Karácsonyi csipkés keksz: a leheletvékony, roppanós élvezet

Csipkés keksz
Shutterstock - Lando Aviles
keksz karácsony 2024 recept édesség
Teadélutánok vagy nagy kávézások sztárja a csipkés keksz: roppanós, könnyű textúrájával mindenkinek azonnal a kedvencévé válik.

Egy ropogós, ízletes keksz bármikor képes megédesíteni mindennapjainkat. Számos recept létezik, melyek közül ez a csipkés keksz az egyik legkülönlegesebb, mely éppúgy feldob egy hétköznap délutáni kávét, mint az ünnepi menüt. Megtanítjuk, hogy készítheted el te is.

csipkés keksz
Egy ropogós, ízletes csipkés keksz bármikor képes megédesíteni mindennapjainkat
Forrás: Schutterstock

Ez a leheletvékony keksz a sütési folyamat során keletkezett lyukacsos mintázatról kapta a nevét, ugyanis apró buborékok képződnek, amit lyukakat alakítanak ki a keksz felületén. Ettől nem csupán légies textúrát, de mutatós külsőt is kap az édesség, melyet angolul lace cookiesnak neveznek.

A leheletvékony csipkés keksz receptje:

mandulaliszt
Leheletvékony csipkés keksz mandulaliszttel.
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók:

113,5 g olvasztott vaj
110 g barnacukor
50 g kristálycukor
1,5 ek tej
1,5 tk vanília aroma
½ tk só
120 g mandulaliszt

Csipkés keksz elkészítése:

1. Egy közepes méretű lábosban alacsony hőfokon olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a tejet és a kétféle cukrot. Alacsony hőmérsékleten kevergessük addig, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
3. Vegyük le a tűzről és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a vanília aromát, sót, valamint a mandulalisztet a keverékhez.

A kész tésztának folyós állagúnak kell lennie.

4. Teáskanálnyi mennyiségeket csöppentsünk egymástól nagyjából 8 cm távolságra egy sütőpapírral kibélelt tepsire. 6-8 percig süssük a karácsonyi kekszeket, míg a szélük aranybarna nem lesz.
5. Miután a kekszek megsültek, hagyjuk őket a sütőpapíron, míg teljesen ki nem hűlnek. Utána azonnal fogyaszthatók.

Ez a mennyei keksz remekül működik egy édes mascarponés mártogatóssal is.

Mascarponés mártogatós - recept:

keksz recept
Egy mascarponés mártogatós remekül feldobja a roppanós kekszet.
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók: 

250 g mascarpone
50 g tejszín
1 tk vanília aroma
1 ek porcukor

Mascarponés mártogatós elkészítése:

1. Felhasználás előtt 10 perccel vegyük ki a hűtőből a mascarponét.
2. Kézi habverővel verjük fel a többi hozzávalót, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a mascarpone sajtot, addig, amíg textúrája egyenletes nem lesz.
3. Végül egy könnyű, selymes krémet kell kapnod, melyet extra tejszín hozzáadásával még légiesebbé varázsolhatsz. Már mártogathatod i az egyszerű karácsonyi kekszeket.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.