sütés főzés libacomb márton nap liba
A libasült hagyományos Márton napi étel, de sokan még mindig ódzkodnak tőle, mert úgy érzik, nem tudják tökéletesen elkészíteni. Pedig néhány egyszerű trükk és némi odafigyelés segíthet, hogy a Márton napi libacomb omlós és ropogós legyen.

A liba elkészítése különbözik a szokásos szárnyasoktól, mint a kacsa, pulyka vagy csirke. Ahhoz, hogy a Márton napi liba, a sült libacomb igazán szaftos és ínycsiklandó legyen, fontos odafigyelni néhány apró részletre, mint a sütési idő és a megfelelő hőmérséklet. Ha pedig a libát ropogós bőrrel szeretnéd tálalni, kövesd az alábbi lépéseket, hogy a végeredmény igazán szép és ízletes legyen.

Márton napi liba, libacomb, libasült
Ínycsiklandó Márton napi libacomb, párolt lila káposztával
Forrás: Shutterstock/AS Foodstudio

Márton napi liba lakoma

A régi időkben Szent Márton napján zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka, amit ünnepséggel köszöntöttek.

Ezen a napon libából készült ételeket fogyasztottak egyrészt azért, mert a libák ilyenkorra nőttek elég nagyra ahhoz, hogy levághassák és megehessék őket. Másrészt, mert úgy tartják, hogy aki Márton-napján nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. 

A liba minden részét felhasználták, semmi nem veszett kárba. A Márton napi ételek közül a Márton napi sült libacomb, a libamell és a liba mája volt a legkedveltebb fogás. Ha betartod ezeket a lépéseket, akkor gyerekjáték lesz a libacomb sütése.

Libacomb sütése lépésről lépésre

  1. A libacombokat vedd ki a csomagolásból, itasd fel róluk a felesleges nedvességet. Majd dörzsöld be a combokat olívaolajjal és sóval mindkét oldalon. Hagyd őket szobahőmérsékletre melegedni legalább fél órán át. A szobahőmérsékletű hús sokkal jobban sül, mint a hideg hús. 
  2. Szurkáld meg a bőrt a combok minden oldalán egy tűvel vagy egy kés hegyével. Az a cél, hogy helyet adj a zsírnak, hogy kiolvadjon a bőr alól. Tipp: egy éles késsel kereszt alakú mintát vághatsz a bőrbe, így a főzés után falatnyi bőrdarabokat kaphatsz.
  3. Ezután válassz egy megfelelő méretű tepsit, vagy fazekat és kend ki zsírral vagy olívaolajjal. Tedd a combokat a tepsibe úgy, hogy nagyon közel legyenek egymáshoz, de ne érjenek össze. Opcionális – sütheted a combokkal néhány gyökérzöldséggel együtt is. A burgonya, sárgarépa, hagyma, zeller, stb... nagyszerűek a sütéshez, és főzés közben magukba szívják az ínycsiklandó levet. Csak vágd fel a zöldségeket falatnyi darabokra, olajozd és sózd meg őket, majd szórd őket a tepsibe. Egy ág rozmaringot és néhány szem fekete borsot is tehetsz a libacombok mellé. További finom ízt adhatsz a sült libacombnak, ha egy-két fej fokhagymát félbevágva is mellé dobsz. Helyezd a zöldségeket a fazék aljára, majd tedd a libacombokat a zöldségekre, bőrös oldalukkal felfelé.
  4. Kapcsold be a sütőt 135°C-ra (légkeveréses) vagy 145°C-ra, ha nem ventilátoros a sütőd és tedd be a tepsit a sütőbe. 
  5. Süsd a combokat körülbelül 90 percig. Az elkészültségét nagyrészt vizuálisan meg tudod állapítani, figyeld, hogy a bőr kezdjen szépen pirulni. Ha meg akarod mérni a hőmérsékletet, a comb legbelsőbb része körülbelül 71°C-ra kell, hogy felmelegedjen.
  6. Amikor a bőr elkezd szépen sülni, emeld meg a hőmérsékletet 190°C-ra. Hagyd még körülbelül 15 percig sülni, majd vedd ki. A bőrnek jó ropogósnak és könnyen rághatónak kell lennie. A húsnak pedig puhának kell lennie, amikor egy húsvillával átszúrod, és könnyen le kell válnia a csontról. Tálalhatod a sült combokat így, ahogy vannak, vagy le is szedheted a húst, hiszen a libasült felhasználható például salátákhoz vagy más ételekbe is.

Ropogós libacomb hagymás tört burgonyával és sült almával

Ropogós libacomb hagymás tört burgonyával és sült almával
Ropogós libacomb hagymás tört burgonyával és sült almával
Forrás: Vidék íze archívum

Hozzávalók (2 személyre)

2 db nagyobb libacomb 

4 ág kakukkfű 

só, bors 

A körethez: 

4 db alma 

2 tk méz 

400 g burgonya 

só 

1 nagy fej vöröshagyma 

60 g vaj 

1 csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés

- A megmosott, szárazra törölt libacombokat alaposan dörzsöljük be a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, sóval és borssal. Fektessük a tepsibe mind a kettőt a bőrös oldalával felfelé. Öntsünk alájuk egy kevés vizet, és süssük a 190 fokos sütőben, alufóliával letakarva kb. 1 órán át, majd alufólia nélkül addig, amíg a bőrük szépen meg nem pirul. Kb. a sütési idő felénél toljuk be melléjük egy másik sütőedényben a megmosott, kimagozott, negyedelt, mézzel meglocsolt almát.

- A burgonyát tisztítsuk meg, kockázzuk fel, majd forró, sós vízben főzzük puhára. A meghámozott hagymát szeljük apróra, futtassuk meg a felforrósított vajon. A leszűrt krumplit forgassuk a hagymás-vajas keverékbe, és törjük össze. Ízesítsük az őrölt szerecsendióval. Ezzel és a sült almával tálaljuk a combokat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.