A világ legfurcsább ételei: melyiket kóstolnád meg?

A,Decoration,Of,Durian,The,King,Of,Fruit
Durian
Shutterstock - The Observer MY
gasztronómia bizarr ételkülönlegesség ételek
Sokan ínyenc csemegeként fogyasztják, másoknak még a látványuktól is összeugrik a gyomra. Íme 5 a világ legfurcsább ételei közül.

Fedezd fel velünk a gasztronómia legszokatlanabb ételeit! A világ legfurcsább ételei nemcsak kinézetükben, de néha ízükben (vagy éppen szagukban) is meghökkentőek, viszont igazi különlegességek, amelyeket vagy szeretni fogsz, vagy soha többé nem fogsz megkóstolni. 

világ legfurcsább ételei,  casu marzu
A világ legfurcsább ételei közül a casu marzu sajt Szardínián készül és jellegzetes ízéhez és puhaságához nélkülözhetetlen a benne lévő kukacok munkája.
Forrás: Shutterstock/Gengis90

Íme 5 a világ legfurcsább ételei közült, amiért sokan rajonganak

1. Casu marzu – a kukacos sajt

A casu marzu egy különleges és vitatott sajtfajta Szardíniáról, különlegessége, hogy élősködők, például a szardíniai repedőlégy lárvái telepednek meg benne. A juhtejből készített kemény sajtot meleg és nedves helyen tárolják, és a benne kikelő kukacok és férgek munkája révén válik lággyá és krémessé, ami megadja jellegzetességét és egyedi ízét. A kukacok jelenlétét persze sokan elég visszataszítónak tartják, viszont akinek sikerül leküzdenie undorát és megkóstolja, különleges ízélményben lehet része a sajt rajongói szerint.

2. Surströmming - Erjesztett hering

Opened,Can,Of,Fermented,Herrnings,In,Brine,(surströmming),With,Green
 Surströmming - Erjesztett hering
A balti-tengeri heringet sóval erjesztik, hogy megakadályozzák a rothadást
Forrás: PawelSdr/Shutterstock

A balti-tengeri heringet sóval erjesztik, hogy megakadályozzák a rothadást. , amelyet az erős szaga miatt sokszor szabadtéren nyitnak fel. A svédek meghökkentő eledelét manapság főleg sós lében, konzervben találják és kinyitva olyan csípős aromát bocsát ki, hogy általában kint kell fogyasztani. Az erjesztett hering íze jellegzetesen erős és savanykás.

3. 100 napos tojás

Century,Egg,Sliced,Open,,,Chinese,Food
Az erjesztett és konzervált kacsa- vagy tyúktojás a kínaiak egyik kedvenc csemegéje
Forrás: Shutterstock

Az erjesztett és konzervált kacsa- vagy tyúktojás a kínaiak egyik kedvenc csemegéje. Miután néhány hónapig agyag, hamu és égetett mész keverékében tárolják, a sárgája sötétzöld vagy akár fekete színűre és nyálkássá válik, míg a fehérje sötétbarna, áttetsző zselés állagú lesz. Erősen kén - és ammónia illata van, de az íze nagyjából olyan, mint egy kemény tojásé.

4. Durian – a büdös gyümölcs

A durian talán az egyik legbüdösebb gyümölcs a világon, viszont nagyon egészséges és finom
Forrás: pexels.com

Egy híresen büdös gyümölcs, amelynek erőteljes szaga sokak számára kellemetlen, de az íze édes és krémes. A durian, gyakran „a gyümölcsök királyaként” emlegetett egzotikus gyümölcs, jellegzetes, erősen szagú húsáról ismert, amely sokak számára megosztó élmény. Délkelet-Ázsiában különösen népszerű, és gyakran használják desszertekben vagy helyi ételekben. A durian gazdag vitaminokban, például C-vitaminban, és ásványi anyagokban, mint a kálium. A gyümölcs külső héja vastag és tüskés, míg belsejében krémes, édes ízű hús található. 

5. Fried tarantula – az ízeltlábú csemege

Spiders,In,Village,Of,Skuon.,Cambodia
Ropogósra sütött tarantula, amely a helyi ínyencek kedvence
Forrás: Megapixeles.es/Shutterstock

Ropogósra sütött tarantula, amely a helyi ínyencek kedvence. A sült pók a kambodzsai Skuon városában népszerű regionális csemege, amelyet úgy készítenek, hogy MSG-ben (monoszódium-glutamát, ízfokozó adalékanyag ), cukorban és sóban pácolják, majd fokhagymában kisütik. Nyilván több hús van rajta, mint egy szöcskén, de a hasában viszont furcsa barna iszap található, ami főleg belsőségből, tojásból és ürülékből áll. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.