Narancskenyér marcipánmázzal – Ettől te is megszereted a telet!

Narancskenyér
Shutterstock/Copyright (c) 2023 alexanderon/Shutterstock. No use without permission. - alexanderon
sütemény Narancs marcipán
A narancs az egyik legsokoldalúbb gyümölcs, mely éppoly kiváló alapanyaga salátáknak, mint egy ínycsiklandó süteménynek.

Téli sütemények közül a hókifli, zserbó és mézeskalács a legnépszerűbbek. Trónjukat azonban komoly veszély fenyegeti, mert ez a mennyei narancskenyér recept méltó vetélytársnak bizonyul az ízek viadalán. A narancs gazdag aromáit marcipánszósz teszi teljessé.

Narancskenyér, karácsonyi narancskenyér
Ez a mennyei narancskenyér az ünnepi asztal éke lehet.
Forrás: Shutterstock

Narancskenyér recept

Ez a különleges narancskenyér recept amilyen finom, olyan könnyű elkészíteni, összeállítása nem igényel különösebb konyhai gyakorlatot. Nem a diétás sütik táborát erősíti, de a hidegben mindenki megérdemel egy kis édes bűnbeesést, de karácsonyi süti receptnek is beválik.

Hozzávalók:

1 nagy méretű narancs
3 tojás
200 ml cukor
7 ek olvasztott vaj
400 ml liszt
2 tk sütőpor

Narancskenyér elkészítése:

1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
2. Egy tálban keverd össze a cukrot a tojással addig, amíg krémes nem lesz.
3. Adj hozzá a vajat és keverjük el alaposan.
4. Mosd meg és kockázd fel a narancsot, majd a magok eltávolítása után turmixold péppé. A narancspépet keverd a tojásos mixhez.
5. Add hozzá a lisztet és sütőport, majd óvatosa keverjük el.
6. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt kenyérformába és süssük 40-45 percig. A narancskenyér akkor lesz kész, amikor a tűpróbán nem tapad rá tészta.

A karácsonyi narancskenyér narancs sziruppal van átitatva, amitől lédús textúrát kap.

Narancs szirup recept

Hozzávalók:

1 közepes narancs leve
1 ek porcukor

Narancs szirup elkészítése:

1. Facsard ki a narancs levét és add hozzá a cukrot
2. Egy lábosban forrald addig a mixtúrát, míg szirupos nem lesz.
3. Amikor a narancskenyér kellően lehűlt, öntsd rá a forró szirupot.

Marcipánmáz, marcipán máz készítése
A narancskenyeret fantasztikusan kiegészíti a marcipánmáz.
Forrás: Shutterstock

Marcipán máz

A marcipán máz készítése a mezei marcipán massza receptjét követi, a különbség mindössze annyi, hogy több folyadékot kell belerakni.

Hozzávalók:

200 g hántolt mandula
200 g porcukor
2 dl víz

Marcipán máz készítése:

1. Daráljuk finomra a mandulát, és keverd hozzá a cukor felét.
2. A vizet és a cukor másik felét tedd egy lábosba és fokozatos kevergetés mellett forrald fel.
3. A kész szirupot addig adagold a mandulához, amíg kellően sűrű mázat nem kapsz.
4. Az elkészült marcipánmázat folyasd a kihűlt narancskenyér tetejére és várd meg amíg teljesen meg nem szilárdul.

Tipp: Ha a marcipánmáz tetejére narancshájat reszelsz, még mutatósabb lesz a végeredmény.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.