A Balkán fenséges íze – ráncolt sós pite spenóttal és fetával

Sós pite
Shutterstock - DronG
sós pite feta fetasajt sós sütemény spenót
Ha valami igazán különleges étellel lepnéd meg szeretteidet, akkor jól jöhet egy sóssütemény-recept. Ez a különleges ráncolt sós pite fetasajttal és spenóttal a Balkán ízvilágát hozza el.

Feldobnád konyhai repertoárodat valami extra, mégis házias recepttel? Hoztunk egy fantasztikus receptet, mellyel főző tudásodat is csiszolhatod. A Balkán-félsziget semmivel össze nem téveszthető ízvilága köszön vissza ebben a különleges receptben, melyet most te is megtanulhatsz elkészíteni. Egyszerűen készül a fantasztikus sós pite.

Sós pite, sós sütemény
Ez a fetás-spenótos ráncolt sós lepény otthon és vendégségben is garantáltan sikeres lesz.
Forrás: Shutterstock

Ráncolt sós pite spenóttal és fetával

Ez a sós pite leveles tésztából készül és a fokhagyma, fetasajt kirobbanó íze találkozik benne a spenót lágy aromáival. Elkészítése elsőre ijesztő lehet, de egyáltalán nem nagy ördöngösség.

Hozzávalók a sós pitéhez:

5 db leveles vagy rétestészta
80 ml olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek rozmaring
200 g fetasajt
150 g bébispenót
100 g mozzarella
só-bors ízlés szerint

Sós pit recept
Ezt a sós pite receptet remekül feldobja a kapor jellegzetes aromája.
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók a sodóhoz.:

  • 2 db tojás
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek oregánó
  • só-bors ízlés szerint

Ráncolt sós pite elkészítése:

1. Kenjünk ki zsiradékkal egy közepes méretű pite/tortaformát és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Keverjük össze az olívaolajat a kinyomott fokhagymával és az apróra vágott vöröshagymával, majd tegyük kicsit félre.
3. Jön a tészta előkészítése.: legyezőtechnikával kezdjük el beráncolni a leveles tésztát, majd tekerjük fel csigává. A csigánkat helyezzük a sütőforma közepére, utána a többi tésztát ugyanilyen legyezős technikával hajtsuk össze, és a csiga vonalát követve töltsük ki a tepsit.
4. Amikor a tészta kitölti a tepsit kenjük le a tetejét az olajos-hagymás keverékkel, majd tegyük 13-15 percre a sütőbe, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Tipp: olívaolaj helyett olvasztott vajat is használhatunk amitől krémesebb lesz sós lepényünk textúrája.

5. Míg a sós pite sül, keverjük össze a sodó hozzávalóit, majd vágjuk apróra a fetasajtot, reszeljük le a mozzarellát és egy serpenyőben kissé fonnyasszuk össze a bébispenótot.
6. Amikor enyhén megpirult a sós sütemény teteje, vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a bébispenótot és a kétféle sajtot, majd egyenletesen öntsük rá a sodót.
7. 30-35 perc sütési idő után aranybarnára sül a spenótos-fetás ráncolt sós pite.

Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig hűlni. Szeleteléskor használjunk recés kést, így fenséges sós süteményünk nem fog annyira forgácsolódni. Felszolgálhatjuk előételnek, de főfogásként is megállja a helyét.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.