Ha nem keményedik a tojáshab: két módszerre is megmentheted

konyha tojás tojáshab
A felvert tojásfehérje számos sütemény és desszert alapját képezi. A tojáshab elkészítése egyszerű, mégis technikás folyamat, meghatározza a habcsókok könnyedségét, a piskóták légies állagát és a desszertek habosságát. A tökéletes tojáshab elkészítésének tudományos alapjai vannak.

A tojásfehérje felverésekor a cél egy szilárd, stabil mégis könnyű és tojáshab elkészítése. Az első lépés a tojások szétválasztása. Ügyeljünk arra, hogy a tojásfehérje teljesen tiszta és zsírmentes tálba kerüljön, mert bármilyen szennyeződés – tojássárgája vagy zsír – akadályozhatja a habképződést. A felverés folyamata közepes sebességgel kezdődik: kézi mixerrel vagy elektromos keverőgéppel egy percig habosítjuk a tojásfehérjét, majd a gép sebességét a legmagasabb fokozatra állítva addig verjük, amíg a hab állaga eléri a kívánt keménységet. A megfelelően felvert hab csúcsa nem esik össze, a textúra stabil marad, ahogy kivesszük belőle a keverőfejeket. 

tojáshab, felvert tojásfehérje
A tojáshab elkészítésénél az sem mindegy, milyen sebességgel verjük fel. 
Forrás: Shutterstock

A tojásfehérje keménységét egy egyszerű „vágási próbával” is ellenőrizhetjük: ha a felvert hab felszínén a kés nyomot hagy, és ez a nyom láthatóan megmarad, akkor a hab készen van.  

Mit tehetünk, ha nem keményedik a tojáshab?  

Néhány trükk segíthet a problémák megoldásában. Ha a hab nem keményedik, érdemes figyelembe venni a környezeti tényezőket. A túl meleg tojásfehérjét néhány percre a fagyasztóba tehetjük, majd újra próbálkozhatunk a habveréssel. Egy másik módszer, hogy néhány csepp citromlevet és egy csipet sót adunk a tojásfehérjéhez – ezek elősegítik a fehérjék stabilizálódását. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a tojásfehérjébe tojássárgája került, azt a keveréket már nem lehet megmenteni. Ilyen esetben érdemes új alapanyagokkal újrakezdeni a folyamatot.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.