Az egyik legegészségesebb és legízletesebb zöldség a kelbimbó, mégis rengetegen elutasítják. Pedig megfelelő ízesítéssel és konyhai praktikákkal varázslatos ízeket csalogathatunk elő belőle, a sült kelbimbó pedig változatosságot hozhat a köretek közé.
Evolúciós oka van annak, hogy sokan nem szeretik a kelbimbót: kutatások bizonyítják, hogy kórokozók jelenlétekor a keserűség-receptorok aktiválódnak. A párolt kelbimbó keserű íze pedig ugyanezeket az ízérzékelőket kapcsolja be, arról nem is beszélve, hogy az emberek jelentős hányada több keserűség-érzékelővel rendelkezik.
A párolt, illetve sült kelbimbót övező undorhoz az is hozzájárult, hogy gyakran rosszul fűszerezve, túlfőve tálalják, így nem csak a keserű íz lesz hangsúlyosabb, de az állaga sem lesz étvágygerjesztő. Ez nagy kár, mert egy szuper élelmiszerről van szó.
Kelbimbóköret készítése a közhiedelemmel ellentétben nem jelent megugorhatatlan kihívásokat, mindössze pár konyhai trükköt kell betartani. Ez a recept pedig még a legfinnyásabbakkal is meg fogja szerettetni ezt a különleges zöldséget.
500 g friss kelbimbó
3 ek olívaolaj
2 ek méz
1 kk fokhagymapor
só-bors ízlés szerint
1. Hámozzuk meg és hosszában szeljük félbe a kelbimbókat és tegyük őket egy nagy tálba.
2. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra
3. Adjuk hozzá az olívaolaj felét, a mézet, sót, borsot, valamint a fokhagymaport a kelbimbóhoz és alaposan keverjük össze.
4. Fedjünk be egy tepsit sütőpapírral és a maradék olívaolajjal kenjük be a felületét. Erre helyezzük rá a kelbimbókat és 25-30 percere tedd be őket sülni.
5. Akkor van kész a roppanós sült kelbimbó, amikor levelei aranybarnák és hallod roppanásukat.
6. Amint készen vannak, tedd őket egy tálba, enyhén sózd meg és már tálalhatod is.
Számos módon feldobhatod a kelbimbó receptet, amivel nem csak íze, de textúrája is kellemesebb lesz. A sült kelbimbó receptek remekül működnek csili és parmezán kiegészítéséve, ahogy a csőben sült kelbimbó is mennyei.
Ha pedig a párolt kelbimbót szeretnéd még különlegesebbé tenni, serpenyőben piríts le egy kis bacont és panírmorzsát, majd ebben forgasd át a zöldséget.
Ez csak néhány a rengeteg fantasztikus kelbimbórecept közül. Érdemes becsempészned az étrendedbe ezt a zöldséget, mert nem csupán ízletes, de nagyon egészséges is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.