A kelbimbó meglehetősen megosztó étel. Van, aki rá sem bír nézni, míg másoknál gyakran kerül az asztalra. Önmagában is kiváló köret lehet, de ehhez fontos, hogy megfelelő módon készítsük el. A cél a kelbimbó elkészítése során általában az, hogy a kelbimbó kívül szépen megpiruljon és ropogós legyen, belül pedig ne legyen túl puha, pépes állagú, még megmaradjon egy kicsit haraphatónak. Ezt könnyen elérheted, ha néhány alapszabályt betartasz, és elkerülöd a gyakori hibákat.
Ez az egyszerű, de bevált kelbimbó recept tökéletesen működik, így érdemes neked is kipróbálnod. Az első lépés, amire ügyelj, hogy válassz minőségi kelbimbót.
Olyan kelbimbót keress, amelynek fejei feszesek, nem nyálkásak, és nincsenek sárguló leveleik. Ha piacra mész, érdemes a száron árult kelbimbót választani, mert az frissebb.
A magas hőmérsékleten, 220°C-on való sütés biztosítja, hogy a kelbimbó belül átsüljön, kívül pedig ropogósra és aranybarnára piruljon, anélkül hogy puhává válna. Süsd egy rétegben: Helyezd el a kelbimbókat úgy, hogy ne fedjék egymást. Így a forró levegő minden darabot körülvesz, és ropogósra sülhetnek. Ha túl zsúfoltan sütöd, akkor inkább párolódnak, és puhák lesznek. Csak egyszer keverd meg a kelbimbót sütés közben! Hagyj nekik elég időt, hogy érintkezzenek a forró tepsivel, így lesznek igazán barnák és ropogósak.
Ha szeretnéd kicsit különlegesebbé tenni, szórd meg a sült kelbimbó fejeket gránátalma magokkal, reszelt parmezánnal és/vagy citromhéjjal. A kelbimbó enyhén kesernyés íze remekül harmonizál édesebb ízekkel, például balzsamecettel vagy mézes chipotle szószokkal.
70 dkg kelbimbó
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1/4 teáskanál só (ízlés szerint)
1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)
Tipp: A kelbimbó recept esetében ügyelj rá, hogy ha nem férnek el egy rétegben, inkább oszd szét őket két sütőlapra. Ez azért fontos, mert így minden darabnak lesz esélye egyenletesen megbarnulni és ropogósra sülni. Ha a kelbimbók túl szorosan vannak, párolódni fognak, és puhák lesznek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.