Hygge a fogyókúrában: nem kell sanyargatnod magad ahhoz, hogy olvadjanak a kilók

skandináv, fogyás, diéta
Shutterstock - LightField Studios
diéta fogyás hygge
A legtöbben már előre fogjuk a fejünket, ha az ünnepek alatt felszedett kilókra gondolunk. Ha betartod tippjeinket, nem fog fájni a fejed újévkor!

A karácsony és szilveszter közötti időszakra nem éppen a fogyás, hanem a nagy trakták jellemzőek, ilyenkor még az év közben tudatosan és kiegyensúlyozottan étkezők is nehezebben tartják magukat táplálkozási szabályaikhoz. Vegyél példát a világ legboldogabb nemzetei közé tartozó skandináv országok lakóiról, és építsd be életmódtippjeiket a diétádba, hogy ne okozzon többé gondot a fogyás!

ünnepek, fogyás, hygge
A skandinávoktól elleshetjük a fogyás titkát.
Forrás: Shutterstock

 

A hygge és a fogyás

Hallottál már a hyggéről? Ez a fogalom a dánok „boldogságreceptjét” jelöli, és nagyjából a jóllétet, a biztonságos és kellemes atmoszférát, a szeretteinkkel való harmonikus együttlétet jelenti. Érdemes ezt a hozzáállást, állapotot a fogyókúrába is becsempészni, így a kísértésekkel teli napokon, heteken is megőrizheted a súlyod, sőt még fogyhatsz is!

Az édesség is megengedett

Az ünnepekkor nehéz ellenállni az édes falatkáknak, legyen szó akár omlós-fűszeres kekszekről, akár csokibonbonokról. Szerencsére nem is kell! 

Nevezz ki hetente egy olyan napot, amikor megengedsz magadnak néhány szemet ezekből a finomságokból! Így még inkább élvezni és értékelni fogod a nassolnivalókat.

Jótékony meleg

A szaunázás legalább annyira hozzátartozik a skandinávok mindennapjaihoz, mint mondjuk a pizza az olaszokéhoz. A szauna és az általa kiváltott izzadás elősegíti a méregtelenítést, jótékonyan hat az izmokra és a bőrre, és nem utolsósorban a stressz ellen is hatékony.

 Márpedig aki kiegyensúlyozott, annál ritkábban lép fel a feszültség hatására jelentkező farkasétvágy...

 Fontos: a rendszeres szaunázás nem helyettesíti a fogyókúrát, azaz a mértéktartó táplálkozást és a rendszeres sportot, csak támogatja azt!

Kell a fehérje!

A sovány tejtermékek, mint például a zsírszegény natúr joghurt, túró és sajtok fontos elemei az északi népek étrendjének, hiszen a fehérjetartalmú ételek – a felsoroltak mellett ilyenek a sovány húsok és halfélék is – telítenek el a legjobban! Éppen ezért fontos, hogy minden főétkezésed tartalmazzon egészséges fehérjéket, állati és növényi eredetűeket egyaránt, attól azonban óvakodj, hogy csak ezekből álljon össze az étrendet!

Fanny-tanács: Reggelire remek választás 1 pohár natúr joghurt friss idénygyümölcsökkel és 1-2 ek zabpehellyel.

Kortyról kortyra

A leghidegebb évszakok egyik nagy kedvence a csipkebogyó és a belőle készült tea. Az apró piros szemek tele vannak C-vitaminnal, ezáltal erősíti az immunrendszert, támogatja a zsírlebontást, és nem utolsósorban vitalizál is! Moss meg 1 nagy marék csipkebogyót, a szemek tetejéről vágd le az apró szárrészt, majd pár órára áztasd be őket meleg, de nem forró vízbe. Néhány csepp mézzel, citromlével és gyömbérrel ízesítheted.

Ne hagyd ki!

Télen is nagyon fontos a testmozgás! Valóban nehéz elindulni kocogni akkor, mikor a hőmérő higanyszála 0 fok körüli értéket mutat, de réteges öltözködéssel és kellő odafigyeléssel megelőzheted a későbbi problémákat! 

A pamut sportruházat ilyenkor nem megfelelő, válassz úgynevezett technikai ruhadarabokat, amelyek úgy biztosítják a megfelelő szellőzést, hogy közben alig nedvesednek át.

Ilyenkor vastagabb zokni szükséges, és elengedhetetlen a sapka és a kesztyű. Fontos, hogy akár a tempós gyaloglást, akár a nordic walkingot vagy a futást választod, szánj egy kicsivel több időt a bemelegítésre, mint egyébként!

Halfilé fűszeres-almás joghurttal

Hozzávalók (1 személyre): 200 g apró szemű burgonya, só, ½ csokor kapor, 5-6 szál snidling, 1 fej lila hagyma, ¼ db alma, 100 g natúr joghurt, 1 ek almaecet, bors, kristálycukor, 200 g tengeri halfilé (mirelit is lehet), 1 ek olívaolaj

Elkészítése: A burgonyát mosd meg, és sós vízben héjastul főzd puhára. A zöldfűszereket vágd apróra, a lila hagymát hámozd meg, vékonyan karikázd fel. Az almát hámozd meg, vékonyan szeleteld fel. A joghurtot keverd el az almaecettel, ízesítsd sóval, borssal és egy kevés cukorral. Forgasd össze a zöldfűszerekkel, a lila hagymával és az almával. Az előkészített halfilét sózd, borsozd meg. Serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és mindkét oldaláról süsd meg rajta a halat. A főtt burgonyát hámozd meg, és a halat tálald ezzel, valamint az almás-hagymás joghurtmártással. 

Kalóriatartalom: kb. 430 kcal/adag

Friss sajtos-avokádós szendvics

Hozzávalók (1 személyre): ¼ db avokádó, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 50 g light zöldfűszeres friss sajt (pl. ricotta), só, bors, csilipehely (elhagyható)

Elkészítése: Kanál segítségével emeljük ki a héjából az avokádó húsát, majd szeleteljük fel. A kenyérszeletet kenjük meg a friss sajttal, enyhén sózzuk, borsozzuk meg. Fedjük be az avokádószeletekkel, és ízlés szerint szórjuk meg a csilipehellyel. 

Kalóriatartalom: kb. 270 kcal/adag

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.