A karácsony és szilveszter közötti időszakra nem éppen a fogyás, hanem a nagy trakták jellemzőek, ilyenkor még az év közben tudatosan és kiegyensúlyozottan étkezők is nehezebben tartják magukat táplálkozási szabályaikhoz. Vegyél példát a világ legboldogabb nemzetei közé tartozó skandináv országok lakóiról, és építsd be életmódtippjeiket a diétádba, hogy ne okozzon többé gondot a fogyás!
Hallottál már a hyggéről? Ez a fogalom a dánok „boldogságreceptjét” jelöli, és nagyjából a jóllétet, a biztonságos és kellemes atmoszférát, a szeretteinkkel való harmonikus együttlétet jelenti. Érdemes ezt a hozzáállást, állapotot a fogyókúrába is becsempészni, így a kísértésekkel teli napokon, heteken is megőrizheted a súlyod, sőt még fogyhatsz is!
Az ünnepekkor nehéz ellenállni az édes falatkáknak, legyen szó akár omlós-fűszeres kekszekről, akár csokibonbonokról. Szerencsére nem is kell!
Nevezz ki hetente egy olyan napot, amikor megengedsz magadnak néhány szemet ezekből a finomságokból! Így még inkább élvezni és értékelni fogod a nassolnivalókat.
A szaunázás legalább annyira hozzátartozik a skandinávok mindennapjaihoz, mint mondjuk a pizza az olaszokéhoz. A szauna és az általa kiváltott izzadás elősegíti a méregtelenítést, jótékonyan hat az izmokra és a bőrre, és nem utolsósorban a stressz ellen is hatékony.
Márpedig aki kiegyensúlyozott, annál ritkábban lép fel a feszültség hatására jelentkező farkasétvágy...
Fontos: a rendszeres szaunázás nem helyettesíti a fogyókúrát, azaz a mértéktartó táplálkozást és a rendszeres sportot, csak támogatja azt!
A sovány tejtermékek, mint például a zsírszegény natúr joghurt, túró és sajtok fontos elemei az északi népek étrendjének, hiszen a fehérjetartalmú ételek – a felsoroltak mellett ilyenek a sovány húsok és halfélék is – telítenek el a legjobban! Éppen ezért fontos, hogy minden főétkezésed tartalmazzon egészséges fehérjéket, állati és növényi eredetűeket egyaránt, attól azonban óvakodj, hogy csak ezekből álljon össze az étrendet!
Fanny-tanács: Reggelire remek választás 1 pohár natúr joghurt friss idénygyümölcsökkel és 1-2 ek zabpehellyel.
A leghidegebb évszakok egyik nagy kedvence a csipkebogyó és a belőle készült tea. Az apró piros szemek tele vannak C-vitaminnal, ezáltal erősíti az immunrendszert, támogatja a zsírlebontást, és nem utolsósorban vitalizál is! Moss meg 1 nagy marék csipkebogyót, a szemek tetejéről vágd le az apró szárrészt, majd pár órára áztasd be őket meleg, de nem forró vízbe. Néhány csepp mézzel, citromlével és gyömbérrel ízesítheted.
Télen is nagyon fontos a testmozgás! Valóban nehéz elindulni kocogni akkor, mikor a hőmérő higanyszála 0 fok körüli értéket mutat, de réteges öltözködéssel és kellő odafigyeléssel megelőzheted a későbbi problémákat!
A pamut sportruházat ilyenkor nem megfelelő, válassz úgynevezett technikai ruhadarabokat, amelyek úgy biztosítják a megfelelő szellőzést, hogy közben alig nedvesednek át.
Ilyenkor vastagabb zokni szükséges, és elengedhetetlen a sapka és a kesztyű. Fontos, hogy akár a tempós gyaloglást, akár a nordic walkingot vagy a futást választod, szánj egy kicsivel több időt a bemelegítésre, mint egyébként!
Halfilé fűszeres-almás joghurttal
Hozzávalók (1 személyre): 200 g apró szemű burgonya, só, ½ csokor kapor, 5-6 szál snidling, 1 fej lila hagyma, ¼ db alma, 100 g natúr joghurt, 1 ek almaecet, bors, kristálycukor, 200 g tengeri halfilé (mirelit is lehet), 1 ek olívaolaj
Elkészítése: A burgonyát mosd meg, és sós vízben héjastul főzd puhára. A zöldfűszereket vágd apróra, a lila hagymát hámozd meg, vékonyan karikázd fel. Az almát hámozd meg, vékonyan szeleteld fel. A joghurtot keverd el az almaecettel, ízesítsd sóval, borssal és egy kevés cukorral. Forgasd össze a zöldfűszerekkel, a lila hagymával és az almával. Az előkészített halfilét sózd, borsozd meg. Serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és mindkét oldaláról süsd meg rajta a halat. A főtt burgonyát hámozd meg, és a halat tálald ezzel, valamint az almás-hagymás joghurtmártással.
Kalóriatartalom: kb. 430 kcal/adag
Friss sajtos-avokádós szendvics
Hozzávalók (1 személyre): ¼ db avokádó, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 50 g light zöldfűszeres friss sajt (pl. ricotta), só, bors, csilipehely (elhagyható)
Elkészítése: Kanál segítségével emeljük ki a héjából az avokádó húsát, majd szeleteljük fel. A kenyérszeletet kenjük meg a friss sajttal, enyhén sózzuk, borsozzuk meg. Fedjük be az avokádószeletekkel, és ízlés szerint szórjuk meg a csilipehellyel.
Kalóriatartalom: kb. 270 kcal/adag
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.