A Balkán fenséges íze – ráncolt sós pite spenóttal és fetával

Sós pite
Shutterstock - DronG
sós pite feta fetasajt sós sütemény spenót
Ha valami igazán különleges étellel lepnéd meg szeretteidet, akkor jól jöhet egy sóssütemény-recept. Ez a különleges ráncolt sós pite fetasajttal és spenóttal a Balkán ízvilágát hozza el.

Feldobnád konyhai repertoárodat valami extra, mégis házias recepttel? Hoztunk egy fantasztikus receptet, mellyel főző tudásodat is csiszolhatod. A Balkán-félsziget semmivel össze nem téveszthető ízvilága köszön vissza ebben a különleges receptben, melyet most te is megtanulhatsz elkészíteni. Egyszerűen készül a fantasztikus sós pite.

Sós pite, sós sütemény
Ez a fetás-spenótos ráncolt sós lepény otthon és vendégségben is garantáltan sikeres lesz.
Forrás: Shutterstock

Ráncolt sós pite spenóttal és fetával

Ez a sós pite leveles tésztából készül és a fokhagyma, fetasajt kirobbanó íze találkozik benne a spenót lágy aromáival. Elkészítése elsőre ijesztő lehet, de egyáltalán nem nagy ördöngösség.

Hozzávalók a sós pitéhez:

5 db leveles vagy rétestészta
80 ml olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek rozmaring
200 g fetasajt
150 g bébispenót
100 g mozzarella
só-bors ízlés szerint

Sós pit recept
Ezt a sós pite receptet remekül feldobja a kapor jellegzetes aromája.
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók a sodóhoz.:

  • 2 db tojás
  • 200 ml tejszín
  • 1 ek oregánó
  • só-bors ízlés szerint

Ráncolt sós pite elkészítése:

1. Kenjünk ki zsiradékkal egy közepes méretű pite/tortaformát és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Keverjük össze az olívaolajat a kinyomott fokhagymával és az apróra vágott vöröshagymával, majd tegyük kicsit félre.
3. Jön a tészta előkészítése.: legyezőtechnikával kezdjük el beráncolni a leveles tésztát, majd tekerjük fel csigává. A csigánkat helyezzük a sütőforma közepére, utána a többi tésztát ugyanilyen legyezős technikával hajtsuk össze, és a csiga vonalát követve töltsük ki a tepsit.
4. Amikor a tészta kitölti a tepsit kenjük le a tetejét az olajos-hagymás keverékkel, majd tegyük 13-15 percre a sütőbe, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Tipp: olívaolaj helyett olvasztott vajat is használhatunk amitől krémesebb lesz sós lepényünk textúrája.

5. Míg a sós pite sül, keverjük össze a sodó hozzávalóit, majd vágjuk apróra a fetasajtot, reszeljük le a mozzarellát és egy serpenyőben kissé fonnyasszuk össze a bébispenótot.
6. Amikor enyhén megpirult a sós sütemény teteje, vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a bébispenótot és a kétféle sajtot, majd egyenletesen öntsük rá a sodót.
7. 30-35 perc sütési idő után aranybarnára sül a spenótos-fetás ráncolt sós pite.

Tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig hűlni. Szeleteléskor használjunk recés kést, így fenséges sós süteményünk nem fog annyira forgácsolódni. Felszolgálhatjuk előételnek, de főfogásként is megállja a helyét.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.