Szereted a házi édességeket, de a sütés gondolatától is kiráz a hideg? Ne aggódj, a zserbógolyó a tökéletes desszert számodra! Ez a recept nemcsak gyors és egyszerű, de olyan finom is, hogy garantáltan mindenkit lenyűgözhetsz vele – a sütő bekapcsolása nélkül. Ha szereted a klasszikus zserbót, de nincs kedved a rétegezéssel és a sütéssel bajlódni, próbáld ki ezt a modern és lustaságbarát változatot!
• 150 g étcsokoládé
• 1 evőkanál étolaj
• Darált dió
• Reszelt fehér csokoládé
• Ehető aranypor
Egy nagy tálban keverd össze a darált kekszet, a darált diót és a porcukrot. Add hozzá a sárgabaracklekvárt, a rumot (vagy rumaromát), és az apróra vágott csokoládét. Alaposan gyúrd össze, amíg formázható masszát nem kapsz. Ha túl száraz lenne, adj hozzá 1-2 evőkanál tejet.
A masszából formázz diónyi méretű golyókat, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tálcára. Tedd a hűtőbe 20-30 percre, hogy megdermedjenek.
Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban, majd keverd hozzá az étolajat, hogy fényesebb és könnyebben kezelhető legyen.
Fogj egy villa vagy egy fogpiszkáló segítségével egy-egy golyót, és mártsd bele az olvasztott csokoládéba. Helyezd vissza a sütőpapírra, majd szórj rá darált diót, reszelt csokoládét vagy bármilyen dekorációt, amit szeretnél.
Tedd vissza a golyókat a hűtőbe, és hagyd őket legalább 30 percig dermedni, hogy a csokoládé megkössön.
Variációk és trükkök
• Extra gyümölcsös ízért: adj a masszához apróra vágott aszalt sárgabarackot vagy mazsolát.
• Diétás verzió: használj cukormentes lekvárt, édesítőszeres kekszet és cukormentes csokoládét.
• Gyerekbarát változat: rum helyett vaníliaaromával ízesítsd.
A zserbógolyók hűtőben tárolva akár egy hétig is frissek maradnak. Zárható dobozban tartsd őket, hogy ne vegyék át más ételek illatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.