, puha barna cukor
  • 4 evőkanál chia mag
  • 175 g liszt
  • 100 g őrölt mandula
  • ½ teáskanál sütőpor
  • fűszerek ízlés szerint (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér)
  • 100 g szeletelt mandula vagy kesudió a tetejére
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítése

1. Tedd az aszalt gyümölcsöket, a narancs és a citrom levét és héját egy tálba, majd öntsd hozzá a rumot, a kókuszolajat, és a cukrot. Keverd össze a hozzávalókat, majd öntsd bele egy lábasba és forrald fel. Ha felforrt, kis lángon főzd 5 percig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután öntsd a keveréket egy nagy tálba és hagyd kihűlni.

2. Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra (légkeverés esetén 130 °C). Bélelj ki egy 20 cm-es mély tortaformát sütőpapírral. A chia magot keverd össze 150 ml vízzel, és hagyd állni 5 percig, amíg gélszerű, sűrű állagúvá nem válik.

3. Add hozzá a maradék hozzávalókat a gyümölcskeverékhez, majd a chia magos keveréket is, és keverd össze jó alaposan – ügyelve arra, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók. Az így elkészített masszát öntsd bele a tortaformába, a tetejét simítsd el egy kanál segítségével, és süsd a sütő középső részében körülbelül 2 órán át.

4. Ha elkészült, vedd ki a tortát a sütőből, szúrj lyukakat a tetejére egy villa vagy egy nyárs segítségével és kanalazz rá körülbelül 2 evőkanál rumot. Ezután hagyd kihűlni a tortaformában. A tetejét megszórhatod fahéjjal, aszalt gyümölccsel és a szeletelt mandulával. A tároláshoz csomagold be alufóliába, hogy ne száradjon ki.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.