Csokimikulás mentőakció – Irány a sütibe!

recept, csokimikulás, maradék
Shutterstock - denio109
recept maradék csokimikulás
Te is azok közé tartozol, akik még fél évvel az ünnepek után is találnak a kamrában egy-két kallódó csokimikulást? Idén legyen ez másképp – használd fel a maradék csokikat a süteményekhez!

Az ünnepek alatt viszonylag ritkán fanyalodunk rá a csokimikulásokra, sokkal szívesebben falatozunk a zserbóból, a mézeskalácsból, vagy a fáról lelógó isteni töltött szaloncukrokból.

karácsony, csokimikulás, recept
A csokimikulások újrafelhasználása akár szuper közös program is lehet.
Forrás: Shutterstock

Mit tegyél, ha nem szeretnéd kidobni a megmaradt csokimikulásokat?

Mutatunk három tuti receptet a felhasználásukra!

Csokis-diós keksz

Hozzávalók (12-14 darabhoz):

  • 100 g vaj
  • 120 g porcukor
  • 1 db tojás
  • ½ mk rumaroma
  • 100 g liszt
  • 50 g darált dió
  • ½ mk sütőpor
  • ½ mk őrölt fahéj
  • 130 g csokimikulás (tejcsokoládé)
  • felezett dióbél

1. A puha vajat habosítsuk fel a porcukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a rumaromát. Vegyítsük el a lisztet, a darált diót, a sütőport és a fahéjat, majd apránként adjuk a vajas elegyhez. Alaposan dolgozzuk össze. Vágjunk apróra 100 g csokimikulást, és keverjük azt is a tésztába. A masszából nedves kézzel formázzunk 12-14 db golyót. Tegyük ezeket a sütőpapírral letakart sütőlemezre, és egy kicsit lapítsuk le. Hagyjunk köztük nagy távolságot, mert szét fognak terülni. Süssük a sütiket a 190 fokra előmelegített sütőben kb. 12 percig.

2. A többi csokimikulást tördeljük kisebb darabokra, vízgőz felett olvasszuk meg. Tegyünk belőle egy-egy pöttynyit a kihűlt, időközben ropogóssá vált kekszek tetejére, és így tapasszunk rájuk egy-egy fél diót.

Elkészítési idő: 30 perc

Fanny-tanács

Érdemes két adagban, két tepsiben megsütni a kekszeket, így nem kell tartania attól, hogy sülés közben összetapadnak.

Tejcsokimousse-os sütemény

Hozzávalók (8 szelethez):
A tésztához:

  • 150 g vaj 
  • 120 g porcukor
  • 2 db tojás
  • 130 g liszt
  • 20 g keserű kakaópor + a szóráshoz
  • 1 csapott tk sütőpor 
  • 75 ml tej
    A mousse-hoz:
  • 200 g csokimikulás (tejcsokoládé)
  • 250 ml cukrozatlan habtejszín
  • 50 g kristálycukor
  • 3  db zselatinlap
  • 4 db tojás

1. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd a tojásokkal. Vegyítsük el a lisztet, a kakaó- és a sütőport, majd apránként adjuk a tojásos elegyhez. Végül csorgassuk hozzá a tejet is, és keverjük simára a tésztát. Simítsuk közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe, toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-28 percre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A csokimikulást tördeljük kisebb darabokra, és vízgőz felett olvasszuk össze 50 ml tejszínnel és a cukorral. Közben a zselatinlapokat 5 percre áztassuk be hideg vízbe. A megolvasztott tejszínes csokit vegyük le a tűzről, és keverjük simára a kinyomkodott zselatinnal. A tojásokat válasszuk szét, és a sárgáját keverjük a langyosra hűlt csokihoz. A fehérjéből verjünk kemény habot.

3. A maradék tejszínt szintén verjük fel, és több részletben keverjük a csokis masszába. Végül óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot is. Kenjük a kihűlt tésztára, és néhány órára vagy egy éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt hintsük meg kakaóporral.

Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Tejcsokis sajttorta

Hozzávalók (8-10 szelethez):

  • 200 g zabkeksz + a díszítéshez
  • 100 g vaj
  • 200 g csokimikulás (tejcsokoládé)
  • 500 g mascarpone
  • 80 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 200 ml cukrozatlan habtejszín
  • 1 tasak, 500 ml folyadékhoz elegendő instant zselatin
  • durvára aprított pirított török mogyoró

1. A kekszet késes aprítóban daráljuk le, majd keverjük össze a megolvasztott vajjal. A masszát nyomkodjuk a sütőpapírral kibélelt, 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába, és tegyük be hűtőbe addig, amíg a krém elkészül.

2. A csokimikulásokat tördeljük kisebb darabokra, és vízgőz felett olvasszuk meg. Miután langyosra hűlt, keverjük ki a mascarponéval és a kétféle cukorral. A hideg tejszínt félig verjük fel, szórjuk bele az instant zselatint, majd amikor már kemény a hab, forgassuk a csokis-mascarponés krémbe. Simítsuk az egészet a kekszalapra, és néhány órára vagy egész éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe.

3. Tálalás előtt díszítsük a tortát zabkekszekkel és durvára aprított török mogyoróval

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.