A kelbimbó elkészítésének legjobb módja – Mindössze 2 hozzávaló kell hozzá

konyhai praktikák sütés főzés kelbimbó zöldség elkészítés
Elmúltak már azok az idők, amikor a kelbimbó puha, színtelen és ízetlen volt a főzés után. A legjobb és legkönnyebb módja a kelbimbó elkészítésének a sütőben történik, mutatjuk, hogy hogyan készítsd!

A kelbimbó meglehetősen megosztó étel. Van, aki rá sem bír nézni, míg másoknál gyakran kerül az asztalra. Önmagában is kiváló köret lehet, de ehhez fontos, hogy megfelelő módon készítsük el. A cél a kelbimbó elkészítése során általában az, hogy a kelbimbó kívül szépen megpiruljon és ropogós legyen, belül pedig ne legyen túl puha, pépes állagú, még megmaradjon egy kicsit haraphatónak. Ezt könnyen elérheted, ha néhány alapszabályt betartasz, és elkerülöd a gyakori hibákat.

kelbimbó
A kelbimbó akkor az igazi, ha nem fő puhára, hanem kap egy ropogós és ízletes sült réteget.
Forrás: Shutterstock/Pixel-Shot

A tökéletesen sült kelbimbó titkai

Ez az egyszerű, de bevált kelbimbó recept tökéletesen működik, így érdemes neked is kipróbálnod. Az első lépés, amire ügyelj, hogy válassz minőségi kelbimbót

Olyan kelbimbót keress, amelynek fejei feszesek, nem nyálkásak, és nincsenek sárguló leveleik. Ha piacra mész, érdemes a száron árult kelbimbót választani, mert az frissebb. 

A magas hőmérsékleten, 220°C-on való sütés biztosítja, hogy a kelbimbó belül átsüljön, kívül pedig ropogósra és aranybarnára piruljon, anélkül hogy puhává válna. Süsd egy rétegben: Helyezd el a kelbimbókat úgy, hogy ne fedjék egymást. Így a forró levegő minden darabot körülvesz, és ropogósra sülhetnek. Ha túl zsúfoltan sütöd, akkor inkább párolódnak, és puhák lesznek. Csak egyszer keverd meg a kelbimbót sütés közben! Hagyj nekik elég időt, hogy érintkezzenek a forró tepsivel, így lesznek igazán barnák és ropogósak.

Extra ötletek a kelbimbó feldobásához

Ha szeretnéd kicsit különlegesebbé tenni, szórd meg a sült kelbimbó fejeket gránátalma magokkal, reszelt parmezánnal és/vagy citromhéjjal. A kelbimbó enyhén kesernyés íze remekül harmonizál édesebb ízekkel, például balzsamecettel vagy mézes chipotle szószokkal.

Hozzávalók

70 dkg kelbimbó  
2 evőkanál extra szűz olívaolaj  
1/4 teáskanál só (ízlés szerint)  
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)

Így készül a tökéletes sült kelbimbó

  • Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.  
  • Tedd a kelbimbót egy szűrőbe, és folyó víz alatt alaposan mosd meg, közben kézzel forgasd át őket. Tedd ki egy tiszta konyharuhára, és töröld teljesen szárazra. A felesleges nedvesség eltávolítása segít a ropogósabb eredmény elérésében.
  • Vágd le a kelbimbók végeit. Ha sárgult vagy sérült külső leveleket látsz, távolítsd el azokat. A kelbimbókat hosszában vágd félbe, majd tedd egy nagy, peremes sütőlapra. Ha bármelyik darab túl nagy lenne, negyedeld fel, hogy harapásnyi méretű legyen. Ha jó levelek esnek le a tisztítás során, tedd őket is a sütőlapra.
  • Locsold meg a kelbimbókat olívaolajjal, majd szórd meg sóval és borssal. Kézzel forgasd át, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon az olaj, végül rendezd el őket egy rétegben a sütőlapon.
  • Süsd a kelbimbót addig, amíg szépen megbarnulnak, és a külső leveleik ropogósak lesznek, körülbelül 22-25 percig. Az első 15 perc után egyszer forgasd át őket. Ehhez a legjobb eszköz egy halsütő spatula. A legfinomabb eredmény érdekében pedig sütés után azonnal tálald.

Tipp: A kelbimbó recept esetében ügyelj rá, hogy ha nem férnek el egy rétegben, inkább oszd szét őket két sütőlapra. Ez azért fontos, mert így minden darabnak lesz esélye egyenletesen megbarnulni és ropogósra sülni. Ha a kelbimbók túl szorosan vannak, párolódni fognak, és puhák lesznek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.