A liba elkészítése különbözik a szokásos szárnyasoktól, mint a kacsa, pulyka vagy csirke. Ahhoz, hogy a Márton napi liba, a sült libacomb igazán szaftos és ínycsiklandó legyen, fontos odafigyelni néhány apró részletre, mint a sütési idő és a megfelelő hőmérséklet. Ha pedig a libát ropogós bőrrel szeretnéd tálalni, kövesd az alábbi lépéseket, hogy a végeredmény igazán szép és ízletes legyen.
A régi időkben Szent Márton napján zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka, amit ünnepséggel köszöntöttek.
Ezen a napon libából készült ételeket fogyasztottak egyrészt azért, mert a libák ilyenkorra nőttek elég nagyra ahhoz, hogy levághassák és megehessék őket. Másrészt, mert úgy tartják, hogy aki Márton-napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog.
A liba minden részét felhasználták, semmi nem veszett kárba. A Márton napi ételek közül a Márton napi sült libacomb, a libamell és a liba mája volt a legkedveltebb fogás. Ha betartod ezeket a lépéseket, akkor gyerekjáték lesz a libacomb sütése.
2 db nagyobb libacomb
4 ág kakukkfű
só, bors
A körethez:
4 db alma
2 tk méz
400 g burgonya
só
1 nagy fej vöröshagyma
60 g vaj
1 csipet őrölt szerecsendió
- A megmosott, szárazra törölt libacombokat alaposan dörzsöljük be a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, sóval és borssal. Fektessük a tepsibe mind a kettőt a bőrös oldalával felfelé. Öntsünk alájuk egy kevés vizet, és süssük a 190 fokos sütőben, alufóliával letakarva kb. 1 órán át, majd alufólia nélkül addig, amíg a bőrük szépen meg nem pirul. Kb. a sütési idő felénél toljuk be melléjük egy másik sütőedényben a megmosott, kimagozott, negyedelt, mézzel meglocsolt almát.
- A burgonyát tisztítsuk meg, kockázzuk fel, majd forró, sós vízben főzzük puhára. A meghámozott hagymát szeljük apróra, futtassuk meg a felforrósított vajon. A leszűrt krumplit forgassuk a hagymás-vajas keverékbe, és törjük össze. Ízesítsük az őrölt szerecsendióval. Ezzel és a sült almával tálaljuk a combokat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.