Julia Child szerint a jó szakács mércéje az, hogy mennyire tud csirkét sütni. Persze nem mindig a ropogós bőr a cél, de van olyan étel, amihez kifejezett vágyunk rá, hogy ne rágós és puha, hanem fenségesen ropogós legyen a sült csirke bőre. Matt Moore, a Butcher on the Block szerzője megosztja velünk a száraz pácolás titkait, amelyekkel otthon is könnyedén elkészítheted ezt a mennyei finomságot.
Ha rajongsz a ropogós ételek textúráiért és a ropogós csirkebőr az egyik kedvenced, akkor itt az idő, hogy végre felfedezd a titkot, ami a csodás ropogós sült csirke ízélménye mögött áll.
Csak sóra és egy kis türelemre van szükség ahhoz, hogy otthon is megvalósítsd az ínycsiklandó, ropogós csirkebőrt.
Hidd el, nem győzöd majd bezsebelni érte az elismerő szavakat.
A nedvesség a fő ellenség, amikor a ropogós textúra eléréséről van szó. Ezért az a cél, hogy eltávolítsuk azt. A legjobb és legegyszerűbb módja ennek a száraz pácolás, amely során egy vastag sóréteget kell felvinni a csirkebőrre, majd időt adni a só varázslatának. „A só kivonja a nedvességet a bőrből, miközben nedvességet biztosít a hús mélyebb rétegeiben is” – mondja Matt Moore.
Bármilyen só megfelelő, de Moore a konyhasót ajánlja, mert az szép durva textúrájú, így könnyen szórható, kenhető és jól tapad. Körülbelül 1 teáskanálnyi konyhasóra lesz szükséged fél kg csirkéhez.
Ha finom sót használsz, akkor fele annyit használj térfogatban.
Moore azt javasolja, hogy a csirkédet legalább egy órával előre sózd be, ha csirke darabokat használsz (például csirkecombokat), és ideális esetben 24 órával, ha egész csirkével dolgozol. A legjobb eredmény érdekében szórd a sót a csirkére, majd szükség esetén dörzsöld bele a redőkbe is. Ezután helyezd a csirkét bőrös oldalával felfelé egy rácsra egy tepsiben, majd tedd a hűtőbe. Moore azt javasolja, hogy hagyd fedetlenül, mivel a hűtőszekrény rendkívül száraz környezet, ami szintén segít eltávolítani a nedvességet a bőrből. Az élelmiszerbiztonság érdekében tartsd a csirkét a hűtő alján, távol a többi ételtől.
Miután száraz pácba helyezted a csirkét, itt az ideje megsütni. állj ellen a kísértésnek, hogy leöblítsd a sót róla! Moore a serpenyőben való pirítást ajánlja a szuper ropogós csirkebőr eléréséhez. Melegíts olajat egy nagy serpenyőben, tedd bele a csirkét bőrös oldalával lefelé, és közepes-magas hőfokon süsd, amíg aranybarna és ropogós nem lesz, majd fordítsd meg, és süsd tovább, amíg kellően meg nem puhul (a csontos csirke darabokat és az egész madarakat 215 °C-os sütőbe is át kell helyezni, hogy biztosan teljesen átsüljön). Ezután hagyd a csirkét nagyjából 5 percig fedetlenül pihenni, mielőtt élveznéd az álmaid ropogós csirkebőrét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.