Így lesz isteni finom a tea: trükkök, amiket lehet, nem ismertél még

konyhai praktika zöld tea tea
Különösen a borongós, hideg téli időszakban esik jól a kedvenc illatos, forró italunk, a tea. Nézzük, mit kell tennünk, ha igazán finomat szeretnénk készíteni.

Kevesen vannak, akik télen ne kívánnának meg olykor egy csésze forró teát. Nos, ezt az italt is sokféleképpen el lehet készíteni, mutatjuk, hogy lesz isteni finom a tea. 

A tea lelke az iható forrásvíz
A tea lelke az iható forrásvíz
Forrás: Shutterstock

A tea készítése: így lesz isteni a forró italod 

Az, hogy a tea hogy sikerül, nagyban függ a részletektől. Vannak, amelyek apróságnak tűnnek, de sokat számítanak. 

Hogyan tároljuk?

A teafüvet célszerű légmentesen zárható edénybe vagy zacskóba, hűvös és száraz helyre tenni. Tanácsos a filtereket is hat hónapon belül lefőzni és elfogyasztani, mert az idő múltával gyengülnek a tea antioxidáns hatásai.

A tea lelke

A legjobb, ha iható forrásvízből készítjük el. A palackozottak közül finom ízűt válasszunk. Kerüljük a csapvizet, vagy előtte szűrjük meg vízszűrő kancsóval, ami megtisztítja a klórtól.

Ne tegyük mikróba!

Ha gondot okoz odafigyelni a teavíz hőfokára, használjunk erre a célra gyártott vízforralót, amellyel különböző Celsius fokú vizet készíthetünk attól függően, hogy zöld, fehér vagy fekete teát készítünk. Soha ne melegítsük a vizet a mikróban, inkább rozsdamentes acélból készült vízforralót használjunk.

Tilos a fém és a műanyag!

Ne használjunk fém vagy műanyag kannát, bögrét vagy kanalat. A legjobb, ha többször kiégetett, máztalan agyag- vagy porcelánkannában készítjük el és ugyanilyen csészéből fogyasztjuk. A porcelánt sosem szabad elmosni használat után, csak öblítsük ki tiszta vízzel.

Csak egy csésze teát

Egyesek szerint valódi szentségtörés, ha ízesítjük a teát. De nem bűn, ha fekete, gyümölcs vagy rooibos teába mézet, barna nádcukrot, narancs-, citromkarikát vagy pár csepp citromlét teszünk. Az erjedési folyamatok miatt csak annyit készítsünk és ízesítsünk, amennyit meg is iszunk. A csészét zárjuk le kistányérral, hogy a hő ne szökjön ki.

Így segíti a fogyást

A nyugtató, zsírégető zöldtea hatását erősíti, ha étkezések előtt fogyasztunk belőle egy csészével. Így ahelyett, hogy a zsírok lerakódnak, átalakulnak energiává. Nem forrásban lévő, maximum 80 fokos vízzel érdemes elkészíteni, és 3-5 percig áztassuk.

Lefekvés előtt tilos!

Magas koffeintartalma miatt a reggeli időszakban ajánlott fogyasztani a fekete teát. Ha tejjel szeretnénk inni, akkor előbb a kissé felmelegített tejet tegyük a csészébe, és erre öntsük a forralt vízben, 3-5 percig áztatott teát. Tej helyett tejszínt vagy vajat is tehetünk bele.

Fő a mértékletesség

Bizonyítottan segít a zsírbontásban, jó elhízás elleni szer, vízhajtó hatása miatt puffadás ellen is jó a matétea. Óvatosan fogyasszuk, ajánlott kikérni az orvos véleményét a krónikus betegségben szenvedők, valamint rendszeres gyógyszerszedők esetében. Elkészítéséhez maximum 85 fokos víz szükséges 15 perces áztatási idővel. 

Ne áztassuk túl

A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért a reggeli órákban javasolják a fogyasztásukat. Különböző betegségekre ható növényeket ne keverjünk össze, és lehetőleg ne ázzon tovább a filter 15-20 percnél.

Tele vitaminnal

Nincs benne koffein, így bármikor fogyaszthatjuk a szárított virágokból, gyümölcsökből készült gyümölcsteát. A filterezett változatában több aroma van és kevesebb gyümölcsöt tartalmaz, ezért olcsóbb. Forralt vízben 8-10 percig áztassuk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.