Ínycsiklandó, gyors és olcsó: ez a tökéletes Cacio e Pepe tészta titka

olasz ételek tésztaétel gyors recept húsmentes
A tészta, a fekete bors és a Pecorino Romano sajt találkozásából születik az egyik legegyszerűbb és legfinomabb klasszikus római tésztaétel. A Cacio e Pepe amilyen kevés hozzávalókból áll, annyira ízletes és finom, ráadásul rövid idő alatt elkészíthető.

A Cacio e Pepe egy római klasszikus tészta étel Pecorino Romano sajttal és fekete borssal . A "cacio e pepe" jelentése pedig nem más, mint "sajt és bors" és gyakorlatilag ehhez az isteni ételhez tényleg nem is nagyon kell más. Amikor egy fárasztó nap után hazaérsz, és valami ínycsiklandó, de gyorsan összeállítható meleg ételre vágysz, ez a Cacio e Pepe recept lesz a te megmentőd.

Cacio e Pepe
 Cacio e Pepe, ez az  egyszerű olasz tészta étel hamar belopja majd magát a szívedbe.
Forrás: Shutterstock/Micaela Fiorellini

Cacio e Pepe hozzávalók

4 evőkanál (60 ml) extra szűz olívaolaj, elosztva

1 teáskanál durvára őrölt fekete bors (ízlés szerint)

225 g spagetti

Só (ízlés szerint)

2 evőkanál (30 g) sótlan vaj

55 g Pecorino Romano sajt (kb. 1 csésze), nagyon finomra reszelve, plusz egy kevés a tálaláshoz

Titkok a tökéletes Cacio e Pepe elkészítéséhez

  • A kétféle bors kombinációja mélyebb, összetettebb ízt ad az ételnek
  • A sajt finomra reszelése segíti a sajt egyenletesebb beolvadását a szószba
  • A tészta és a sajt külön serpenyőben való összeállítása megakadályozza, hogy a maradék hő miatt a sajt becsomósodjon
  • A tészta serpenyőben való főzése a víz keményítőtartalmát koncentrálja, így a szósz selymesebb lesz

Azt gondolhatod, hogy ez a recept pofonegyszerű: főzd meg a spagettit, csepegtesd le, forgasd össze olívaolajjal, vajjal, fekete borssal és reszelt Pecorino Romano sajttal, majd tálald. Azonban mindannyian tudjuk, hogy a legegyszerűbb receptek bizony gyakran a legzavarbaejtőbbek is. De ne ijedj meg, mert ha követed ezeket az utasításokat, elérheted a kívánt végeredményt: egy krémes, emulgeált szószt, amely minden spagettiszálat gazdag ízzel von be. 

Így készül a Cacio e Pepe

  1. Melegíts fel 3 evőkanál olívaolajat és körülbelül 1 teáskanál fekete borsot egy közepes méretű serpenyőben, közepes lángon, amíg az illatok fel nem szabadulnak és a bors éppen csak elkezd sercegni (kb. 1 perc), majd tedd félre.
  2. Tedd a spagettit egy 30 cm-es nagy serpenyőbe, és öntsd fel éppen annyi vízzel, ami ellepi. Ízesítsd egy csipetnyi sóval, majd forrald fel magas hőfokon, időnként kevergetve villával vagy fakanállal, hogy elkerüld a spagetti összecsomósodását. Főzd al dente-re. (általában 1 perccel kevesebb, mint amit a csomagolás javasol).
  3. Vegyél ki 2-3 evőkanál tésztavizet, (hatékony, ha a tészta főzővizét használjuk, mivel az keményítőt tartalmaz, ami segíthet a szósz sűrítésében és emulgeálásában) és add hozzá az olívaolaj és bors keverékhez a serpenyőbe. Majd keverd hozzá a vajat is.
  4. Fogj egy kanalat, és emeld át a spagettit az olajos, vajas keverékbe. Add hozzá a sajtot és a maradék 1 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe, és keverd el egy villával, amíg a sajt teljesen fel nem olvad. (A villát szinte vízszintesen tartva, a spagettit körbe-körbe forgatva lehet a legjobban elérni, hogy a szósz egyenletesen bevonja a tésztát.) Fontos, hogy a sajtot nagyon finomra reszeljük, mert így egyenletesebben melegszik fel, és gyorsabban olvad meg csomósodás nélkül
  5. Adj hozzá még néhány evőkanál tésztavizet, hogy a szósz állagát beállítsd, és szükség esetén melegítsd fel, amíg a szósz krémes nem lesz és bevonja a spagetti minden egyes szálát. Ízesítsd sóval és további fekete borssal.
  6. Azonnal tálald, és a tálalásnál kínálj extra reszelt sajtot és fekete borsot.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.