Zserbógolyó: ez a te recepted, ha utálsz sütni!

Zserbógolyó
Shutterstock/Copyright (c) 2024 gabrihita/Shutterstock. No use without permission. - gabrihita
karácsony 2024 recept édesség
A zserbógolyó a hagyományos magyar ízvilágot csempészi az asztalra, minimális energiabefektetéssel. Ideális választás a zserbógolyó, ha időszűkében vagy, vagy ha egy ünnepi alkalomra valami házi édességet szeretnél, de nem akarsz órákat tölteni a konyhában.

Szereted a házi édességeket, de a sütés gondolatától is kiráz a hideg? Ne aggódj, a zserbógolyó a tökéletes desszert számodra! Ez a recept nemcsak gyors és egyszerű, de olyan finom is, hogy garantáltan mindenkit lenyűgözhetsz vele – a sütő bekapcsolása nélkül. Ha szereted a klasszikus zserbót, de nincs kedved a rétegezéssel és a sütéssel bajlódni, próbáld ki ezt a modern és lustaságbarát változatot!

Zserbógolyó: ez a te recepted, ha utálsz sütni!
Zserbógolyó: finomra darált dió az alapja a sütés nélküli desszertnek
Forrás: Shutterstock

Miért imádjuk a zserbógolyót?

  • Sütés nélkül készül: nem kell órákig a sütőt figyelned.
  • Egyszerű alapanyagok: minden hozzávalót könnyű beszerezni.
  • Gyors elkészítés: egy óra alatt elkészül, és máris élvezheted.
  • Klasszikus ízek: ugyanaz az ízvilág, mint a zserbónál, csak egyszerűbb formában.

Hozzávalók (kb. 20-25 golyóhoz):

  • 200 g darált háztartási keksz
  • 150 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 100 g sárgabaracklekvár (lehetőleg házi)
  • 1 teáskanál rumaroma vagy 1 evőkanál rum
  • 50 g étcsokoládé (reszelve vagy apróra törve)
  • 1-2 evőkanál tej (ha szükséges az állaghoz)

A bevonathoz:

    •    150 g étcsokoládé

    •    1 evőkanál étolaj

Díszítéshez (opcionális):

    •    Darált dió

    •    Reszelt fehér csokoládé

    •    Ehető aranypor

Elkészítés lépésről lépésre:

1. Az alap összeállítása

Egy nagy tálban keverd össze a darált kekszet, a darált diót és a porcukrot. Add hozzá a sárgabaracklekvárt, a rumot (vagy rumaromát), és az apróra vágott csokoládét. Alaposan gyúrd össze, amíg formázható masszát nem kapsz. Ha túl száraz lenne, adj hozzá 1-2 evőkanál tejet.

2. Golyók formázása

A masszából formázz diónyi méretű golyókat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tálcára. Tedd a hűtőbe 20-30 percre, hogy megdermedjenek.

3. Csokoládébevonat készítése

Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban, majd keverd hozzá az étolajat, hogy fényesebb és könnyebben kezelhető legyen.

4. Bevonás és díszítés

Fogj egy villa vagy egy fogpiszkáló segítségével egy-egy golyót, és mártsd bele az olvasztott csokoládéba. Helyezd vissza a sütőpapírra, majd szórj rá darált diót, reszelt csokoládét vagy bármilyen dekorációt, amit szeretnél.

5. Dermesztés

Tedd vissza a golyókat a hűtőbe, és hagyd őket legalább 30 percig dermedni, hogy a csokoládé megkössön.

Variációk és trükkök

    •    Extra gyümölcsös ízért: adj a masszához apróra vágott aszalt sárgabarackot vagy mazsolát.

    •    Diétás verzió: használj cukormentes lekvárt, édesítőszeres kekszet és cukormentes csokoládét.

    •    Gyerekbarát változat: rum helyett vaníliaaromával ízesítsd.

A zserbógolyók hűtőben tárolva akár egy hétig is frissek maradnak. Zárható dobozban tartsd őket, hogy ne vegyék át más ételek illatát.

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.